Drinki z prosecco – 5 pomysłów na podanie musującego wina
Prosecco to rodzaj delikatnego, musującego wina o iście włoskim rodowodzie. W przeciągu kilku ostatnich lat stało się niezwykle popularne, wyprzedzając popularnością wszystkie inne rodzaje wina. Kobiece spotkania w zasadzie nie mogą odbywać się bez kieliszka dobrego Prosecco. Ten rodzaj wina to również doskonała baza do drinków. Jak przygotować pyszne koktajle z dodatkiem bąbelków? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule.
Drinki z Prosecco – co pasuje do musującego wina?
Prosecco to rodzaj wina musującego powstającego głównie ze szczepu Glera, które swoje pochodzenie zawdzięcza włoskim mistrzom winiarstwa. Lekko owocowe wino, często z mineralną nutą doskonale sprawdza się w drinkach. Jak przygotować drink na bazie Prosecco? Przepisów na drinki z użyciem Prosecco jest tak wiele, że z trudem zmieściłyby się w kilkutomowej książce. Specjalnie dla was zebraliśmy kilka przepisów na proste drinki z Prosecco, które z łatwością przygotowuje się w domowym zaciszu. Do ich przygotowania będziesz potrzebować kilku składników, świeżych owoców z koszyka na owoce, prostych akcesoriów dla barmana, w którego będziesz mógł się wcielić oraz dużo lodu (najkorzystniej dla twojego portfela będzie, jeśli przygotujesz go sam w woreczkach do lodu) i rzecz jasna butelkę Prosecco!
Drink z Prosecco i sokiem pomarańczowym
Pomarańczowy drink z Prosecco, czyli Mimoza, jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jak zrobić drinka z sokiem pomarańczowym i winem musującym? Wystarczy, że wyciśniesz sok z całego owocu, odcedzisz go i wlejesz do kieliszka w proporcji 1:1 z Prosecco. Opcjonalnie możesz dodać do niego 2-3 kostki lodu. Ważne, żeby dobrze schłodzić wino. Do tego sprawdzi się idealnie dobrej jakości wiaderko do lodu w komplecie ze szczypcami do lodu.
Drink z Aperolem i Prosecco, czyli Aperol Spritz
Zapewne miałeś już okazję spróbować Aperol Spritz i zastanawiasz się jak przygotować go w domu. Ten słodko-gorzki koktajl idealnie sprawdza się jako towarzysz letnich wieczorów. Żeby zrobić dobrego drinka z Aperolem i Prosecco, należy zachować odpowiednie proporcje. Podajemy przepis na drink z wykorzystaniem Prosecco i Aperola ustalony przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów.
Składniki:
- 90 ml Prosecco
- 60 ml likieru Aperol
- Odrobina wody gazowanej
- Lód
- Słomka do picia
- Kieliszek do wina
Przygotowanie:
Do kieliszka wrzuć lód, wlej po kolei Aperol oraz Prosecco, a na sam koniec wodę gazowaną. Zamieszaj, a następnie udekoruj słomką oraz cząstką pomarańczy i gotowe! Włoski drink prosto z Instagrama gotowy!
Drink z Prosecco i malinami
Masz ochotę na Prosecco i świeże owoce? Zdradzimy Ci przepis na obłędnego drinka z Prosecco i malinami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
- 150 ml Prosecco
- 6 świeżych malin
- 10 ml syropu cukrowego
- Lód
- Szklankę do napojów
- Widelec
Przygotowanie:
Do szklanki wrzuć maliny i rozgnieć je widelcem, a następnie zalej syropem cukrowym i zamieszaj. Następnie wrzuć lód i ostrożnie wlej Prosecco do szklanki. Jeśli nie masz w domu świeżych owoców, a masz ochotę na zmieszanie Prosecco z malinami, możesz również wykorzystać do tego sok malinowy. Tylko ostrożnie – nie chcesz przecież żeby koktajl stał się zbyt słodki!
Drink z Prosecco i whisky – czy to możliwe?
Połączenie whisky z Prosecco wydaje się dziwną kompozycją, ale ma ona wielu zwolenników. Szprycer na bazie whisky, wina musującego i wody gazowanej to doskonałe rozwiązanie dla fanów mocniejszych smaków.
Składniki:
- 40 ml whisky
- 90 ml Prosecco
- 20 ml likieru z bergamotki
- Woda gazowana
- Lód
- Łyżka barmańska
- Kieliszek
Przygotowanie:
Do kieliszka wsyp lód, a następnie dodaj do niego whisky, Prosecco oraz likier. Dopełnij wodą gazowaną i wymieszaj. Opcjonalnie możesz udekorować go gałązką rozmarynu i plastrem limonki. Gwarantujemy – takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałeś!
Hugo — drink z Prosecco i sokiem z bzu
Hugo to bez zwątpienia jeden z najbardziej modnych koktajli. Połączeniem Prosecco z sokiem z kwiatów czarnego bzu sprawdzi się na wyjątkowo ciepłe dni oraz noce. Ten koktajl można zaserwować w kieliszku, ale polecamy przygotowanie go w dzbanku do napojów – wersja XXL zniknie w trymiga!
Składniki:
- 150 ml Prosecco
- 50 ml wody gazowanej
- 25 ml syropu z kwiatu bzu
- Woda gazowana
- 5 listków mięty
- 3 plasterki limonki
- Lód
- Kieliszek do wina
Przygotowanie:
Do kieliszka wsyp lód, a następnie dodaj wino, syrop oraz wodę gazowaną i zamieszaj delikatnie. Gdy składniki się połączą wrzuć do kieliszka miętę oraz plasterki limonki. Do dekoracji użyj słomki, opcjonalnie możesz dodać gałązkę świeżej mięty. Smacznego!
Czytaj także:
3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla
Drinki na lato – 3 przepisy na domowe przyjęcie
Szprycer – drink idealny na lato. Poznaj przepis!
Aperol Spritz – przepis, którym podbijesz serca gości
Mojito – orzeźwiający drink z miętą i limonką
Pina Colada – przepis na kokosowo-ananasowego drinka
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej