Warto przeczytać

Pierogi z serem – sprawdzony przepis
Czy istnieje bardziej polskie danie od pierogów? Pewnie można by tu wymienić żurek czy gołąbki, ale to właśnie dzięki pierogom jesteśmy rozpoznawani poza granicami naszego kraju. Nie ma się czemu dziwić – idealnie zrobione pierogi to pyszny posiłek, który potrafi zachwycić nawet wybrednych. Dziś skupimy się na pierogach z serem, a zatem polskiej klasyce na słodko (i słono).
czytaj więcej
Wykrawacz do pierogów – co to i jak go używać?
Idealnie ulepione pierogi to nie tylko pyszne danie, ale również ozdoba stołu. To istotne zwłaszcza na wigilijnym stole, gdy cała rodzina podziwia piękne dania przygotowywane w pocie czoła. Kiedyś ciasto wykrawano za pomocą szklanki, jednak dzisiaj mamy dużo lepsze narzędzia do tego zadania – także takie, które ułatwiają sam proces zlepiania pierogów. To tak zwany wykrawacz, który jest urządzeniem niezwykle prostym w obsłudze. Jednak na rynku znajdziesz wiele wykrawaczy do pierogów. Który wybrać? Jak z nich korzystać?
czytaj więcej
Jak zrobić pierogi z mięsem? Sprawdzone przepisy
Pierogi to obowiązkowe danie na Wigilijnym stole. Jednak zwykle te z kapustą i grzybami bądź białym serem, ziemniakami i cebulką. A co z pierogami mięsnymi? Te na Wigilii się nie sprawdzą, jednak świetnie nadają się na każdy posiłek podczas każdego innego dnia. Bo pierogi z mięsem to prawdziwy smakołyk, któremu po prostu nie można się oprzeć. Jak je zrobić?
czytaj więcej