Pina Colada – przepis na kokosowo-ananasowego drinka

Pina Colada to rodowicie karaibski drink, kojarzący się z wakacjami w tropikach. Słodki, kremowy koktajl na bazie rumu, ananasa oraz mleczka kokosowego, czyli Pina Colada został wynaleziony przez jednego z portorykańskich barmanów, a w 1978 roku został uznany za oficjalny drink Portoryko. Dziś ten drink znają dosłownie wszyscy! Co sprawiło, że drink Pina Colada stał się tak rozpoznawalny i jak właściwie się go robi? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w naszym artykule.
Pina Colada – przepis, czyli jak powstał narodowy drink Portoryko
Przepis na drink Pina Colada narodził się w latach 50. XX wieku na Morzu Karaibskim w Portoryko. Za twórcę tego koktajlu uważa się Ramona „Monchito” Marrerę, który stworzył kompozycję składającą się z rumu, ananasa i skoncentrowanego mleczka kokosowego dla swojego szefa, właściciela hotelu Caribe Hilton. Drink ten tak zasmakował właścicielowi hotelu, że postanowił umieścić go na stałe w swojej ofercie. Dominującym smakiem w tej kompozycji był sok ze świeżo wyciśniętego ananasa i tak też go nazwano – Pina Colada (w języku hiszpańskim słowo „pina” oznacza ananasa, a „colada” wyciśnięty). Chociaż w źródłach historycznych znajdziemy jeszcze jedną teorię powstania tegoż drinka związaną z miejscową legendą o piracie lubującym się w zaprawianiu rumu kokosem i sokiem z ananasa, to pierwsza teoria wydaje się najbardziej prawdopodobna.
Niezależnie od tego, kto właściwie odpowiada za stworzenie przepisu na Pina Coladę, receptura ta szybko zyskała międzynarodową sławę. Drink ten pojawiał się nie tylko w menu barów i restauracji, ale również w tekstach piosenek i na obrazach. Wersji tego drinka jest tak dużo, że można by stworzyć z nich osobną książkę, ale jak smakuje ta oryginalna? Receptura na tego drinka została ustanowiona przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA).
Jak zrobić tradycyjną Pina Coladę? Potrzebne będą podstawowe akcesoria barmańskie – nóż, deska kuchenna, wyciskarka do cytrusów, a także blender kielichowy (chociaż ręczny też się sprawdzi).
Składniki:
- 50 ml białego rumu.
- 30 ml śmietanki kokosowej.
- 50 ml soku ze świeżego, dojrzałego ananasa (pro tip – jeśli chcesz, aby owoc dojrzał i nabrał odpowiedniej słodkości, nie trzymaj go w lodówce. Wyłóż go do koszyka na owoce i pozwól mu nieco zbrązowieć).
- Kilka kropel soku z limonki.
- Kilka kostek lodu (możesz użyć takiego ze sklepu, ale polecamy stworzenie lodu samemu. Lód sprzedawany w sklepach jest pusty w środku i szybko się kruszy oraz rozwadnia. Do przygotowania dobrej jakości lodu wystarczą ci woreczki do lodu i czysta, przefiltrowana woda).
- Wysoka szklanka do napojów o dużej objętości.
- Słomki do picia.
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć lód (jeśli przygotowujesz drinka w zaciszu swojego ogrodu, zadbaj o to, by utrzymać stałą, niską temperaturę. Idealnie sprawdzi się do tego dobrej jakości wiaderko do lodu i szczypce do lodu), a następnie wlej rum, sok z limonki i mleczko kokosowe. Obierz i pokrój ananasa, przeciśnij go przez wyciskarkę do cytrusów tak, aby uzyskać 50 ml soku i wlej do reszty składników. Możesz również wrzucić 2 plastry ananasa bezpośrednio do blendera, zmieni to nieco konsystencję koktajlu na gęstszą. Włącz urządzenie na funkcję smoothie i blenduj aż do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Następnie przelej do szklanki i udekoruj słomką. Możesz również dodać do dekoracji plaster ananasa. Tak przygotowany koktajl na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje. A co jeśli nie masz pod ręką mleczka kokosowego i świeżego ananasa? Pina Coladę może stworzyć również z bardziej dostępnych składników, najważniejszym składnikiem tego koktajlu jest przecież rum. Jaki rum wybrać? Tego dowiesz się już za chwilę.
Pina Colada – z czym pić?
Z czym pić Pina coladę? Rzecz jasna z rumem. W oryginalnym przepisie używa się białego rumu, czyli alkoholu produkowanego z trzciny cukrowej (soku bądź melasy, w zależności od stylu destylacji). Ten rodzaj trunku niewątpliwie kojarzy się z Kubą i jest to słuszne skojarzenie, bowiem jego historia zaczęła się na Karaibach. Chociaż w tradycyjnym przepisie znajdziemy tylko rum, to istnieją alternatywy, dzięki którym przygotujesz równie smacznego drinka Pina Colada. Z czym jeszcze można go pić? Z likierem Malibu!
Pina Colada z Malibu
Pina Colada z Malibu jest alternatywą niezwykle często spotykaną w barach i restauracjach. Niezwykle smaczny i słodki likier o kokosowym aromacie produkuje się na bazie rumu. Doskonale nadaje się do przygotowywania nieco słodszej wersji budżetowej. Jak wygląda przepis na drink Pina Colada z Malibu?
Składniki:
- 60 ml Malibu
- 30 ml mleka (najlepiej zagęszczonego)
- 60 ml soku ananasowego
- Lód
- Wysoka szklanka
- Shaker
Przygotowanie:
Do shakera wrzucamy 4-5 kostek lodu, a następnie wlewamy mleko, sok ananasowy i likier Malibu. Energicznie wstrząsamy i przelewamy do szklanki wypełnionej lodem. Takiego drinka z łatwością przygotujesz w wersji XL dla kilku osób – wystarczy, że pomnożysz wszystkie składniki przez ilość osób, a zamiast szklanki użyjesz dzbanka do napojów albo jeszcze większego naczynia takiego jak słoik (polecamy używanie specjalistycznych słoików z nalewakami, np. Słoik z kranikiem Tadar Griffo 4 l lub Słoik z kranikiem i stojakiem Tadar Don Griffo 4 l). Jeśli użycie Malibu do Pina Colady w wersji XXL wydaje Ci się zbyt kosztowne, możesz użyć do niej innego alkoholu. Jakiego? Dowiesz się tego z kolejnego akapitu.
Pina Colada z wódką
Pina Colada z wódką ma swoją osobną nazwę – Chi Chi. Wymiana rumu na wódkę sprawia, że koktajl staje się mniej słodki, bardziej wyrazisty. Taką wersję Pina Colady możesz przygotować, bazując na oryginalnym przepisie z mleczkiem kokosowym i świeżym sokiem z ananasa, ale równie dobrze możesz spróbować przygotować ją w wersji budżetowej – z wódką infuzowaną kokosem. Ważne jest to, aby odpowiednio zbalansować smak kokosa i ananasa. Skoro już wiesz jak przygotować różne Pina Colady, nie czekaj i bierz się do dzieła!
Czytaj także:
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Aperol Spritz – przepis, którym podbijesz serca gości
Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej