Szkliwo reaktywne – co to takiego?

Nie wszystko szkliwo reaktywne co się świeci!
Szkliwo może być błyszczące lub matowe. Na naczyniu można nawet łączyć oba typy. Należy jednak pamiętać, że nie każde szkliwo jest reaktywne. Zwykłe szkliwo nakładane na porcelanę nie powoduje reakcji, która zmienia jego wygląd w kontakcie z naczyniem oraz podczas wypalania. Może być ono bezbarwne lub kolorowe. Może ochraniać wzór ozdobny lub być dla niego bazą (tzw. dekoracja podszkliwna i naszkliwna), ale efekt będzie zawsze powtarzalny, zwłaszcza jeśli produkt zdobiony jest mechanicznie. Szkliwo reaktywne sprawi natomiast, że każde naczynie będzie wyglądać podobnie, ale nigdy tak samo.
Najważniejsza cecha szkliwa reaktywnego
Metoda ta dąży do osiągnięcia jak najbardziej naturalnego efektu dekoracji porcelany. Znaczy to, że takie produkty wyglądają jak wyroby rzemieślnicze. Choć barwa jest powtarzalna, przejścia pomiędzy odcieniami mogą układać się różnie. Jeśli występują paski, kropki lub inne dekoracje, to zawsze w różnym ułożeniu, rozmiarze i zagęszczeniu. Dlaczego? Bo najważniejszą cechą szkliwa reaktywnego jest unikalny efekt. Naczynia pokryte takim szkliwem wyglądają właśnie, jak wykonane i dekorowane ręcznie przez rzemieślnika. Zastawa zbudowana z takiej porcelany jest więc zawsze jedyna w swoim rodzaju.
Szkliwo reaktywne – czy warto?
Porcelana pokryta szkliwem reaktywnym nie zawiera domieszek metali ciężkich. Nie ważne czy na niej jesz, czy z niej pijesz, ponieważ jest w pełni bezpieczna dla środowiska i twojego zdrowia. Co więcej, reakcja, która stworzyła unikalny wzór na naczyniu, została w pełni zakończona, więc nie musisz obawiać się, że jej użytkowanie i kontakt z gorącymi potrawami lub napojami wpłynie na efekt estetyczny, czy też sam rysunek i barwę talerzy, filiżanek lub salaterki. Nawet jeśli taki element umyjesz w zmywarce. Nie ma obaw, już zawsze pozostanie tak unikatowy, jak w dniu zakupu. Wyjątkiem jest zastawa ze szkliwem reaktywnym z elementami metalicznymi malowanymi ręcznie. Wówczas nie powinno się takich talerzy, kubków lub innych elementów myć w zmywarce, a tym bardziej używać w kuchence mikrofalowej.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej