Aperol Spritz – przepis, którym podbijesz serca gości
Co to jest Aperol Spritz? To niezwykle popularny szprycer będący wizytówką włoskich aperitifo (koktajli pitych przed jedzeniem, na wzmożenie apetytu). W jego skład wchodzi gorzko-słodki alkohol o charakterystycznym smaku pomarańczy oraz prosecco i woda gazowana. Aperol Spritz podbił serca milionów, a w 2019 roku stał się hitem Instagrama. Dzięki temu szprycerowi wytrawne kompozycje koktajlowe wróciły do łask. Jak przygotować ten znakomity, orzeźwiający koktajl? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
Jak zrobić Aperol Spritz? Krótka historia tego drinka.
Zastanawiasz się jak zrobić Aperol Spritz? Warto, żebyś dowiedział się nieco o jego powstaniu. Historia przepisu na Aperol Spritz sięga czasów przed powstaniem głównego składnika (czyli Aperola). Pierwowzór dzisiejszego drinka nosił nazwę spritz i swoje początki miał w XIX wieku.
Podczas natarcia austriackich wojsk na region Wenencji Eugenejskiej, żołnierze i inni przybysze mocno rozkochali się w miejscowych winach, które trzeba było nieco rozwadniać. Nieprzyzwyczajone do mocnych alkoholi gardła wojaków potrzebowały napojów, które będą zbliżone w smaku i mocy do piwa, dlatego też prosili oni o dodawanie do wina odrobiny pryskanej wody. Ta kompozycja na bazie wina i wody pryskanej (później gazowanej) dała początek likierowi Aperol.
W XX wieku bracia Barbieri stworzyli ziołowy trunek Apero, który miał za zadanie podsycać apetyt i przygotowywać żołądek do spożycia potraw. W skład Aperola wchodziły różne zioła – goryczka, chinowiec, gencjana, a także rabarbar i gorzka pomarańcza. Marka nie od razu zaskarbiła sobie serca tłumu, a jej sukces datuje się na początek lat 50. XX wieku. Jak marka braci Barbieri wdarła się na szczyt? Stworzyli oni przepis na Aperol Spritz – pysznego, odświeżającego szprycera z nutką goryczy. Od tego czasu Aperol Spritz wspinał się na wyżyny popularności, osiągając jej szczyt w 2019 roku za sprawą mediów społecznościowych (głównie Instagrama). Jak zrobić oryginalny Aperol Spritz? Zdradzimy Ci recepturę w kolejnym akapicie.
Aperol Spritz — składniki
Składniki na Aperol Spritz to nie jest wielka tajemnica. Receptura ta została ustalona przez najważniejszą organizację zrzeszającą barmanów z całego świata, czyli Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA). W skład Aperol Spritz wchodzą w zasadzie trzy główne składniki – dobrej jakości Prosecco (koniecznie włoskie), likier Aperol oraz woda gazowana. Reszta składników Aperol Spritz (poza lodem) to w zasadzie inwencja twórcza osoby przygotowującej Aperol, chociaż również sposób garnirowania (czyli ozdabiania) został ściśle określony – ten drink dekoruje się plastrem pomarańczy.
Poza wymienionymi składnikami, do przygotowania potrzebujesz podstawowych akcesoriów barmańskich – deskę kuchenną, ostry nóż, wiaderko do lodu i szczypce do lodu oraz łyżkę barmańską, a także koszyk na owoce wypełniony pomarańczami.
Składniki:
- 90 ml Prosecco
- 60 ml Aperol
- Woda gazowana
- Plaster pomarańczy
- Lód (możesz użyć lodu ze sklepu albo przygotować go samemu w woreczkach do lodu)
- Kieliszek do wina
- Słomki do picia
Przygotowanie:
Wypełnij kieliszek lodem. W międzyczasie pokrój na desce pomarańczę w plastry i przedziel plaster na pół w kształt półksiężyca. Do kieliszka wlej Aperol i Prosecco, wypełnij wodą gazowaną. Na sam koniec wrzuć do kieliszka pomarańczę i zamieszaj. Koktajl ozdób słomką. Minimalizm w dekoracji jest tu bardzo wskazany, chociaż niektórzy dodają do garniszu gałązkę rozmarynu lub mięty. Prawda, że proste? A jakie smaczne! Jeśli moc alkoholu jest dla Ciebie zbyt intensywna, możesz wzbogacić szprycera o sok ze świeżo wyciśniętej małej pomarańczy. Wystarczy, że przekroisz owoc na pół i ściśniesz go wyciskarką do soków z cytryny. Ten sposób na zmniejszenie mocy drinka z pewnością spodoba się osobom, które nie są przyzwyczajone do bardziej wytrawnych kompozycji.
Jakie kieliszki do Aperol Spritz?
We wcześniejszym akapicie wspomnieliśmy o tym, że Aperol Spritz podaje się w kieliszku do wina, a rodzajów kieliszków jest co najmniej kilka. Jakie kieliszki do Aperol Spritz wybrać? Przede wszystkim takie, które pomieszczą ok. 150 ml płynu oraz lód. Najlepiej sprawdzą się kieliszki pękate u dna, o zwężającej się szyjce, na solidnej i długiej nóżce. A co jeśli nie mamy ich w domu? Z powodzeniem koktajl ten możesz przygotować w eleganckich szklankach do napojów, a także w dzbankach do napojów. Taka litrowa wersja Aperol Spritz z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Skoro dowiedziałeś się już, skąd pochodzi Aperol Spritz, jak się go robi oraz w czym go podawać, nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Ci smacznego!
Czytaj także:
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej