Drinki z aperolem – 7 przepisów
Z czym pić aperol? Kilka sugestii na początek
Zastanawiasz się, z czym pić aperol? Ten lekki alkohol bardzo dobrze smakuje jako podstawa orzeźwiających letnich drinków. Nie mają one dużej mocy, są jednak słodkie i pyszne – idealne na leniwe, słoneczne popołudnie.
Z czym pić aperol? Dodaj do niego sporo lodu oraz ulubione owoce. Dobrze sprawdzą się cytrusy, ale też maliny, truskawki albo inne owoce sezonowe. Następnie całą mieszanką wypełnij przygotowane szklanki. Dołóż do nich słomki do napojów i ciesz się smakiem letniego drinka!
Jak jeszcze możesz podawać aperol? Z czym pić ten trunek o pięknym kolorze? Mamy co najmniej kilka pomysłów!
Drinki z aperolem – przepisy
Najbardziej znany przepis na drinka z aperolem to oczywiście Aperol Spritz z dodatkiem prosecco. Warto jednak spróbować także innych połączeń!
Być może zachcesz przetestować np. pomysł na truskawkowego drinka z aperolem? Przepis wymaga zastosowania różowego wina i truskawek (najlepiej marynowanych, ale świeże też się sprawdzą).
Jak zrobić drinka z aperolem? Przygotuj kieliszki do wina oraz takie akcesoria barmańskie jak shakery i słomki. Następnie połącz wino i aperol w proporcjach 3:1 (np. 90 ml wina i 30 ml aperolu). Dodaj lód i wymieszaj wszystko w shakerze. Przelej do kieliszków, a potem udekoruj drinka truskawkami.
Inne pomysły na drinki z aperolem? Przepisy znajdziesz poniżej.
Proste drinki z aperolem – idealne na letnie przyjęcia
Jeśli lubisz orzeźwiający smak cytrusów, spodoba Ci się przepis na drinka z aperolem o nazwie Aperol Fizz. Co będzie Ci potrzebne, by go przyrządzić? Kieliszki, shaker oraz kilka składników (pod ręką miej też łyżki i łyżeczki do ich odmierzania):
- 70 ml aperolu;
- 35 ml soku z cytryny;
- 30 ml syropu cukrowego;
- 60 ml wody gazowanej;
- 2-3 plasterki pomarańczy.
Jak przyrządzić drinka? Aperol, syrop cukrowy oraz sok z cytryny wrzuć do shakera. Dodaj lód i wszystko wymieszaj. Na koniec dolej wodę gazowaną i przelej całość do kieliszków. Drinki z aperolem w tej wersji świetnie smakują podane z plastrami cytryny albo limonki. Jeśli chcesz poczęstować gości oryginalnie wyglądającymi koktajlami, przygotuj woreczki do lodu i pojemniki, foremki na lód o różnych kształtach. W drinku zamiast kostek lodu będą wówczas znajdowały się fantazyjne lodowe figurki!
Inny pomysł na aperol? Drink z prosecco!
Drinki z aperolem i prosecco – nieśmiertelna klasyka
Kultowy drink z aperolem i prosecco to oczywiście Aperol Spritz. Sprawdza się on przede wszystkim podawany latem. Taki drink z prosecco i aperolem warto podawać na letnim stole, kładąc tuż obok wiaderka i szczypce do lodu. Wówczas w każdej chwili będzie można schłodzić drinka do odpowiedniej temperatury!
Jak zrobić drinki z prosecco i aperolem? Przygotuj:
- 90 ml prosseco;
- 60 ml aperolu;
- 30 ml wody gazowanej;
- kostki lodu;
- plasterki pomarańczy lub cytryny.
Drinki z aperolem i prosecco przyrządzisz nawet bez shakera. Do szklanek wrzuć lód, dodaj schłodzone prosseco, a potem aperol. Na koniec dopełnij koktajle wodą i udekoruj plastrami cytrusów.
Drinki z aperolem bez prosecco – pomysły na odmianę klasycznego połączenia
A może masz ochotę na coś mocniejszego? Wówczas warto sięgnąć po przepisy na drinki z aperolem bez prosecco! Przygotuj:
- 30 ml aperolu;
- 30 ml likieru Triple Sec;
- 30 ml ulubionego wermutu;
- kostki lodu.
„Aperol drink” bez prosecco powstanie, gdy wszystkie składniki połączysz w shakerze i przelejesz do kieliszków lub szklanek.
Warto też mieć w barku akcesoria do wina, otwieracze, korkociągi – dzięki temu przyrządzenie tego i innych drinków będzie o wiele łatwiejsze!
Na bazie wermutu i aperolu powstanie także drink Cheeky Negroni. Składniki to:
- 30 ml ginu;
- 30 ml wermutu;
- 30 ml aperolu;
- kostki lodu;
- skórka z pomarańczy albo grapefruita.
Alkohole wlej do szklanki i wymieszaj. Dodaj lód. Całość udekoruj skórką wybranego cytrusa.
Jeśli lubisz intensywny smak trunków, wypróbuj połączenia aperolu i whisky. Jak zrobić drinka? Przygotuj:
- 75 ml whisky;
- 30 ml aperolu;
- 10 ml syropu cukrowego;
- lód;
- skórki z pomarańczy.
Do wysokich szklanek wsyp lód. Dodaj whisky, aperol i syrop cukrowy. Całość wymieszaj długą łyżką i udekoruj skórkami pomarańczy.
Drinki z aperolem i wódką – mocniejsze propozycje
Wiele osób uwielbia drinki z aperolem i wódką. Mają one nieco mocniejszy smak, będą więc idealne w czasie jesiennych i zimowych przyjęć. Składniki, które przydadzą Ci się do ich przygotowania to:
- kostki lodu;
- 50 ml wódki;
- 50 ml aperolu;
- 85 ml wody gazowanej;
- 150 ml soku grapefruitowego albo pomarańczowego.
Drink z aperolem i wódką przygotujesz, łącząc w shakerze lód, wódkę, aperol i sok. Na koniec dodaj do drinka wodę gazowaną.
Aperol to niskoprocentowy alkohol, który idealnie sprawdza się jako baza wielu drinków: zarówno tych lekkich, świetnych do serwowania latem, jak i mocniejszych. Jeśli więc aperol jest już w Twoim barku, spróbuj podawać go również inaczej niż z prosecco – być może znajdziesz nowe ulubione połączenie!
Czytaj także:
- Aperol Spritz – przepis, którym podbijesz serca gości
- Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
- Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
- Piña Colada – przepis na kokosowo-ananasowego drinka
- 4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
- 3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla
- Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
- Przepis na pyszne mango lassi!
- 11 drinków na Sylwestra – z alkoholem i bez!
- Menu na Sylwestra w domu – gotowe zestawienie sprawdzonych dań i napojów
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej