Bożonarodzeniowe wypieki – pomysły, inspiracje i sprawdzone receptury

Bożonarodzeniowe pierniczki – przepis
Pierniczki to podstawa świętowania Bożego Narodzenia. Ich zapach niezawodnie kojarz się każdemu z tym wyjątkowym czasem w roku, kiedy w domach pojawiają się ozdobione choinki, a w wieczór wigilijny bliscy wymieniają się prezentami. Jest tak przede wszystkim dzięki sprytnemu połączeniu korzennych przypraw, które głęboko zapadają w pamięć i podniebienie. Zrobienie pierniczków nie jest trudne i w zasadzie jest początkiem drogi do bożonarodzeniowych sukcesów, świątecznych wypieków oraz stworzenia radosnej atmosfery. Ozdabiając pierniki, możecie się świetnie bawić. Tymczasem pora je upiec! Przygotuj sobie miskę, rondelek lub duży kubek emaliowany, drewnianą stolnicę, wałek do ciasta oraz pędzelek silikonowy do smarowania.SKŁADNIKI
(ok. 25 pierniczków):
- 2 łyżki kakao do pieczenia
- 1 jajko i 2 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 80 g oleju kokosowego (może być też masło)
- łyżka przyprawy do pierników
- pół łyżki cynamonu
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- 100 g miodu
- ulubiona marmolada
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
JAK ZROBIĆ?
2. W rondelku lub kubku emaliowanym roztop olej kokosowy/masło i połącz z miodem. Odstaw do ostudzenia. Utrzyj żółtka w osobnym naczyniu.
3. W misce z mąką i innymi sypkimi składnikami musi teraz znaleźć się chłodna zawartość rondelka/kubka emaliowanego. Wymieszaj, dodając w trakcie przygotowaną ilość jogurtu naturalnego (możesz mieszać mikserem na najniższych obrotach lub łyżką). Pod koniec mieszania dodaj utarte żółtka i dalej łącz składniki, aż powstanie całkowicie gładka masa.
4. Uzyskane w ten sposób ciasto wyłóż na stolnicę, podsyp mąką i uformuj z niego kulę. Teraz podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj każdą z nich na grubość ok. 4 mm.
5. Wytnij kształty pierniczków nożem lub przy pomocy foremek do ciasta z obu arkuszy ciasta piernikowego, pamiętając, by każdy kształt miał swoją parę.
6. Na środek jednego z kształtów nałóż łyżeczką trochę gęstej marmolady i przykryj drugim, takim samym, zlepiając połówki na brzegach wokoło nadzienia. Z pozostałym po wycinaniu ciastem zrób analogicznie.
7. Pierniczki wyłóż na blaszkę do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem z pomocą silikonowego pędzelka i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 ℃. Piecz całość przez ok. 7-8 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu na kratce możesz polać je polewą czekoladową, ozdobić lukrem lub w inny dowolny sposób.
Świąteczne ciasteczka z czekoladą i… słonymi orzeszkami!
Już sama nazwa sugeruje, że będzie to apetyczne doświadczenie. Co więcej, możemy cię zapewnić, że połączone składniki nie zawiodą nikogo również swoim smakiem łączącym słodycz ze słonością. Wszystko, co musisz zrobić to utrzeć 100 g masła (w temperaturze pokojowej) ze 125 g cukru pudru. Gdy masa będzie kremowa, dodaj do niej duże jajko i zmiksuj na gładko. Następnie dokładnie zmieszaj w innej misce składniki sypkie (200 g mąki pszennej, pół łyżeczki sody i ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia), a potem dodaj je do masy z masła, jajka i cukru pudru. Możesz teraz lekko posiekać solone, prażone orzeszki (pół szklanki) oraz pokroić białą i mleczną czekoladę (w sumie 200 g) na kawałki wielkości ¼ kostki. Połącz to z resztą ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki ułóż na niej kolejne ciasteczka (pamiętaj o co najmniej 3 cm odstępu pomiędzy ciastkami). Włóż wszystko do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 ℃) na ok. 10 minut. O tym, że już czas wyciągnąć ciasteczka z piekarnika poinformuje cię ich lekko zarumieniony brzeg. Środek będzie jeszcze miękki, ale nie martw się. Pieczenie zakończyło się sukcesem, a wystudzone ciastka nieco stwardnieją – powinno ci wyjść ok. 16 apetycznych sztuk.Sernik, jak to łatwo upiec!
Tutaj przyda się twoja prostokątna forma do pieczenia lub tortownica. Nie będziemy cię jednak zanudzać kolejnym przepisem na klasyczny sernik z rodzynkami. Doskonale wiesz jak go zrobić i chętnie poznamy twoją tajemnicę, jak sprawić, aby był taki puszysty oraz lekki. W ramach rewanżu mamy dla ciebie nieco inną, prostą recepturę, a mianowicie na sernik… z wiśniami na spodzie a’la brownie.SKŁADNIKI:
- dwie tabliczki czekolady deserowej (ok. 200 g)
- 4 duże jaja
- szklanka cukru lub ksylitolu (ok. 250 g)
- 14 dkg mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg twarogu do serników
- cukier wanilinowy
- budyń waniliowy
- wiśnie w syropie
- szczypta soli
JAK ZROBIĆ SERNIK Z WIŚNIAMI NA SPODZIE A‘LA BROWNIE?
2. Weź miskę do miksowania i połącz w niej 3 jajka i ¾ szklanki ksylitolu lub cukru. Gdy uzyskasz gładka masę, dodaj wystudzoną czekoladę z masłem i zmiksuj całość.
3. W osobnej miseczce połącz 140 g mąki z przygotowanym proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodaj do niedawno miksowanej masy i połącz wszystko aż do uzyskania jednolitego ciasta. Wypełnij nim dno przygotowanej blaszki do pieczenia.
4. Zmiksuj 500 g sera do sernika z 50 g miękkiego masła. W międzyczasie dodaj 50 g cukru, jajko, proszek budyniowy oraz cukier wanilinowy.
5. Masę serową wyłóż na czekoladowy spód znajdujący się już w formie do pieczenia. Używając drewnianej łyżki, zrób kilka wgłębień w cieście (np. w kształcie ósemek) i nałóż do nich wiśnie w syropie.
6. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160 ℃.
Smakowite inspiracje, aż cieknie ślinka!
W te święta czeka cię niejeden słodki sukces. Doskonale wiemy, że lista przepisów, które chciałoby się w tym czasie spróbować, przekracza często możliwości finansowe i biologiczne całej rodziny. Wybierz więc mądrze, planuj z głową i nie pozwól, aby twój apetyt na łakocie doprowadził do tego, że część żywności się zmarnuje. Co z recepturami, które wydają ci się smaczne, ale nie będzie na nie miejsca w Boże Narodzenie? Rok się jeszcze nie skończył, a i w nowym będzie zapewne masa okazji, aby wykorzystać posiadane foremki do pieczenia, papilotki, tortownice i inne akcesoria ułatwiające przygotowanie domowych wypieków. Zapisz więc sobie te przepisy i realizuj stopniowo, a nie zabraknie ci satysfakcji przez długi czas!Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej