Jak dba膰 o no偶e?

Jak czy艣ci膰 no偶e?
No偶e kuchenne w znacz膮cej cz臋艣ci przypadk贸w produkowane s膮 ze stali nierdzewnej, kt贸ra to wymaga delikatnego czyszczenia. Narz臋dzi tego typu nie zaleca si臋 my膰 w zmywarce. Na skutek wysokich temperatur oraz obijania si臋 o pozosta艂e znajduj膮ce si臋 tam przedmioty, mog艂yby one ulec trwa艂emu uszkodzeniu. N贸偶 do sera czy艣ci膰 nale偶y bezpo艣rednio po u偶yciu, nie dopuszczaj膮c do zaschni臋cia na jego powierzchni resztek jedzenia. Doprowadzi膰 mog艂yby one bowiem do zniszczenia ostrza. Do czyszczenia no偶y my艣liwskich ze stali nierdzewnej najlepiej u偶ywa膰 p艂ynu do naczy艅. Je偶eli narz臋dzie to wykonane zosta艂o ze stali hartowanej, do tego celu pos艂u偶y膰 powinno si臋 sod膮 oczyszczon膮. N贸偶 do mi臋sa czy艣ci膰 nale偶y przy pomocy g膮bki z nylonow膮 pow艂ok膮. Po umyciu ostrze wycieramy delikatn膮 艣ciereczk膮 od strony t臋pej do ostrej, trzymaj膮c r臋koje艣膰 w d贸艂. W jaki spos贸b powinno czy艣ci膰 si臋 uchwyt no偶a do pieczywa? Wszystko uzale偶nione jest tutaj od tego, z jakiego materia艂u zosta艂 on wykonany. Uniwersalnym produktem, kt贸ry dobrze sprawdzi si臋 do tego celu, jest olej naturalny lub mineralny.Jak ostrzy膰 no偶e ceramiczne?
By profesjonalny n贸偶 kuchenny nale偶ycie spe艂nia艂 swoj膮 funkcj臋, pami臋ta膰 nale偶y o regularnym jego ostrzeniu. Do tego celu u偶ywa si臋 akcesorium okre艣lanego mianem ostrza艂ki. Produkt ten dost臋pny jest w kilku r贸偶nych wersjach. Do wyboru mamy mi臋dzy innymi ostrza艂ki rolkowe. Jak ich u偶ywa膰? Wystarczy umie艣ci膰 tasak kuchenny w specjalnej szczelinie i kilkukrotnie przesun膮膰. Ostrzenie odbywa si臋 tu za po艣rednictwem kamienia o stosownie dopasowanej ziarnisto艣ci. Na rynku spotka膰 mo偶na si臋 r贸wnie偶 z automatycznymi ostrza艂kami. To urz膮dzenia niezwykle wygodne, kt贸re samodzielnie obracaj膮 kamieniem i utrzymuj膮 narz臋dzie pod odpowiednim k膮tem. Osoby, kt贸rym zale偶y na pe艂nej kontroli nad procesem ostrzenia, zaopatrzy膰 powinny si臋 w kamie艅 do ostrzenia w formie bloku. Przed rozpocz臋ciem ostrzenia z jego pomoc膮, nale偶y go zwil偶y膰. Do profesjonalnego u偶ytku najlepiej sprawdz膮 si臋 natomiast ostrza艂ki pr臋towe, do kt贸rych produkcji wykorzystuje si臋 stal, ceramik臋 oraz posypk臋 diamentow膮.No偶e kuchenne — jak je przechowywa膰?
R贸wnie wa偶ne, co odpowiednie czyszczenie i ostrzenie no偶a, jest jego przechowywanie. Nieos艂oni臋tych no偶y nigdy nie powinno si臋 schowa膰 do szuflady kuchennej wraz z innymi przyborami. Doprowadzi膰 mo偶e to bowiem do ich wyszczerbienia w trakcie ka偶dorazowego wk艂adania narz臋dzi takich, jak 艂y偶ka czy widelec, a tak偶e jest niebezpieczne. Bardzo praktycznym rozwi膮zaniem jest specjalna os艂ona na n贸偶 ceramiczny (bardzo cz臋sto jest ona sprzedawana w zestawie razem z tego typu akcesoriami). Sprawi ona, 偶e akcesorium to na d艂ugi czas zachowa doskona艂膮 kondycj臋. R贸wnie dobrym rozwi膮zaniem jest wk艂adka na no偶e. To jednak niejedyne dost臋pne rozwi膮zania. Zestaw no偶y kuchennych umie艣ci膰 mo偶na tak偶e na przystosowanej do tego celu listwie, kt贸r膮 montuje si臋 do 艣ciany, na przyk艂ad przy pomocy ko艂k贸w rozporowych. Najsolidniejsze s膮 modele, do kt贸rych produkcji pos艂u偶ono si臋 stal膮. Jest to bowiem materia艂 zar贸wno trwa艂y, jak i higieniczny. Na takiej listwie z 艂atwo艣ci膮 zmieszcz膮 si臋 wszystkie posiadane przez nas no偶e. Kolejna propozycja to stojak na no偶e. Do produkcji takich akcesori贸w najcz臋艣ciej wykorzystuje si臋 drewno lub r贸偶nego rodzaju tworzywa sztuczne. Stojak na zestaw no偶y kuchennych ma posta膰 bloku z kieszeniami na poszczeg贸lne ostrza. 艢wietnie sprawdza si臋 on w roli dekoracji blatu.Jakie no偶e do kuchni sprawdz膮 si臋 najlepiej? Gar艣膰 przydatnych informacji na ten temat znajdziecie na naszym blogu.
Pami臋taj膮c o powy偶szych wskaz贸wkach, b臋dziemy mogli mie膰 pewno艣膰, 偶e posiadane przez nas dobre no偶e kuchenne pos艂u偶膮 przez d艂ugi czas, gwarantuj膮c wysok膮 precyzj臋 i bezpiecze艅stwo u偶ytkowania.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej