Deser z chia – łatwy, przepyszny, domowy!

Porady 8.06.2020

Nie wiem, jak jest w waszym przypadku, ale często miewam spontanicznych gości. Czasem wystarczy, że pójdę do sklepu. Niespodziewanie spotykam koleżankę ze studiów, dobrego znajomego z poprzedniej pracy, a nawet kogoś z rodziny, kto mieszka na drugim końcu miasta. Zawiązuje się rozmowa i… wiecie, trudną ją czasem uciąć tak w połowie. No więc staram się przedłużyć miłe chwile. W ten sposób płyną kolejne spontaniczne zaproszenia. Nierzadko wracam z zakupami i kimś, z kim mam ochotę napić się kawy i zjeść dobry deser. Oczywiście mogłabym podać po prostu lody w pucharku, ale czuje, że wtedy nie byłabym sobą – dobrą gospodynią Karoliną, która lubi proste pomysły na zaskakujące smaki. Dziś opowiem wam, jak zrobić deser chia. Zaręczam, pokochacie szałwię hiszpańską od pierwszej słodkości!


Nasiona chia do deseru – dlaczego warto?

Muszę przyznać, że szałwia hiszpańska to składnik bardzo niepozorny. Powiedziała mi o nim moja babcia, która wręcz uwielbia poszukiwania nowych i ciekawych dodatków do swoich przepisów. Pamiętam, że dostałam od niej na imieniny zgrabny pakiet tego typu nowości kulinarnych. Kilka rodzajów mąki (np. dyniowa), erytrol, orzechy brazylijskie, herbatę matcha, no i właśnie nasiona chia. Wiecie, że jest w nich więcej kwasów omega-3 niż w łososiu atlantyckim? Macie świadomość, że szałwia hiszpańska zawiera więcej wapnia niż… mleko? Też byłam tym zaskoczona! Trochę też o niej poczytałam. Okazuje się, że była to jedna z trzech najważniejszych azteckich upraw. W zawartości żelaza pobija szpinak. A czego ona nie potrafi, to sobie nawet nie wyobrażacie! Wspiera procesy odpowiadające za zapamiętywanie, pomaga w walce z depresją, wspiera układ krwionośny, zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. No mówię wam, szałwia hiszpańska jest po prostu magiczna, a ja nie wyobrażam sobie nie oczarować nią moich gości. Chcecie jej spróbować? Zacznijcie od wyboru puddingu chia!


Jak szybko zrobić deser z nasionami chia?

Szałwia hiszpańska wyglądem przypomina… mak. Ma jednak tę właściwość, że pod wpływem wilgoci lekko pęcznieje. Wystarczy więc odrobina mleka, soku, kawy, a nawet lemoniady, aby w ciągu 15 minut zamieniła się w apetyczny pudding chia. Ja zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki. Z deserem chia podniebienie nie może narzekać na nudę. Wilgotne nasiona urozmaicają teksturę i przyjemnie łaskoczą. Moja kochana babcia miała nosa, co mi podsunąć do sprawdzenia. Jej podarunek zawierał również odręcznie spisaną recepturę na jeden z licznych wariantów takiego puddingu. Nie wiem jak to możliwe, ale gdy tylko widzę charakter pisma mojej babci w spisie składników, to aż cieknie mi ślinka!


Pudding chia – przepis

Od kiedy mam segregator na przepisy, nie muszę szukać już pojedynczych kartek. Mój remont co prawda ma się już ku końcowi, ale dziś skorzystamy z tabletu. Przeraża mnie, ile pudeł będę musiała później rozpakować… Deser z chia powinien jednak skutecznie poprawić mi humor. Wiecie co? Zróbmy go razem!
 
 

SKŁADNIKI
(proporcje na jeden pudding z chia):

- 200 ml mleka, napoju, kakao (płynu o ulubionym smaku)
- 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia



JAK ZROBIĆ BAZĘ DESERU Z NASIONAMI CHIA?

1. Przygotuj sobie ozdobną szklankę, głęboki pucharek do lodów lub małą miseczkę i wlej do środka płynny składnik.

2. Wsyp przygotowaną ilość nasion chia i zamieszaj dokładnie. Odstaw na 5-7 minut, aby szałwia napęczniała pod wpływem wilgoci.

3. Ponownie zamieszaj pudding. Powinien być teraz średnio gęsty. Wstaw pucharki na 10 minut do lodówki.

4. Baza deseru gotowa. Możesz przystąpić do wyboru dodatków i dekorowania!
 
 

Jak zrobić smaczny deser chia? Pomysły

Gdy macie już bazę, otwiera się przed wami ogromna ilość możliwości. W takich chwilach czuję się niczym kompozytor, który z pomocą barw i smaków tworzy słodką dla podniebienia sonatę. Nie raz poniosła mnie wyobraźnia i chwała jej za to. Dzięki ciekawym pomysłom powstają najlepsze puddingi chia. Zaręczam, że nie kłamię. Mam więc dla wasz kilka ciekawych połączeń i garść porad, które wspólnie z babcią udało się nam zebrać i niejednokrotnie przetestować na własnych deserach. Oto kilka z nich:
- jeśli chcecie, by deser smakował bardzo wytrawnie, to do stworzenia bazy chia użyjcie różowego wina półwytrawnego lub szampana (ich cierpki smak dobrze komponuje się z kremem mascarpone, orzechami nerkowca, rodzynkami i kawałkami deserowej czekolady),
- używając soku z pomarańczy, możecie stworzyć orzeźwiający pudding chia (podobny efekt da dodanie do bitej śmietany startej skórki cytryny),
- kawowy deser chia smakuje wybornie z dodatkiem musu malinowego, lekko słodkiego kremu i borówek amerykańskich,
- świetny kontrast tekstur uzyskacie z pomocą płatków migdałów,
- zanim wykończycie pudding bitą śmietaną, polejcie bazię chia łyżką lub dwoma likieru orzechowego, kawowego lub jajecznego (zależnie od wielkości pucharka do lodów, czy też miseczki),
- chcąc zrobić piorunujące wrażenie na gościach, ozdóbcie deser jadalnymi kwiatami.