Lemoniada truskawkowa – sprawdź nasz przepis

Porady 9.04.2022
Lemoniada truskawkowa – sprawdź nasz przepis

Smak lata przywoła z pewnością lemoniada truskawkowa, która nie tylko orzeźwia, ale również dostarcza wielu cennych substancji odżywczych. Zobacz, co zrobić, by Twoja lemoniada z truskawek była niezwykle smaczna i zdrowa. Poznaj przepis na ten wakacyjny przysmak, którym możesz poczęstować przyjaciół w ogrodzie.

Składniki na lemoniadę truskawkową

Do wykonania 1800 ml lemoniady będziesz potrzebować: 0,5 kg truskawek, 1 litra wody, 3 łyżek cukru oraz kilku kostek lodu.

Swój napój możesz również wzbogacić innymi dodatkami, np. owocami czy ziołami. Istnieje wiele odmian lemoniady truskawkowej. Warto wymienić tu takie jej typy jak:

  • lemoniada arbuzowo-truskawkowa – orzeźwiającym urozmaiceniem będzie dodanie do lemoniady kawałków arbuza, który zawiera w sobie dużo soków;
  • lemoniada truskawkowo-cytrynowa – aby lemoniada była nieco bardziej kwaskowa, wyciśnij sok z jednej cytryny lub z dwóch limonek za pomocą wyciskarki do soków z cytryny i zblenduj go razem z truskawkami;
  • lemoniada truskawkowa z miętą – jeżeli chcesz, by napój był bardziej orzeźwiający, zmiksuj truskawki z kawałkami mięty;
  • lemoniada truskawkowo-bazyliowa – miętę możesz zastąpić bazylią i dosłodzić miodem. Taka lemoniada będzie równie pyszna;
  • lemoniada truskawkowo-rabarbarowa – masz ochotę na lemoniadę prosto z ogrodu Twojej babci? Nazbieraj trochę rabarbaru, np.: do koszyka na owoce i warzywa, a następnie dodaj 25 dag do pół kilograma truskawek. Chcąc nieco podkreślić smak napoju, możesz użyć skórki pomarańczy.

Inne interesujące pomysły na lemoniady owocowe znajdziesz w artykułach: 

Jak zrobić lemoniadę truskawkową?

Przepis na lemoniadę truskawkową jest bardzo prosty do zrealizowania. Dzień przed przystąpieniem do prac, napełnij woreczki do lodu i umieść je w lodówce. Dzięki temu zdążą zamarznąć, zanim przygotujesz napój. Potem gotowe kostki będziesz mógł dodać do swojej lemoniady. Przydatne okażą się tu wiaderko do lodu i szczypce do lodu.

Jak przygotować lemoniadę truskawkową? Oto przepis:

  • Przygotuj pół kilograma świeżych lub mrożonych truskawek. Jeżeli wybierasz te pierwsze, zadbaj o to, by dokładnie je umyć pod zimną wodą oraz pozbyć się szypułek.
  • Przełóż truskawki do miski, a następnie wyciśnij do nich sok z cytryny oraz dodaj miętę wcześniej poszatkowaną na desce kuchennej.
  • Dodaj 3 łyżki cukru. Jeżeli wolisz bardziej słodkie połączenia, możesz dosypać także cukier puder. Dobrym zamiennikiem zwykłego cukru jest miód.
  • Wszystkie powyższe składniki dokładnie zblenduj lub zmiksuj. Całość przelej do wysokiego dzbanka do napojów i dolej 1 litr (około 4 standardowe szklanki) czystej wody niegazowanej. Jeżeli wolisz, możesz zamiast wody niegazowanej użyć wodę gazowaną.
  • Wymieszaj dokładnie zawartość dzbanka. Twój napój jest już gotowy do wypicia!

Więcej wskazówek związanych z lemoniadą znajdziesz w artykule: Jak zrobić domową lemoniadę? 5 rzeczy, o których musisz pamiętać!

Lemoniadę umieść w słoiku z kranikiem Tadar Griffo 4 l. Aby ułatwić przelewanie przyrządzonego napoju, możesz wybrać też słoik z kranikiem i stojakiem Tadar Don Griffo 4 l. Dzięki pokrywce dołączonej do słoika, lemoniada będzie zabezpieczona przed zanieczyszczeniami czy owadami.

O walorach słoików przeczytasz więcej w artykułach:

Na stole połóż szklanki do napojów wraz z kostkami lodu wewnątrz oraz akcesoria barmańskie, np. słomki do picia i zaproś bliskich na orzeźwiającą lemoniadę.