Warto przeczytać

Przepis na sernik królewski od Tadar.pl
Sernik to jedno z popularniejszych ciast w Polsce. Kochamy go za smak, teksturę, ale też różnorodność, bo przecież mnóstwo najróżniejszych serników ląduje na naszych stołach. Sernik na zimno i na ciepło, z galaretką i bez, sernik z kajmakiem, japoński czy złota rosa, która kiedyś obowiązkowo musiała znaleźć się w zeszyciku z przepisami każdej pani domu. Dziś jednak skupimy się na innym znanym hicie. Na serniku królewskim. Chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób go przygotowujemy?
czytaj więcej
Plamy z curry, kurkumy, cynamonu itp. – jak i czym usunąć takie przebarwienia w kuchni?
Gotowanie ma w sobie coś z magii. Po części jest to też dla wielu osób proces niemal alchemiczny, ponieważ z wydawać by się mogło bardzo różnych składników może powstać prawdziwe złoto na talerzu i dla podniebienia. Wystarczy poznać proporcje, sposób i kolejność dodawania oraz zapanować nad czasem na poszczególnych etapach smażenia, duszenia, czy zapiekania. O wyrazistość formuły zadba m.in. curry, zawarta w nim kurkuma, cynamon, papryka wędzona, pomidory, buraki… W każdym razie nie obędzie się bez przebarwień sprzętu kuchennego. Na szczęście możesz sobie z nimi łatwo poradzić. Chętnie podpowiemy ci, jak i czym je usunąć!
czytaj więcej
Przypalone dno garnka lub patelni – jak wyczyścić?
Kiedy masz w swojej kuchni garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą, nie musisz martwić się przypalonym posiłkiem. Nawet jeśli zdarzy ci się chwila nieuwagi, właściwości takiej powierzchni zadbają, by spalone resztki zniknęły już po paru ruchach gąbką i bez długiego szorowania. Wystarczy zmyć je ręcznie wodą z płynem do mycia naczyń oraz gąbką bezpieczną dla powłoki nieprzywierającej. Co jednak jeśli przypalisz w nich dno? To zależy, czy są to garnki i patelnie aluminiowe, czy może ze stali nierdzewnej. Jest kilka sposobów, by wyczyścić przypalone dno patelni i garnka. Częstuj się!
czytaj więcej