Mięta — właściwości, rodzaje, przeciwwskazania
Mięta – właściwości i pochodzenie
Mięta jest rośliną, która wraz z melisą, szałwią, bazylią i rozmarynem tworzy rodzinę jasnowatych. Dotychczas sklasyfikowano ponad 30 różnych odmian mięty, chociaż najbardziej znanymi są mięta pieprzowa, zielona i polna. Sama nazwa tej byliny odnosi się do greckiej mitologii – historii nimfy Minte, która zakochała się nieszczęśliwie w Hadesie. Zazdrosna żona Hadesa rzuciła urok i zmieniła Mintę w roślinę, którą dziś znamy jako miętę.
- Mięta zielona to w zasadzie matka pieprzowej i polnej. Roślina ta znana jest od czasów starożytności, a jej właściwości wykorzystywali zarówno Egipcjanie, Grecy, jak i Azjaci. Obecnie uprawiana jest w zasadzie w każdej szerokości geograficznej, chociaż najbardziej lubuje się w umiarkowanym klimacie. Właściwości mięty zielonej są cenione wśród farmaceutów – używa się jej do zwalczania problemów trawiennych. Ten rodzaj jest również wykorzystywany do produkcji gum do żucia i pasty do zębów.
- Mięta pieprzowa jest krzyżówką powstałą z mięty zielonej i nawodnej, która została stworzona na terenach Wielkiej Brytanii jeszcze w XVIII wieku. Jej charakterystyczny smak i zapach sprawił, że stała się najbardziej popularną odmianą mięty. W jej liściach zawarty jest olejek miętowy (czyli mentol), który ochoczo wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, perfumiarskim i tytoniowym. Wśród właściwości mięty pieprzowej możemy wyróżnić ułatwienie trawienia, łagodzenie i udrożnianie górnych dróg oddechowych, leczenie bóli migrenowych, a także przyspieszanie procesu gojenia się ran oraz ma działanie uspokajająco-wyciszające.
- Mięta polna z kolei to odmiana dzika, chociaż spotkać ją można również w przydomowych ogródkach. Ta odmiana mięty również właściwości lecznicze: łagodzi stany zapalne jamy ustnej, działa przeciwświądowo i wspomaga układ pokarmowy w trawieniu. Taką miętę nieco trudniej wyhodować w domu, ponieważ trzeba jej zapewnić warunki podobne do naturalnych – żyzną glebę, spore nawodnienie (konewka to w tym przypadku trochę za mało) i odpowiednie nasłonecznienie.
Miętę pieprzową i zieloną zasadzisz w ogródku, a także w doniczce czy wazonie ustawionym na parapecie. Gleba powinna być bogata w minerały, najlepiej wapniowa i przepuszczalna. Doskonale sprawdzi się tu czarnoziem, jednak zabawa z tą ziemią nie obędzie się bez rękawic ogrodowych. Taką miętę należy regularnie podlewać i ustawić w średnio nasłonecznionym miejscu, ale nie można dopuścić do przelania, gdyż liście wtedy szybko tracą na właściwościach leczniczych i smakowych.
Mięta zawiera kilka kluczowych składników odżywczych takich jak olejek mentolowy, kwas askorbinowy, karoten, betaina, apigenina i rutyna, dlatego doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie diety podczas choroby, np. grypy czy przeziębienia. Ta roślina sprawdza się również w kuchni, zwłaszcza tej śródziemnomorskiej. Mięta to również nieodłączny dodatek wielu koktajli alkoholowych i bezalkoholowych.
Czytaj także:
- Natka pietruszki — właściwości, przepisy, przeciwwskazania
- Oregano — właściwości, zastosowanie, smakowe połączenia
- Bazylia — właściwości, odmiany i zastosowanie w kuchni
- Zioła w kuchni — jak je hodować i do czego wykorzystywać?
- Majeranek — właściwości, uprawa, przeciwwskazania
- Szałwia — na co ją stosować? Właściwości lecznicze i zastosowanie w kuchni
Czy mięta jest zdrowa i na co pomaga?
Jeśli chcesz wiedzieć, co leczy mięta i na co jest dobra, to dobrze trafiłeś! Roślina ta od stuleci wykorzystywana jest w medycynie, również współczesnej. Napar z mięty stosowany jest jako lekarstwo na dolegliwości układu pokarmowego. Olejek mentolowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając trawienie. Nic więc dziwnego, że w dzieciństwie nasze babcie parzyły miętę, kiedy skarżyliśmy się na bóle brzucha, ale takie napary pite w nadmiarze mogą tylko pogorszyć stan.
Mięta działa również wiatropędne, poprawiając perystaltykę jelit, dlatego sprawdza się jako środek na wzdęcia oraz zaparcia. Lekarze zalecają picie naparów z mięty osobom chorującym na zespół jelita drażliwego. Jak przygotować taki napar? Wystarczy zaparzyć ususzone liście mięty z zaparzaczu do herbaty, zalewając je gorącą wodą.
Olejek mentolowy wykorzystywany jest nie tylko w samej farmaceutyce, ale również w pokrewnej dziedzinie, czyli aromaterapii. Ułatwia on oddychanie, koi ból głowy i mięśni, a także ma działanie odstresowujące. Inhalacje z mięty zaleca się w okresie przeziębień, ponieważ udrożniają one górne drogi oddechowe.
Wiele publikacji naukowych zawiera informacje na temat przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych właściwości mięty. Czy mięta jest zdrowa i można ją stosować bez ograniczeń? Jak każde zioło ma wiele składników odżywczych i prozdrowotnych, jednakże stosowana w nadmiarze może również szkodzić, ale o jej szkodliwości przeczytasz w dalszej części tekstu.
Mięta na zgagę
Zapewne nie raz słyszałeś, że mięta pomaga na zgagę. Czy aby na pewno? To powszechnie powielany mit. Mięta nie pomaga na zgagę, chociaż poprawia trawienie i zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, stosowana, by uśmierzyć przykre dolegliwości zgagi, będzie miała odwrotny skutek – kwasy cofną się jeszcze bardziej. Najlepszym domowym środkiem na zgagę jest mleko, miętę zostaw sobie na nudności.
Mięta na żołądek
Mięta na żołądek w formie naparu do wypicia to sposób na ból naszych babci, jednakże zbyt duża dawka może tylko przysporzyć większych boleści. Jeśli boli cię żołądek, lepiej sięgnij po leki przeciwbólowe.
Mięta na biegunkę
Czy mięta jest dobra na biegunkę? I tak i nie – sam napar z liści mięty nie zatrzyma biegunki, ale może pomóc w likwidacji wzdęć i zadziałać rozkurczowo. Pamiętaj, że podczas stosowania mięty w celach złagodzenia biegunki, trzeba uzupełniać płyny, ponieważ możesz się odwodnić.
Mięta na zaparcia
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, mięta zwiększa perystaltykę jelit, dlatego warto stosować ją jako dodatkowe wsparcie do leków na zaparcia. Najlepiej sprawdzi się w tej roli napar z suszonych liści mięty zielonej, który z łatwością przygotujesz, używając podstawowych akcesoriów i przyborów kuchennych takich jak moździerz lub młynek. Zmiel suszone liście mięty, wrzuć je do kubka i zalej gorącą wodą. Spróbuj wypić taki napar jeszcze ciepły, a pomożesz swojemu układowi trawiennemu w walce z zaparciami. Resztki zmielonej mięty możesz schować do pudełka na produkty sypkie i przechowywać przez kilka miesięcy, a w razie, gdyby dolegliwości powróciły.
Mięta – zastosowanie w kuchni
Zastosowanie mięty w kuchni jest równie szerokie, co w medycynie. Liście i łodygi mięty ogrodowej znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sosów, marynat, sałatek i dań rybnych, a także deserów np. ciasta z czekoladą i miętą. Ta roślina jest składnikiem ulubionego sosu deserowego anglików – sosu miętowego. Zawarty w liściach mięty mentol ma działanie orzeźwiające i odprężające, dlatego warto jest pić ją w postaci herbatki.
Mięta do picia sprawdza się nie tylko w wersji na ciepło, ale również jako dodatek do lemoniad i drinków. Jaka mięta pasuje do drinków? Najlepiej sprawdzi się mięta ogrodowa oraz zielona, ponieważ inne odmiany mają zbyt twarde łodygi, a liście pokryte są włoskami. Najbardziej znanym drinkiem, w którym znajdziesz miętę, jest Mojito, ale polecamy również inny klasyczny koktajl o nazwie Mint Julep. Roślinę tą możesz także użyć do przygotowania lemoniady – mięta z pomarańczą i cytryną smakuje wprost wybornie.
Mięta – przeciwwskazania
Zastanawiasz się nad tym, czy mięta szkodzi i jakie są przeciwwskazania do jej stosowania? Już spieszymy z odpowiedzią! Stosowanie dużych ilości mięty (lub olejku mentolowego) może doprowadzić do bólu brzucha, wymiotów, problemów z błędnikiem albo snem. Ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznych, nie należy stosować go samodzielnie, ale w towarzystwie innych leków.
Mentol obniża napięcie mięśni gładkich, dlatego nie zaleca się jej stosowania podczas przyjmowania leków na nadciśnienie. Czy mięta podnosi ciśnienie? Nie, sama w sobie nie jest w stanie, ale przy nadciśnieniu tętniczym należy skonsultować jej stosowanie z lekarzem, ponieważ zmniejsza ona wchłanialność leków.
Jak jeszcze mięta wpływa na organizm? Chociaż nie zaleca się jej spożywania przy nadciśnieniu, to mięta a serce to już inna kwestia. Jeśli masz problemy z sercem, śmiało korzystaj z dobrodziejstwa tej rośliny – możesz dzięki temu obniżyć poziom cholesterolu i pomóc swojemu sercu w zdrowym funkcjonowaniu. Wystrzegaj się mięty w czasie laktacji i ciąży – mentol nie służy dobrze rozwojowi płodu.
Czyta także:
Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz kuchenny — 10 faktów, które przekonają Cię do jego zakupu!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej