Przepis na pyszne mango lassi!

Porady 27.04.2023

Przepis na mango lassi – podstawowe informacje

Mango lassi to owocowa wersja serwowanego w upalne dni, tradycyjnego ajurwedyjskiego napoju (lassi) przyrządzonego z gęstego jogurtu, wody i przypraw. Wersja z dodatkiem mango jest słodsza i bardziej sycąca aniżeli tradycyjna, dlatego tak chętnie zamawia się ją we wszystkich restauracjach z kuchnią indyjską. 

Zastanawiasz się, jak przyrządzić swoje mango lassi i gdzie znaleźć przepis? Przeszukaliśmy najlepsze książki kucharskie z kuchnią Bliskiego Wschodu i znaleźliśmy oryginalny przepis na mango lassi. W kolejnych akapitach dowiesz się, jak zrobić mango lassi z naszego przepisu. Zachęcamy do lektury!

Mango lassi – różne warianty

Oryginalny przepis na mango lassi zawiera jogurt, wodę, kardamon i sok z cytryny, ale często dodaje się do niego również inne składniki. Jeśli pójdziecie do indyjskiej restauracji, możecie spotkać tam wersję na mleczku kokosowym. 

Jak wygląda przepis na mango lassi z mlekiem kokosowym? Jogurt zamienia się na płynne mleko kokosowe albo miesza się z jogurtem w proporcji pół na pół. To połączenie jest zdecydowanie słodsze od wersji mango lassi na jogurcie. Przepis na mango lassi często dosładza się bananem. Zapewniamy, że ta wersja z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.

Jak zrobić mango lassi? Składniki i wykonanie

Nie wiesz, jak zrobić mango lassi? Już pędzimy do Ciebie z przepisem na idealne mango lassi. Do jego przygotowania będziesz potrzebował bardzo dojrzałe mango. Jeśli nie znajdziesz takiego – lepiej użyj tego z puszki. Jak zrobić mango lassi z pulpy z puszki? Wystarczy dodać ją do napoju na bazie jogurtu i wstrząsnąć w shakerze. Do przygotowania tradycyjnego mango lassi potrzebujesz:

  • 1 dojrzałe mango,
  • 120 ml wody,
  • 200 ml jogurtu greckiego,
  • szczyptę kardamonu,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • blender,
  • deskę do krojenia,
  • nóż,
  • szklanki.

Przygotowanie:

Obierz i pokrój mango w kostkę, a następnie wrzuć do misy blendera. Dodaj jogurt, sok z cytryny oraz kardamon i wodę. Całość zmiksuj, by uzyskać gładką masę. Napój przelej do szklanek i ozdób słomką. Możesz dodać do niego także kilka kostek lodu i ozdobić gałązką mięty. Odświeżenie gwarantowane!

Zaimponuj swoim gościom napojem prosto z Indii. Obok jego słodyczy nikt nie przejdzie obojętnie!


 

Czytaj także:

Jak obierać mango?

Czego nie przechowywać w lodówce? 23 produkty 

4 pomysły na pyszne napoje z shakerem do drinków 

Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania

3 drinki bezalkoholowe na lato idealne na grilla 

Lemoniada malinowa – 3 pomysły na orzeźwiający, letni napój 

Mrożona herbata – 3 przepisy na orzeźwiający napój 

Jak zrobić domową lemoniadę? 5 rzeczy, o których musisz pamiętać!

Jak zrobić lemoniadę arbuzową? 3 przepisy na lemoniadę z arbuzem

Lemoniada truskawkowa – sprawdź nasz przepis