French press – dobry sposób na pyszną kawę!


Rodzaje kawy – wybierz najlepszą!

Magia kawy, którą staramy się wydobyć w procesie parzenia, zależy od miejsca pochodzenia, charakterystyki plantacji oraz… czasu palenia. Istotny jest również rodzaj kawowca, z którego pochodzą ziarna. Powstaje więc pytanie: arabica czy robusta? Na decyzje o niuansach głębi i charakterystyce ziaren przyjdzie jeszcze czas.

Zanim więc dokonasz zakupu kawy, zwróć uwagę na to, że arabica jest zdecydowanie najpopularniejszym gatunkiem kawy wśród użytkowników zaparzaczy tłokowych zwanych również french pressami. Powodem takiego stanu rzeczy może być ich łagodny i lekko słodki smak. Arabica charakteryzuje się również niską zawartością kofeiny. To wręcz gatunek stworzony dla chwil relaksu i deserowych spotkań w gronie znajomych.

Robusta jest bardziej wyrazista. Pod swoją głęboką goryczką i intensywnością smaku skrywa również potężną dawkę kofeinowej energii. Co to oznacza dla ciebie? Wybierz ją, gdy zależy ci na przygotowaniu espresso! Detale zapachu i smaku to już natomiast kwestia plantacji. Od świeżych nut owocowych po wytrawność czekolady, orzechów lub piękny aromat kwiatów. Zanim kupisz kawę, dobrze poznaj jej walory utrwalone w procesie palenia ziaren.


Zaparzacz tłokowy – korzyści

Czas parzenia, temperatura wody, grubość mielenia. To wszystko ma wpływ na smak kawy. Nie chcemy jednak, by jej przygotowanie było wyzwaniem, z którym poradzą sobie tylko nieliczny. Tak właśnie zrodziła się koncepcja french pressów, czyli tłokowych zaparzaczy pełniących również funkcję dzbanka. Szczególnie model Encora potrafi podkreślić korzyści z tej metody parzenia, ponieważ:
  • płynnie i dokładnie oddzieli fusy od esencji z parzonej kawy,
  • zadba o dłuższe utrzymanie najlepszej temperatury swojej zawartości,
  • z pomocą mechanizmu tłokowego delikatnie napowietrzy kawę, wydobywając z niej nawet najlżejsze nuty smakowe i zapachowe,
  • elegancko uzupełni twoją zastawę deserową,
  • ma dużą pojemność i daje wysoki poziom wygody nalewania kawy.



     

Dobry french press – jak go używać?

Zrobienie kawy w zaparzaczu tłokowym jest banalnie proste. Jest to metoda parzenia, która nadaje się zarówno dla ziaren arabiki, jak i robusty. Jedyne, o czym trzeba pamiętać przygotowując się do użycia french pressu, to odpowiednia grubość mielenia – odrobinę większa niż na średnim poziomie. Oto co musisz zrobić, aby zrobić kawę w modelu zaparzacza Starke Pro Encora (i każdym innym produkcie tego typu).
  • Zacznij od wyjęcia tłoku z sitkiem oraz rozgrzania dzbanka, wlewając do niego wrzątek i pozostawiając na kilka minut
  • Opróżnij french press z wody i nasyp odpowiednio zmieloną kawę w proporcjach 6 g na każde 100 ml
  • Używając wody o temperaturze ok. 90°C namocz kawę przez nie mniej niż 30 sekund
  • Następnie uzupełnij zaparzacz do pełna i odczekaj ok. 3 minuty
  • Załóż pokrywę z tłokiem i powoli opuszczaj go aż do dna dzbanka
 
 
 

Dobrze przygotowana i elegancko podana kawa

Nic więcej nie musisz robić, aby cieszyć się pełnym smakiem elegancko podanej kawy w swoim domu lub pracy. Z french pressem Encora podasz ją gustownie wprost do stołu. Czarne, matowe wykończenie skutecznie podkreśla nowoczesny projekt modelu, a wykonanie ze stali nierdzewnej i obecność podwójnych ścianek korpusu dowodzą wysokiej jakości produktu. Jedyne czego może tu brakować do pełni szczęścia to jakieś dobre ciasto i oczywiście odpowiednia zastawa deserowa. Jeśli lubisz szklane kubki do kawy, sprawdź koniecznie kolekcję Tadar Sublime. Ona również zadba o optymalną temperaturę napoju i pełnię jego smaku oraz aromatu. Ten sposób podania świetnie podkreśli także głęboką i apetyczną barwę kawy, tworząc wrażenie zawieszenia cieczy w powietrzu. Po wszystkim termiczne szklanki borokrzemowe z serii Sublime można bez przeszkód umyć w zmywarce!