Ile czasu mog膮 sta膰 weki?

Porady 19.11.2019


Pasteryzacja s艂oik贸w — co to takiego?

Mianem wekowania s艂oik贸w okre艣la si臋 proces opieraj膮cy si臋 o podgrzanie domowej roboty przetwor贸w do temperatury oko艂o 60 – 100 stopni Celsjusza. Jak ju偶 zosta艂o wspomniane, ma on na celu mi臋dzy innymi zniszczenie znajduj膮cych si臋 w produktach drobnoustroj贸w prowadz膮cych do ich psucia. Dodatkowo, zabieg ten pozwala na zachowanie w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych oraz smaku przetwor贸w.
 
Jak wekowa膰 s艂oiki? Wyr贸偶ni膰 mo偶na 2 podstawowe metody pasteryzowania s艂oik贸w. Pierwsz膮 z nich to tak zwana pasteryzacja „na mokro”, kt贸r膮 przeprowadza si臋 w garnku do pasteryzacji - niekt贸rzy si臋gaj膮 po zwyk艂y garnek emaliowany, niekt贸rzy wybieraj膮 powidlak. Jak zrobi膰 weki? Drugi ze sposob贸w to pasteryzacja „na sucho”, nazywana tak偶e wekowaniem w piekarniku.
 

Jak zawekowa膰 zup臋 i inne przysmaki?

Ka偶dy rodzaj przetwor贸w wymaga nieco innej pasteryzacji. Przyk艂adowo, wekowanie zup trwa膰 powinno nie kr贸cej ni偶 30 minut. W przypadku wekowania w piekarniku, czynno艣膰 t臋 wyd艂u偶y膰 mo偶na do 1 godziny.
 
W jaki spos贸b przebiega膰 winna pasteryzacja soku, kompotu, kiszonek i innych kwa艣nych przetwor贸w? Wykona膰 nale偶y j膮 tylko raz, a trwa膰 powinna ona mi臋dzy 20 a 30 minut.
 
Jak wekowa膰 og贸rki konserwowe czy 艣liwki w zalewie octowej? Aby na d艂ugi czas zachowa艂y one swoj膮 naturaln膮 chrupko艣膰 i j臋drno艣膰, wekowa膰 powinno si臋 je oko艂o 10 – 20 minut.
 
Jak wygl膮da wekowanie mi臋sa? S艂oiki z tego typu przetworami wekowa膰 powinno si臋 mi臋dzy 30 a 60 minut. Po przestudzeniu, zawekowany gulasz czy bigos nale偶y umie艣ci膰 w lod贸wce, a nast臋pnego dnia czynno艣膰 powt贸rzy膰.
 
Co mo偶na wekowa膰 w s艂oiku? W ten spos贸b przyrz膮dza si臋 r贸wnie偶 grzyby. Zabieg ten jest jednak nieco czasoch艂onny. Grzyby pasteryzowa膰 nale偶y bowiem 3 razy, po oko艂o 30 minut, robi膮c kilka minut przerwy po ka偶dej pasteryzacji.
 
Gotowa膰 nie trzeba natomiast przetwor贸w o du偶ej zawarto艣ci cukru, takich jak d偶emy, konfitury czy syropy. Gor膮ce przetwory wystarczy prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w, odwr贸ci膰 do g贸ry dnem, owin膮膰 szczelnie kocem lub r臋cznikiem i zostawi膰 do wystudzenia.
 

Ile czasu mog膮 sta膰 weki?

Ile czasu mog膮 sta膰 przetwory? Zaleca si臋, aby s艂oiki na weki opr贸偶ni膰 w przeci膮gu roku od ich przygotowania. Dotyczy to zar贸wno d偶em贸w czy konfitur, jak i kompot贸w oraz og贸rk贸w. Aby mie膰 gwarancj臋, 偶e przyrz膮dzone latem czy wczesn膮 jesieni膮 przysmaki s膮 w dalszym ci膮gu 艣wie偶e, warto spo偶y膰 je najp贸藕niej wiosn膮. Przechowywane zbyt d艂ugo przetwory na zim臋 mog膮 nie tylko przesta膰 by膰 smacznie. Wraz z up艂ywem czasu, ulec mog膮 one sfermentowaniu lub doj艣膰 mo偶e w nich do rozwoju ple艣ni.
 
Jak powinno wygl膮da膰 prawid艂owe przechowywanie 偶ywno艣ci tego typu? Weki na zim臋 najlepiej schowa膰 do ch艂odnego, przewiewnego miejsca, jakim jest piwnica. Je偶eli ni膮 nie dysponujemy, s艂oiki weki wstawi膰 mo偶na do nieogrzewanej spi偶arki lub umie艣ci膰 w kuchennej szafce, kt贸ra jest wentylowana i znajduje si臋 z dala od piekarnika. Najni偶szej temperatury przechowywania wymagaj膮 warzywne marynaty oraz kiszonki. D偶emy i konfitury bez obaw znajdowa膰 mog膮 si臋 natomiast w nieco cieplejszych pomieszczeniach. Ile mog膮 sta膰 weki? Raz na jaki艣 czas warto zrobi膰 przegl膮d domowej roboty przetwor贸w sprawdzaj膮c, czy nie pojawi艂a si臋 na nich ple艣艅, denka s膮 wkl臋s艂e, a gumki wek贸w dobrze trzymaj膮 si臋 wieczka.
 
Z naszego bloga dowiecie si臋 r贸wnie偶, jak przyrz膮dzi膰 pyszne og贸rki ma艂osolne.
 
Jak pasteryzowa膰 s艂oiki? Niezb臋dne do tego celu b臋d膮 mi臋dzy innymi szklane s艂oiki i butelki z naszego sklepu internetowego Tadar.pl. Korzystanie z naszych wskaz贸wek, jak pasteryzowa膰 przetwory to gwarancja codziennych sukces贸w w delektowaniu si臋 domowej roboty smako艂ykami przez d艂ugi czas.