Ile czasu mog膮 sta膰 weki?

Pasteryzacja s艂oik贸w — co to takiego?
Mianem wekowania s艂oik贸w okre艣la si臋 proces opieraj膮cy si臋 o podgrzanie domowej roboty przetwor贸w do temperatury oko艂o 60 – 100 stopni Celsjusza. Jak ju偶 zosta艂o wspomniane, ma on na celu mi臋dzy innymi zniszczenie znajduj膮cych si臋 w produktach drobnoustroj贸w prowadz膮cych do ich psucia. Dodatkowo, zabieg ten pozwala na zachowanie w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych oraz smaku przetwor贸w.Jak wekowa膰 s艂oiki? Wyr贸偶ni膰 mo偶na 2 podstawowe metody pasteryzowania s艂oik贸w. Pierwsz膮 z nich to tak zwana pasteryzacja „na mokro”, kt贸r膮 przeprowadza si臋 w garnku do pasteryzacji - niekt贸rzy si臋gaj膮 po zwyk艂y garnek emaliowany, niekt贸rzy wybieraj膮 powidlak. Jak zrobi膰 weki? Drugi ze sposob贸w to pasteryzacja „na sucho”, nazywana tak偶e wekowaniem w piekarniku.
Jak zawekowa膰 zup臋 i inne przysmaki?
Ka偶dy rodzaj przetwor贸w wymaga nieco innej pasteryzacji. Przyk艂adowo, wekowanie zup trwa膰 powinno nie kr贸cej ni偶 30 minut. W przypadku wekowania w piekarniku, czynno艣膰 t臋 wyd艂u偶y膰 mo偶na do 1 godziny.W jaki spos贸b przebiega膰 winna pasteryzacja soku, kompotu, kiszonek i innych kwa艣nych przetwor贸w? Wykona膰 nale偶y j膮 tylko raz, a trwa膰 powinna ona mi臋dzy 20 a 30 minut.
Jak wekowa膰 og贸rki konserwowe czy 艣liwki w zalewie octowej? Aby na d艂ugi czas zachowa艂y one swoj膮 naturaln膮 chrupko艣膰 i j臋drno艣膰, wekowa膰 powinno si臋 je oko艂o 10 – 20 minut.
Jak wygl膮da wekowanie mi臋sa? S艂oiki z tego typu przetworami wekowa膰 powinno si臋 mi臋dzy 30 a 60 minut. Po przestudzeniu, zawekowany gulasz czy bigos nale偶y umie艣ci膰 w lod贸wce, a nast臋pnego dnia czynno艣膰 powt贸rzy膰.
Co mo偶na wekowa膰 w s艂oiku? W ten spos贸b przyrz膮dza si臋 r贸wnie偶 grzyby. Zabieg ten jest jednak nieco czasoch艂onny. Grzyby pasteryzowa膰 nale偶y bowiem 3 razy, po oko艂o 30 minut, robi膮c kilka minut przerwy po ka偶dej pasteryzacji.
Gotowa膰 nie trzeba natomiast przetwor贸w o du偶ej zawarto艣ci cukru, takich jak d偶emy, konfitury czy syropy. Gor膮ce przetwory wystarczy prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w, odwr贸ci膰 do g贸ry dnem, owin膮膰 szczelnie kocem lub r臋cznikiem i zostawi膰 do wystudzenia.
Ile czasu mog膮 sta膰 weki?
Ile czasu mog膮 sta膰 przetwory? Zaleca si臋, aby s艂oiki na weki opr贸偶ni膰 w przeci膮gu roku od ich przygotowania. Dotyczy to zar贸wno d偶em贸w czy konfitur, jak i kompot贸w oraz og贸rk贸w. Aby mie膰 gwarancj臋, 偶e przyrz膮dzone latem czy wczesn膮 jesieni膮 przysmaki s膮 w dalszym ci膮gu 艣wie偶e, warto spo偶y膰 je najp贸藕niej wiosn膮. Przechowywane zbyt d艂ugo przetwory na zim臋 mog膮 nie tylko przesta膰 by膰 smacznie. Wraz z up艂ywem czasu, ulec mog膮 one sfermentowaniu lub doj艣膰 mo偶e w nich do rozwoju ple艣ni.Jak powinno wygl膮da膰 prawid艂owe przechowywanie 偶ywno艣ci tego typu? Weki na zim臋 najlepiej schowa膰 do ch艂odnego, przewiewnego miejsca, jakim jest piwnica. Je偶eli ni膮 nie dysponujemy, s艂oiki weki wstawi膰 mo偶na do nieogrzewanej spi偶arki lub umie艣ci膰 w kuchennej szafce, kt贸ra jest wentylowana i znajduje si臋 z dala od piekarnika. Najni偶szej temperatury przechowywania wymagaj膮 warzywne marynaty oraz kiszonki. D偶emy i konfitury bez obaw znajdowa膰 mog膮 si臋 natomiast w nieco cieplejszych pomieszczeniach. Ile mog膮 sta膰 weki? Raz na jaki艣 czas warto zrobi膰 przegl膮d domowej roboty przetwor贸w sprawdzaj膮c, czy nie pojawi艂a si臋 na nich ple艣艅, denka s膮 wkl臋s艂e, a gumki wek贸w dobrze trzymaj膮 si臋 wieczka.
Z naszego bloga dowiecie si臋 r贸wnie偶, jak przyrz膮dzi膰 pyszne og贸rki ma艂osolne.
Jak pasteryzowa膰 s艂oiki? Niezb臋dne do tego celu b臋d膮 mi臋dzy innymi szklane s艂oiki i butelki z naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Korzystanie z naszych wskaz贸wek, jak pasteryzowa膰 przetwory to gwarancja codziennych sukces贸w w delektowaniu si臋 domowej roboty smako艂ykami przez d艂ugi czas.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej