Jak konserwować drewniane przybory kuchenne?
Drewniane akcesoria i ich zalety
Dlaczego warto zaopatrzyć się w akcesoria z drewna? Są to produkty ponadczasowe, które nigdy nie wychodzą z mody. Kupując je można mieć pewność, że za kilka lat prezentować będą się one równie gustownie i z łatwością skomponują się z innymi znajdującymi się w kuchni przedmiotami. Co więcej, drewniane akcesoria pasują do każdego wnętrza — tak klasycznego, jak i nowoczesnego. Ich produkcja jest znacznie bardziej naturalna niż w przypadku wyrobów syntetycznych. Do atutów prostych rzeczy z drewna zaliczyć można również ich trwałość. Są one odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, do jakich może dojść podczas codziennego użytkowania. Oprócz tego, takie akcesoria są bardzo łatwe w czyszczeniu i impregnacji. Do tego celu z powodzeniem wykorzystać można naturalne, dostępne w każdym domu produkty takie, jak soda oczyszczona czy ocet. Więcej informacji na ten temat — poniżej.
Jak czyścić drewniane przybory kuchenne?
Jak sprawić, by drewniana łopatka czy inne akcesoria z drewna na długi czas zachowały swój naturalny wygląd? Przede wszystkim, nigdy nie należy ich myć w zmywarce. Gorąca woda oraz detergenty mogłyby się bowiem przyczynić do trwałego ich uszkodzenia. Jak zatem czyścić drewniane wałki bukowe czy talerze drewniane? Doskonałą alternatywą dla chemicznych detergentów będą ekologiczne środki czystości przygotowane na bazie produktów dostępnych w każdym domu. Akcesoria z drewna czyścić można między innymi przy pomocy gruboziarnistej soli zmieszanej z odrobiną sody oczyszczonej lub soku z cytryny. To sprawdzony sposób na usunięcie znajdujących się na ich powierzchni resztek jedzenia. W walce z nieco bardziej uporczywymi zabrudzeniami znakomicie sprawdzi się natomiast roztwór wody, sody oczyszczonej oraz octu. By proste rzeczy z drewna odzyskały swój dawny blask, do ich czyszczenia wykorzystać można miksturę stanowiącą połączenie sody oczyszczonej oraz miodu. Duże drewniane naczynia z powodzeniem umyć można również wodą z sokiem z cytryny. To świetny sposób na ich dezynfekcję bez użycia chemicznych środków.
Drewniana deska do krojenia przed pierwszym użyciem
Drewniana deska to niezwykle praktyczne akcesorium, które wykorzystać można zarówno podczas przygotowywania kanapek, jak i krojenia mięsa czy warzyw na obiad. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by zaserwować na niej ulubione gatunki wędlin i serów. Dlaczego warto zaopatrzyć się w tego typu produkt? Jest on trwały i sprawdza się podczas krojenia różnego rodzaju produktów, w szczególności suchych. Co więcej, drewniana deska do krojenia wykazuje właściwości bakteriobójcze. Wykorzystać można ją również w roli podkładki pod gorące garnki.
Oferowane przez nas deski do krojenia różnią się od siebie rozmaitymi parametrami. Jednym z nich są wymiary. W dużych kuchniach świetnie sprawdzi się deska o wielkości 35x26 cm. Na nieco mniejszym blacie umieścić można natomiast deskę w formacie 20x15 cm. Drewniane deski do krojenia przybierać mogą rozmaite kształty. Do wyboru, poza standardowymi modelami prostokątnymi, są akcesoria drewniane okrągłe, owalne czy w kształcie świnki lub rybki. Tego typu fantazyjne wyroby to sprawdzony sposób na ożywienie kuchennej aranżacji.
Deski do krojenia z naszego asortymentu wyposażone mogą być w różnego rodzaju elementy, które w znaczący sposób ułatwiać będą ich codzienne użytkowanie. Zalicza się do nich między innymi modele z silikonowym uchwytem ułatwiającym przenoszenie produktu z miejsca na miejsce. Równie funkcjonalne są deski z otworem w rączce, który pozwala na zawieszenie ich na ścianie, a co za tym idzie — zaoszczędzenie miejsca na blacie. Miłośnikom oryginalnych gadżetów do gustu przypadnie z pewnością deska z wysuwanym pojemnikiem, w którym umieścić można pokrojone produkty, a następnie przełożyć je na patelnię czy talerz. Równie ciekawie prezentuje się deska z tacą. Posiada ona prześwity, dzięki czemu okruszki pieczywa trafiają do dolnego naczynia, ułatwiając zachowanie porządku na blacie. Jeżeli chcemy, by krojone przez nas produkty na długi czas zachowały świeżość, dobrym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w funkcjonalną deskę z kloszem. Miłośnicy pizzy rozważyć mogą natomiast zakup specjalnej deski do jej serwowania. Od tradycyjnych drewnianych produktów tego typu różni się ona tym, że na jej powierzchni znajdują się rowki dzielące włoski przysmak na 6 równych części.
Deska drewniana do krojenia produkowana jest z rozmaitych gatunków. Za najtrwalsze i najbardziej odporne na uszkodzenia zalicza się wyroby z drewna dębowego. Jak zabezpieczyć deskę do krojenia przed pierwszym użyciem? Do konserwacji deski do krojenia wykorzystać można między innymi olej jadalny, na przykład rzepakowy lub oliwę z oliwek. Drewnianą deskę do krojenia pokrywamy tłuszczem i rozprowadzamy go przy pomocy miękkiej ściereczki. Następnie myjemy ją w gorącej wodzie i zostawiamy do wyschnięcia. Zabieg ten sprawi, że drewniana deseczka zyska odporność na działanie wody. Co więcej, nie będzie ona zmieniała swojego naturalnego koloru i chłonęła zapachów.
Do impregnacji deski do krojenia z powodzeniem wykorzystać można również ocet jabłkowy. W tym celu zanurzamy ją w nim, zostawiamy na kilka godzin, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. To sprawdzony sposób na nadanie drewnianej desce pięknego koloru i zabezpieczenie jej przed chłonięciem intensywnych zapachów.
Jak powinno czyścić się drewnianą deskę do krojenia? Do tego celu dobrze sprawdzi się między innymi woda z dodatkiem płynu do naczyń. Jeżeli na desce kroiliśmy rybę lub czosnek, ich intensywnego zapachu z łatwością pozbędziemy się, nacierając ją połówką cytryny. Gdy do jej powierzchni przykleiły się resztki ciasta, posypujemy solą drewniany wałek i kilka razy pocieramy jej powierzchnię.
W kuchniach coraz częściej spotkać można się również z bambusowymi deskami do krojenia. Do ich produkcji wykorzystuje się mocno sprasowaną, ułożoną w poprzek trawę. Takie deski są twarde, odporne na uszkodzenia i przyjazne dla środowiska naturalnego. Oprócz tego nie nasiąkają wodą, nie tępią noży, szybko wysychają i nie pochłaniają zapachów żywności. Impregnacja bambusa wygląda identycznie, co klasycznego drewna. Co około 2 tygodnie tego typu deskę warto odkazić przy pomocy octu, sody oczyszczonej lub mikstury składającej się z soli oraz soku z cytryny.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się nieco więcej na temat produktu, jakim jest deska bambusowa, zajrzycie do wpisu Deska bambusowa do krojenia — 20 faktów, które musisz o niej wiedzieć.
Drewniany chlebak — dlaczego warto go mieć?
Kolejnym drewnianym akcesorium, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni, jest chlebak. Dzięki niemu nasz ulubiony chleb, bułki czy drożdżówki na długi czas zachowają świeżość i chrupkość. Chlebaki produkuje się między innymi z drewna. Tego typu przybory kuchenne posiadają całe mnóstwo zalet. Zaliczyć można do nich między innymi estetyczny wygląd, co czyni z chlebaka drewnianego efektowną dekorację kuchennego blatu. Dobrze prezentować będzie się on w każdym wnętrzu, bez względu na styl, w jakim zostało ono urządzone. Kolejną zaletą drewnianego chlebaka jest jego wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Sprawia to, że nawet mimo codziennego, intensywnego użytkowania, na wiele lat zachowa on swój naturalny wygląd. Przechowywane w takim chlebaku pieczywo przez długi czas jest świeże. Związane jest to z faktem, iż tego typu akcesoria kuchenne gwarantują zachowanie należytej wilgotności oraz temperatury we wnętrzu. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o niskiej cenie drewnianych chlebaków — tego typu produkty nabyć możemy bowiem już za kilkadziesiąt złotych.
Dostępne w naszym sklepie internetowym Tadar chlebaki drewniane różnić mogą się od siebie całym szeregiem parametrów. Jednym z nich są wymiary. W niewielkich kuchniach znakomicie sprawdzą się małe modele narożne lub chlebaki, których pokrywy pełnią jednocześnie funkcję deski do krojenia. To sprawdzony sposób na zaoszczędzenie miejsca na blacie. Do wyboru są tu modele o kształcie owalnym lub prostokątnym. Ciekawą alternatywą dla chlebaków wykonanych w całości z drewna są takie, gdzie materiał ten występuje jedynie w roli pokrywy lub podstawy. Pozostałe elementy wykonane są natomiast z tworzywa sztucznego czy stali węglowej, która to charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia i działanie wilgoci.
Z naszego bloga dowiecie się, jak wybrać chlebak idealny.
Drewniane stolnice — akcesoria kuchenne na lata
W żadnej kuchni miłośniczki słodkich wypieków, pierogów czy pizzy nie może zabraknąć drewnianego akcesorium, jakim jest stolnica. To produkt, który znany jest z kuchni naszych mam i babć. Do produkcji stolnic najczęściej wykorzystuje się drewno bukowe, które charakteryzuje się dużą twardością. Na rynku spotkać można się również z modelami wykonanymi z drewna klonowego, grabowego czy lipowego. Alternatywne rozwiązanie stanowią stolnice bambusowe, do których zalet zaliczyć można dużą trwałość i krótki czas schnięcia. Najbardziej praktyczne są modele z wysokimi krawędziami z 3 stron — skutecznie zabezpieczają one przed wysypaniem się składników ciasta na kuchenny blat.
Stolnica drewniana czy plastikowa — która sprawdzi się lepiej? Odpowiedź na to pytanie poznacie, czytając wpis Stolnica drewniana czy plastikowa?.
Drewniane akcesoria to znakomite rozwiązanie dla miłośników ponadczasowych, trwałych, ekologicznych gadżetów. Dbając o ich prawidłową konserwację, zagwarantujemy im pełną funkcjonalność i nieskazitelny wygląd na długie lata.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej