Bożonarodzeniowe wypieki – pomysły, inspiracje i sprawdzone receptury

Porady 5.12.2019


Bożonarodzeniowe pierniczki – przepis

Pierniczki to podstawa świętowania Bożego Narodzenia. Ich zapach niezawodnie kojarz się każdemu z tym wyjątkowym czasem w roku, kiedy w domach pojawiają się ozdobione choinki, a w wieczór wigilijny bliscy wymieniają się prezentami. Jest tak przede wszystkim dzięki sprytnemu połączeniu korzennych przypraw, które głęboko zapadają w pamięć i podniebienie. Zrobienie pierniczków nie jest trudne i w zasadzie jest początkiem drogi do bożonarodzeniowych sukcesów, świątecznych wypieków oraz stworzenia radosnej atmosfery. Ozdabiając pierniki, możecie się świetnie bawić. Tymczasem pora je upiec! Przygotuj sobie miskę, rondelek lub duży kubek emaliowany, drewnianą stolnicę, wałek do ciasta oraz pędzelek silikonowy do smarowania.

 

SKŁADNIKI
(ok. 25 pierniczków):

- 250 g mąki razowej
-  2 łyżki kakao do pieczenia
- 1 jajko i 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 80 g oleju kokosowego (może być też masło)
- łyżka przyprawy do pierników
- pół łyżki cynamonu
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 100 g miodu
- ulubiona marmolada
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)

 

JAK ZROBIĆ?

1. W misce połącz sypkie składniki (mąkę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sodę oraz ksylitol/erytrol – może być też zwykły biały cukier).

2. W rondelku lub kubku emaliowanym roztop olej kokosowy/masło i połącz z miodem. Odstaw do ostudzenia. Utrzyj żółtka w osobnym naczyniu.

3. W misce z mąką i innymi sypkimi składnikami musi teraz znaleźć się chłodna zawartość rondelka/kubka emaliowanego. Wymieszaj, dodając w trakcie przygotowaną ilość jogurtu naturalnego (możesz mieszać mikserem na najniższych obrotach lub łyżką). Pod koniec mieszania dodaj utarte żółtka i dalej łącz składniki, aż powstanie całkowicie gładka masa.

4. Uzyskane w ten sposób ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką i uformuj z niego kulę. Teraz podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj każdą z nich na grubość ok. 4 mm.

5. Wytnij kształty pierniczków nożem lub przy pomocy foremek do ciasta z obu arkuszy ciasta piernikowego, pamiętając, by każdy kształt miał swoją parę.

6. Na środek jednego z kształtów nałóż łyżeczką trochę gęstej marmolady i przykryj drugim, takim samym, zlepiając połówki na brzegach wokoło nadzienia. Z pozostałym po wycinaniu ciastem zrób analogicznie.

7. Pierniczki wyłóż na blaszkę do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem z pomocą silikonowego pędzelka i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃. Piecz całość przez ok. 7-8 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu na kratce możesz polać je polewą czekoladową, ozdobić lukrem lub w inny dowolny sposób.
 


Świąteczne ciasteczka z czekoladą i… słonymi orzeszkami!

Już sama nazwa sugeruje, że będzie to apetyczne doświadczenie. Co więcej, możemy cię zapewnić, że połączone składniki nie zawiodą nikogo również swoim smakiem łączącym słodycz ze słonością. Wszystko, co musisz zrobić to utrzeć 100 g masła (w temperaturze pokojowej) ze 125 g cukru pudru. Gdy masa będzie kremowa, dodaj do niej duże jajko i zmiksuj na gładko. Następnie dokładnie zmieszaj w innej misce składniki sypkie (200 g mąki pszennej, pół łyżeczki sody i ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia), a potem dodaj je do masy z masła, jajka i cukru pudru. Możesz teraz lekko posiekać solone, prażone orzeszki (pół szklanki) oraz pokroić białą i mleczną czekoladę (w sumie 200 g) na kawałki wielkości ¼ kostki. Połącz to z resztą ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki ułóż na niej kolejne ciasteczka (pamiętaj o co najmniej 3 cm odstępu pomiędzy ciastkami). Włóż wszystko do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 ℃) na ok. 10 minut. O tym, że już czas wyciągnąć ciasteczka z piekarnika poinformuje cię ich lekko zarumieniony brzeg. Środek będzie jeszcze miękki, ale nie martw się. Pieczenie zakończyło się sukcesem, a wystudzone ciastka nieco stwardnieją – powinno ci wyjść ok. 16 apetycznych sztuk.
 

Sernik, jak to łatwo upiec!

Tutaj przyda się twoja prostokątna forma do pieczenia lub tortownica. Nie będziemy cię jednak zanudzać kolejnym przepisem na klasyczny sernik z rodzynkami. Doskonale wiesz jak go zrobić i chętnie poznamy twoją tajemnicę, jak sprawić, aby był taki puszysty oraz lekki. W ramach rewanżu mamy dla ciebie nieco inną, prostą recepturę, a mianowicie na sernik… z wiśniami na spodzie a’la brownie.

 

SKŁADNIKI:

-  25 dkg masła
- dwie tabliczki czekolady deserowej (ok. 200 g)
- 4 duże jaja
-  szklanka cukru lub ksylitolu (ok. 250 g)
- 14 dkg mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg twarogu do serników
- cukier wanilinowy
- budyń waniliowy
- wiśnie w syropie
- szczypta soli

 

JAK ZROBIĆ SERNIK Z WIŚNIAMI NA SPODZIE A‘LA BROWNIE?

1. Do rondelka wrzuć 200 g masła (możesz je pokroić, aby łatwiej się topiło) i dwie połamane tabliczki czekolady. Ustaw palnik na mały ogień i powoli rozpuść zawartość, mieszając co jakiś czas, aby składniki się połączyły. Całość ostudź.

2. Weź miskę do miksowania i połącz w niej 3 jajka i ¾ szklanki ksylitolu lub cukru. Gdy uzyskasz gładka masę, dodaj wystudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj całość.

3. W osobnej miseczce połącz 140 g mąki z przygotowanym proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj do niedawno miksowanej masy i połącz wszystko aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wypełnij nim dno przygotowanej blaszki do pieczenia.

4. Zmiksuj 500 g sera do sernika z 50 g miękkiego masła. W międzyczasie dodaj 50 g cukru, jajko, proszek budyniowy oraz cukier wanilinowy.

5. Masę serową wyłóż na czekoladowy spód znajdujący się już w formie do pieczenia. Używając drewnianej łyżki, zrób kilka wgłębień w cieście (np. w kształcie ósemek) i nałóż do nich wiśnie w syropie.

6. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160 ℃.

 

Smakowite inspiracje, aż cieknie ślinka!

W te święta czeka cię niejeden słodki sukces. Doskonale wiemy, że lista przepisów, które chciałoby się w tym czasie spróbować, przekracza często możliwości finansowe i biologiczne całej rodziny. Wybierz więc mądrze, planuj z głową i nie pozwól, aby twój apetyt na łakocie doprowadził do tego, że część żywności się zmarnuje. Co z recepturami, które wydają ci się smaczne, ale nie będzie na nie miejsca w Boże Narodzenie? Rok się jeszcze nie skończył, a i w nowym będzie zapewne masa okazji, aby wykorzystać posiadane foremki do pieczenia, papilotki, tortownice i inne akcesoria ułatwiające przygotowanie domowych wypieków. Zapisz więc sobie te przepisy i realizuj stopniowo, a nie zabraknie ci satysfakcji przez długi czas!