DARMOWA DOSTAWA od 129 zł NATYCHMIASTOWA WYSYŁKA!
Uwaga! Zamówienia zrealizowane do godziny 12.00 wysyłane są tego samego dnia!

Warto przeczytać

Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?

Porady 13.06.2025

Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.

czytaj więcej

Polimer PTFE w opinii Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka – co warto wiedzieć o PTFE w kuchni?

Aktualności 12.06.2025

Naczynia z powłoką PTFE są popularne i użytkowane w wielu domach. Wszyscy korzystamy z ich niebywałych właściwości zapobiegających przywieraniu składników. To produkty, które potrafią wiele ułatwić, zapewnić wygodę tworzenia dań oraz pielęgnacji pokrytych nią naczyń, a nawet wpływają na to, że posiłki mogą być smażone na znacznie mniejszej ilości tłuszczu (czasem niemal beztłuszczowo). Jednak czy powłoki PTFE są bezpieczne? Jak ich struktura zachowuje się w kontakcie z żywnością? Czy patelnia lub garnek nią pokryte pod wpływem temperatury wydzielają szkodliwe substancje? Opinię na ten temat wydał niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR) w oficjalnym dokumencie z dnia 02.06.2025 roku.

czytaj więcej

Sałatka Gyros

Porady 10.06.2025

Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.

czytaj więcej