Deser z chia – łatwy, przepyszny, domowy!
Nasiona chia do deseru – dlaczego warto?
Muszę przyznać, że szałwia hiszpańska to składnik bardzo niepozorny. Powiedziała mi o nim moja babcia, która wręcz uwielbia poszukiwania nowych i ciekawych dodatków do swoich przepisów. Pamiętam, że dostałam od niej na imieniny zgrabny pakiet tego typu nowości kulinarnych. Kilka rodzajów mąki (np. dyniowa), erytrol, orzechy brazylijskie, herbatę matcha, no i właśnie nasiona chia. Wiecie, że jest w nich więcej kwasów omega-3 niż w łososiu atlantyckim? Macie świadomość, że szałwia hiszpańska zawiera więcej wapnia niż… mleko? Też byłam tym zaskoczona! Trochę też o niej poczytałam. Okazuje się, że była to jedna z trzech najważniejszych azteckich upraw. W zawartości żelaza pobija szpinak. A czego ona nie potrafi, to sobie nawet nie wyobrażacie! Wspiera procesy odpowiadające za zapamiętywanie, pomaga w walce z depresją, wspiera układ krwionośny, zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. No mówię wam, szałwia hiszpańska jest po prostu magiczna, a ja nie wyobrażam sobie nie oczarować nią moich gości. Chcecie jej spróbować? Zacznijcie od wyboru puddingu chia!
Jak szybko zrobić deser z nasionami chia?
Szałwia hiszpańska wyglądem przypomina… mak. Ma jednak tę właściwość, że pod wpływem wilgoci lekko pęcznieje. Wystarczy więc odrobina mleka, soku, kawy, a nawet lemoniady, aby w ciągu 15 minut zamieniła się w apetyczny pudding chia. Ja zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Z deserem chia podniebienie nie może narzekać na nudę. Wilgotne nasiona urozmaicają teksturę i przyjemnie łaskoczą. Moja kochana babcia miała nosa, co mi podsunąć do sprawdzenia. Jej podarunek zawierał również odręcznie spisaną recepturę na jeden z licznych wariantów takiego puddingu. Nie wiem jak to możliwe, ale gdy tylko widzę charakter pisma mojej babci w spisie składników, to aż cieknie mi ślinka!
Pudding chia – przepis
Od kiedy mam segregator na przepisy, nie muszę szukać już pojedynczych kartek. Mój remont co prawda ma się już ku końcowi, ale dziś skorzystamy z tabletu. Przeraża mnie, ile pudeł będę musiała później rozpakować… Deser z chia powinien jednak skutecznie poprawić mi humor. Wiecie co? Zróbmy go razem!SKŁADNIKI
(proporcje na jeden pudding z chia):
- 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia
JAK ZROBIĆ BAZĘ DESERU Z NASIONAMI CHIA?
2. Wsyp przygotowaną ilość nasion chia i zamieszaj dokładnie. Odstaw na 5-7 minut, aby szałwia napęczniała pod wpływem wilgoci.
3. Ponownie zamieszaj pudding. Powinien być teraz średnio gęsty. Wstaw pucharki na 10 minut do lodówki.
4. Baza deseru gotowa. Możesz przystąpić do wyboru dodatków i dekorowania!
Jak zrobić smaczny deser chia? Pomysły
Gdy macie już bazę, otwiera się przed wami ogromna ilość możliwości. W takich chwilach czuję się niczym kompozytor, który z pomocą barw i smaków tworzy słodką dla podniebienia sonatę. Nie raz poniosła mnie wyobraźnia i chwała jej za to. Dzięki ciekawym pomysłom powstają najlepsze puddingi chia. Zaręczam, że nie kłamię. Mam więc dla wasz kilka ciekawych połączeń i garść porad, które wspólnie z babcią udało się nam zebrać i niejednokrotnie przetestować na własnych deserach. Oto kilka z nich:- jeśli chcecie, by deser smakował bardzo wytrawnie, to do stworzenia bazy chia użyjcie różowego wina półwytrawnego lub szampana (ich cierpki smak dobrze komponuje się z kremem mascarpone, orzechami nerkowca, rodzynkami i kawałkami deserowej czekolady),
- używając soku z pomarańczy, możecie stworzyć orzeźwiający pudding chia (podobny efekt da dodanie do bitej śmietany startej skórki cytryny),
- kawowy deser chia smakuje wybornie z dodatkiem musu malinowego, lekko słodkiego kremu i borówek amerykańskich,
- świetny kontrast tekstur uzyskacie z pomocą płatków migdałów,
- zanim wykończycie pudding bitą śmietaną, polejcie bazię chia łyżką lub dwoma likieru orzechowego, kawowego lub jajecznego (zależnie od wielkości pucharka do lodów, czy też miseczki),
- chcąc zrobić piorunujące wrażenie na gościach, ozdóbcie deser jadalnymi kwiatami.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej