Jak zrobić lemoniadę arbuzową? 3 przepisy na lemoniadę z arbuzem
Lemoniada arbuzowa – co poza smakiem?
Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa to doskonały sposób na to, by nawodnić się w trakcie upalnego dnia, gdy najbardziej potrzebujemy wyrównania poziomu elektrolitów. Oczywiście niektórzy powiedzieliby, że woda spełni to zadanie lepiej. Niekoniecznie – lemoniada, dzięki zawartości owoców, dostarcza nam także witamin i minerałów, które są sukcesywnie wypłukiwane z organizmu wraz z potem. Domowa lemoniada arbuzowa będzie także idealnym napojem dla dzieci, które raczej niechętnie piją wodę. Owoce i nieduża ilość cukru (lub jego całkowity brak) sprawią, że maluch dostarczy sobie odpowiedniej ilości wody, rodzice zaś doskonale będą wiedzieli, co znajduje się w składzie napoju.Czy do wykonania napoju wystarczy arbuz? Lemoniada arbuzowa to tylko kilka składników, jednak dzisiaj pokażemy Wam kilka wariacji na jej temat. Do każdej z nich przydadzą się jednak akcesoria, takie jak deski kuchenne i noże pojedyncze do krojenia, chochle do nalewania napoju oraz wiaderka i szczypce do lodu, by napój zawsze był zimny, także na zewnątrz.
A w czym przechowywać lemoniadę arbuzową? Najlepsze do tego są słoje z kranikiem, które nie tylko pięknie się prezentują, ale także są bardzo funkcjonalne. Jednak zwykłe butelki szklane i dzbanki do napojów również spełnią swoje zadanie. Najważniejsze, by lemoniadę można było trzymać w lodówce w zamkniętym naczyniu. Dzięki temu napój nie przesiąknie zapachami innych produktów spożywczych.
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Chyba nie ma nic pyszniejszego, niż lemoniada arbuzowa. Jak zrobić ten napój? Dzisiaj mamy dla Was przepis tradycyjny oraz trzy wariacje na jego temat. Przygotujcie dużego arbuza i noże oraz deskę. Krajalnice do owoców czy obieraczki do owoców w tym przypadku się nie przydadzą. Arbuz nie powinien być rozdrobniony, lecz zblendowany na gładko.Lemoniada arbuzowa – przepis na orzeźwiający napój
Przepis na lemoniadę arbuzową jest bardzo prosty. Podobnie jak w przypadku tradycyjnej lemoniady będziecie potrzebować do niej wody, owoców oraz cukru bądź jego zastępnika. Przepis na lemoniadę z arbuza może jednak obyć się bez słodkości. Sam owoc powinien być wystarczająco słodki. Taka lemoniada arbuzowa fit sprawdzi się idealnie w przypadku osób na diecie, ale także dzieci, które nie powinny pić słodzonych napojów. Ewentualnie możecie pokusić się na lemoniadę arbuzową z syropem z agawy, który jest doskonałym zamiennikiem cukru.Jak przygotować lemoniadę z arbuza? Przepis na porcję 1,5 litra lemoniady zakłada:
- 600 ml wody
- 1,5 kilograma arbuza
- Cukier (nie jest on konieczny)
Jeśli chcecie poznać inne przepisy na lemoniadę, koniecznie sprawdźcie „Jak zrobić lemoniadę z cytryny?” i „Jak zrobić domową lemoniadę?”.
Lemoniada truskawkowo-arbuzowa
Lemoniada z arbuza i truskawek to mała wariacja idealna dla osób, którym w zwykłej lemoniadzie arbuzowej brakuje odrobiny kwaskowatości. Można ją uzyskać na kilka sposobów, jednak jednym z naszych ulubionych jest dodanie truskawek. Lemoniada z truskawkami to jeden z najbardziej letnich napojów, jakie możemy sobie wyobrazić. Dodajcie truskawki do arbuza i zblendujcie je, a następnie zalejcie wodą. Pamiętajcie, że truskawki dodadzą napojowi gęstości – wlejcie zatem więcej wody, niż w oryginalnym przepisie.Lemoniada z arbuza i mięty
Jeśli zastanawialiście się czy lemoniada arbuzowa z miętą będzie smakować równie dobrze, odpowiadamy – będzie jeszcze lepsza! To idealny napój dla fanów orzeźwienia i ziołowych smaków. Ilość mięty zależy od Was. Jeśli smak ma być wyrazisty, użyjcie całego pęczka, a następnie zetrzyjcie miętę w moździerzu. Taka lemoniada arbuz mięta to świetny napój na upalne dni.Lemoniada z arbuza i cytryny
Lemoniada cytrynowo arbuzowa doskonale nawodni organizm i uzupełni braki witamin. Dodatkowo kwaskowość cytryny idealnie współgra ze słodkością arbuza. Wystarczy sok z dwóch cytryn, by uzyskać pyszną lemoniadę z arbuza z cytryną. Jeśli jednak wolicie, by smak cytrusów przebijał się jeszcze bardziej, użyjcie kilograma cytryn na litr wody. Dodajcie odrobiny cukru i mięty, by napój był orzeźwiający. Dodajcie kostki lodu i voilà – lemoniada arbuz cytryna gotowa do nalewania.Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej