Moździerz kuchenny — jak używać?
Moździerz kuchenny — co to takiego i jak z niego korzystać?
Moździerz kuchenny — do czego służy? Mianem moździerza do pieprzu określa się niewielkich rozmiarów naczynie wyposażone w tłuczek. Jak skutecznie rozdrabniać przyprawy z jego pomocą? To bardzo proste! Wystarczy, że umieścimy ulubione zioła we wnętrzu moździerza, a następnie przy pomocy tłuczka będziemy pocierać je o wewnętrzne ścianki naczynia lub delikatnie uderzać nim o dno. Czynność tą wykonujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec, myjemy moździerz do ziół pod bieżącą wodą. Uwaga! Do tego celu nie powinno używać się płynu do naczyń — tego typu detergent mógłby bowiem wniknąć w strukturę moździerza, w negatywny sposób wpływając na smak ucieranych w nim przypraw.Moździerze i ich różne zastosowania
Moździerz do ziół wykorzystać można na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzać będzie się on do rozdrabniania, mielenia, tłuczenia czy kruszenia przypraw. Bez obaw poradzi sobie nawet z najtwardszymi ziołami takimi, jak ziarna ziela angielskiego czy kolendry. Moździerz do pieprzu z powodzeniem wykorzystać można również podczas przyrządzania domowej roboty marynaty, która stanowić będzie aromatyczny dodatek do dań mięsnych czy tych z grilla. Z jego pomocą w kilka chwil przygotujemy mieszankę ulubionych ziół, którą wykorzystywać będzie można podczas codziennego gotowania. To także dobry pomysł na drobny upominek dla miłośnika pichcenia. Moździerz kuchenny posiada również nieco mniej tradycyjne zastosowania. Wiele osób wykorzystuje go do rozgniatania orzechów na miazgę lub robienia mieszanek herbacianych. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by moździerza użyć do rozdrabniania lnu czy sezamu.Moździerz do ziół — z czego się go produkuje
Moździerz kuchenny — jaki wybrać? Dostępne na rynku akcesoria tego typu różnią się od siebie między innymi materiałem wykonania. Dużą popularnością cieszą się eleganckie moździerze kuchenne kamienne. To solidne akcesoria, które stabilnie stoją na blacie, nie przesuwając się podczas użytkowania. Do wyboru mamy ich wersję granitową oraz marmurową. Pierwsza z nich charakteryzuje się wysoką odpornością na zarysowania oraz stłuczenia. Marmurowe moździerze do ziół prezentują się natomiast niezwykle efektownie, ciesząc oko.Jaki moździerz wybrać? Alternatywne rozwiązanie stanowią modele ceramiczne oraz porcelanowe. Nie ulegają one odkształceniu i przebarwieniu nawet podczas intensywnego użytkowania i nie pochłaniają zapachów.
Kolejne rozwiązanie stanowią moździerze żeliwne — ciężkie, stabilne, trwałe oraz solidne. Osoby, którym zależy na akcesorium, które będzie łatwe w utrzymaniu w czystości oraz higieniczne, zaopatrzyć powinny się natomiast w moździerz stalowy. Sporą jego zaletą jest fakt, iż nie pochłania on kolorów oraz aromatów kruszonych w nim przypraw. Co więcej, jest odporny na zniekształcenia, zarysowania czy stłuczenia. W sklepach spotkać można się również z moździerzami drewnianymi. Owszem, prezentują się one efektownie, lecz mogą pochłaniać smak oraz aromat ziół. Co więcej, z czasem takie akcesorium może ulec przebarwieniu i odkształceniu.
Moździerz to nie jedyny gadżet, który znaleźć powinien się w kuchni każdego miłośnika aromatycznych potraw. Z naszego asortymentu wybrać możecie również praktyczny młynek do przypraw.
Moździerz do ziół to niezwykle praktyczne akcesorium, które wykorzystać można na wiele różnych sposobów.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej