Szybka i zdrowa kolacja – znamy przepis!

Porady 14.10.2020


Zdrowe składniki to podstawa kolacji

Na koniec dnia ciało nie potrzebuje dużo energii, więc można skupić się na smaku i wartościach odżywczych. Pierwsze, co w takim wypadku przychodzi do głowy to surowe owoce (oczywiście wcześniej umyte!). Właściwie, to nie jest taki zły pomysł, jednak warto go nieco urozmaicić w stylu pysznych codziennych sukcesów. Oto czego potrzebujecie (ilość składników na dwie porcje):
  • Płatki jaglane (pół szklanki)
  • Mleko (dowolny rodzaj, także słodzone, 2 szklanki)
  • Banany, maliny, truskawki (po prostu wasze ulubione owoce)
  • Płatki migdałów (2 łyżki)
  • Syrop klonowy lub z agawy (jeśli mleko nie jest słodkie)
 


Jaglanka – szybka kolacja w 15 minut

Jest prosta w zrobieniu, nie wymaga wielu przygotowań i bardzo łatwo można manipulować jej finalnym smakiem dzięki różnego rodzaju mlekom oraz dodatkom. Do jej zrobienia wystarczy też jeden mały garnek. Kroków jest niewiele. Czasu też, więc do dzieła. Pora na szybką i zdrową kolację!
 



JAK ZROBIĆ JAGLANKĘ NA MLEKU?

1. Do garnka lub rondelka wsypujemy płatki jaglane, zalewamy mlekiem, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

2. Ustawiamy płomień na małą moc i wolno gotujemy całość przez ok.12 minut (jeśli jaglanka jest bardzo gęsta, można dolać mleka).

3. Przelewamy do miseczek, a w przypadku użycia niesłodzonego mleka, skrapiamy słodkim syropem klonowy lub tym z agawy.

4. Obsypujemy płatkami migdałów (można je wcześniej uprażyć) i ozdabiamy kawałkami świeżych owoców.
 
W bardzo podobnym czasie można zrobić również cafe affogato. Innych inspiracji także szukajcie koniecznie na naszym blogu pełnym małych, codziennych sukcesów!