Smaczne przyjęcie sylwestrowe – proste przepisy na dania i przekąski

Nie masz pomysłu, co podać w Sylwestra? Zainspiruj się naszymi sprawdzonymi przepisami i zacznij kolejny rok z poczuciem, że małe, codzienne sukcesy są w zasięgu twoich umiejętności i ograniczonego czasu na gotowanie, pieczenie oraz smażenie!
Sylwestrowa przystawka – pomysły na kolorowe koreczki
Nie ma chyba prostszego sposobu na zadowolenie gości jak apetyczne koreczki. Dobrze zastanów się nad połączeniem składników, ponieważ będzie to przekąska na jeden chaps! Wystarczy więc chwila, aby wybrane przez ciebie smaki oraz tekstury połączyły się w harmonijnym tańcu i zachwyciły niejedno podniebienie. Koreczki nie mogą być więc zbyt duże. Pamiętaj także, że kolejność ułożenia składników oraz ich wielkość to jeden z elementów takiego drobnego kulinarnego sukcesu – tak jak w codziennym gotowaniu proporcje grają tu ważną rolę. Przygotuj sobie zapas wykałaczek, komplet ostrych noży i dużą bambusową deskę do krojenia (możesz użyć jej później do podania koreczków lub zaserwować je na kwadratowym, czy też podłużnym półmisku).Teraz pokrój co trzeba i sprawdź, jak smakują koreczki z:
- pomidorkiem koktajlowym, mini mozzarellą, listkiem bazylii, czerwoną papryką i kawałkiem opieczonego wcześniej chleba tostowego,
- czarną oliwką, szynką, ogórkiem kiszonym oraz żółtym serem,
- winogronem, orzechem włoskim i serem pleśniowym,
- śledziem, papryką, cebulą i żółtym serem,
- zieloną oliwką, rzodkiewką, pomidorkiem i twarożkiem zawiniętym w szynkę,
- ogórkiem kiszonym, serem brie, salami, serem wędzonym i boczkiem.
Składniki nabijaj dokładnie w tej kolejności, a nie zawiedziesz się efektem. Jeśli chcesz, możesz podać do koreczków również aromatyczny dip!
Kolorowe roladki w kilku odsłonach – przekąska na Sylwestra
Satysfakcja tkwi w prostocie, a sukcesy kulinarne w dobrze dobranych składnikach. Połącz te dwie prawidłowości i stwórz przekąskę na Sylwestra, która zaspokoi mały apetyt gości, a przyjęcie sylwestrowe zamieni w duży sukces. Koreczki już przygotowane, więc może warto stworzyć dla nich alternatywę. Kolejna przystawka na zimno, która jest łatwa do zrobienia i wygląda pięknie na półmisku. Co powiesz na roladki z placków tortilli z wytrawnym nadzieniem? Podając je w formie krążków o grubości 2 cm, podkreślisz składniki i barwy składników skrytych wewnątrz. Wszystko, co musisz zrobić to zdecydować się na jedno z apetycznych połączeń sosów, warzyw, mięs oraz serów, zawinąć wszystko ciasno w pszenne placki, odstawić do lodówki na 2-3 godzin i pokroić bezpośrednio przed podaniem. Takie codzienne sukcesy kulinarne możesz powtarzać również na co dzień.Oto nasze inspiracje na sylwestrowe roladki w formie przekąski:
- posmarowane cienko serkiem twarogowym, posypane szczypiorkiem, obłożone kilkoma listkami sałaty masłowej, szynką konserwową, podkreślone odrobiną majonezu i musztardy miodowej oraz zwieńczone odrobiną papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę,
- posmarowane pastą jajeczną, posypane makiem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i rukolą, wykończone bardzo cienkimi plasterkami świeżego ogórka,
- wypełnione pastą z tuńczyka, kukurydzy, szczypiorku, ostrych papryczek, startego sera, majonezu i musztardy (oczywiście doprawione pieprzem i sola do smaku),
- posmarowane sosem tatarskim, posypane delikatnie posiekanym porem, dokładnie pokryte cienkimi plasterkami boczku (mogą być podsmażone i chrupiące) oraz z dodatkiem kilku liści sałaty i świeżego pomidora pokrojonego w kostkę lub plasterki.
Bez eleganckiego półmiska się nie obejdzie. Nie raz wykorzystasz też w tym przypadku nóż szefa kuchni oraz nóż uniwersalny. Natomiast gdy Nowy Rok zacznie się już na dobre, możesz wykorzystać sylwestrowe pomysły na wrapy, aby uzupełnić dietę o pyszne i wielokolorowe śniadanie.
Pizzerinki – proste danie na ciepło lub na zimno
Wszyscy dobrze się bawią, a północ coraz bliżej. Żal byłoby spędzić Sylwestra w kuchni, więc potrzebujesz łatwego i prostego w realizacji przepisu. Nasz pomysł jest właśnie taki – to gotowa receptura na codzienne, kuchenne sukcesy, którą możesz dowolnie modyfikować. Z ugniataniem ciasta na pizzę mogłoby być za dużo zachodu, więc czemu nie skorzystać z ciasta francuskiego. Niewielkie pizzerinki bardzo smakowicie ukoronują każde przyjęcie. Bazę masz już w zasadzie gotową i możesz kupić niemal w każdym sklepie. Na gotowe ciasto francuskie (pokrojone w prostokąty lub kwadraty) nakładasz odrobinę gęstego i pachnącego ziołami sosu pomidorowego. Następnie obsypujesz nieco startym parmezanem i… dorzucasz wybrane dodatki. Gdy już to zrobisz, składasz dwa przeciwległe rogi ciasta do środka, aby łatwiej było trzymać pizzerinkę.Ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj odrobina oliwy z oliwek. Piecz, aż się zarumienią. Pod koniec możesz posypać z wierzchu serem. Ciepły, szybki, i prosty posiłek dla gości gotowy. Zrób go w kilku wersjach. Nie zajmie ci to wiele czasu. My najbardziej lubimy, gdy w środku łączą się smaki oraz aromaty:
- bakłażana, boczku, sera pleśniowego i pora,
- szpinaku, mozzarelli, cebuli dymki i oscypka,
- pieczarek, mięsa mielonego, parmezanu i ogórka kiszonego,
- różnych serów o różnej twardości i stopniu słoności oraz różyczek brokułu,
- kiełbasy pepperoni, szynki parmeńskiej, żółtej mozzarelli i świeżego oregano.
Sałatka warstwowa – zakończenie Sylwestra
Przekąski znikają cały czas jak ciepłe bułeczki. Pizzerinki napełniły brzuchy biesiadujących na chwilę przed wybuchem noworocznej radości. Zabawa Sylwestrowa trwa jednak nadal i będzie tak do wczesnych godzin porannych. Dobrze byłoby, aby nikomu nie zabrakło do tego czasu sił, a więc w międzyczasie warto podać jeszcze jeden konkretny posiłek (na zimno). Musi to być danie, które wszyscy będą wspominać z przyjemnością. Taki sukces kulinarny budzący tęsknotę z tym wspólnie spędzonym wieczorem i pozytywnie nastrajający na nadchodzący rok wyzwań. Mamy coś takiego i chcemy ci zdradzić nasz sekret. Tej potrawy nie może zabraknąć na żadnym większym przyjęciu – sałatka warstwowa sprytnie balansująca pomiędzy słodyczą, wyrazistością i klasycznym wytrawnym smakiem ulubionych kanapek z dodatkiem majonezu. Jak ją zrobić? Spieszymy z wyjaśnieniami!SKŁADNIKI:
- puszka kukurydzy
- 2 duże pory
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g szynki konserwowej
- majonez
- kostka miękkiego, żółtego sera (np. gouda)
- sól i pieprz
- mielona słodka papryka
JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ WARSTWOWĄ NA SYLWESTRA?
2. Na dno miski wsyp kukurydzą i równo ją rozłóż. Następnie ułóż warstwę z ananasa. Cały por wymieszaj z majonezem (ilość wedle uznania) i dopraw solą oraz pieprzem.
3. Połowę pora z majonezem rozsmaruj na warstwie ananasa. Pokrój w kostkę jajka i wysyp równo na warstwie pora.
4. Pokrój drobno szynkę konserwową i ułóż z niej kolejną warstwę.
5. Następnie rozsmaruj resztę pora z majonezem. Wszystko zwieńcz startym żółtym serem, dokładnie przykrywając warstwę majonezową. Ser posyp odrobiną słodkiej papryki.
6. Zabezpiecz miskę folią spożywczą i zostaw na noc w lodówce, aby składniki przekazały sobie swój smak i aromat.
Sałatka jest już gotowa do podania. Jako dodatek do niej możesz zastosować świeże razowe pieczywo. Nakładając, zadbaj, aby każdy otrzymał na talerz składniki z każdej warstwy. Smacznego i szczęśliwego Nowego Roku!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej