Jak konserwowa膰 drewniane przybory kuchenne?

Drewniane akcesoria i ich zalety
Dlaczego warto zaopatrzy膰 si臋 w akcesoria z drewna? S膮 to produkty ponadczasowe, kt贸re nigdy nie wychodz膮 z mody. Kupuj膮c je mo偶na mie膰 pewno艣膰, 偶e za kilka lat prezentowa膰 b臋d膮 si臋 one r贸wnie gustownie i z 艂atwo艣ci膮 skomponuj膮 si臋 z innymi znajduj膮cymi si臋 w kuchni przedmiotami. Co wi臋cej, drewniane akcesoria pasuj膮 do ka偶dego wn臋trza — tak klasycznego, jak i nowoczesnego. Ich produkcja jest znacznie bardziej naturalna ni偶 w przypadku wyrob贸w syntetycznych. Do atut贸w prostych rzeczy z drewna zaliczy膰 mo偶na r贸wnie偶 ich trwa艂o艣膰. S膮 one odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, do jakich mo偶e doj艣膰 podczas codziennego u偶ytkowania. Opr贸cz tego, takie akcesoria s膮 bardzo 艂atwe w czyszczeniu i impregnacji. Do tego celu z powodzeniem wykorzysta膰 mo偶na naturalne, dost臋pne w ka偶dym domu produkty takie, jak soda oczyszczona czy ocet. Wi臋cej informacji na ten temat — poni偶ej.
Jak czy艣ci膰 drewniane przybory kuchenne?
Jak sprawi膰, by drewniana 艂opatka czy inne akcesoria z drewna na d艂ugi czas zachowa艂y sw贸j naturalny wygl膮d? Przede wszystkim, nigdy nie nale偶y ich my膰 w zmywarce. Gor膮ca woda oraz detergenty mog艂yby si臋 bowiem przyczyni膰 do trwa艂ego ich uszkodzenia. Jak zatem czy艣ci膰 drewniane wa艂ki bukowe czy talerze drewniane? Doskona艂膮 alternatyw膮 dla chemicznych detergent贸w b臋d膮 ekologiczne 艣rodki czysto艣ci przygotowane na bazie produkt贸w dost臋pnych w ka偶dym domu. Akcesoria z drewna czy艣ci膰 mo偶na mi臋dzy innymi przy pomocy gruboziarnistej soli zmieszanej z odrobin膮 sody oczyszczonej lub soku z cytryny. To sprawdzony spos贸b na usuni臋cie znajduj膮cych si臋 na ich powierzchni resztek jedzenia. W walce z nieco bardziej uporczywymi zabrudzeniami znakomicie sprawdzi si臋 natomiast roztw贸r wody, sody oczyszczonej oraz octu. By proste rzeczy z drewna odzyska艂y sw贸j dawny blask, do ich czyszczenia wykorzysta膰 mo偶na mikstur臋 stanowi膮c膮 po艂膮czenie sody oczyszczonej oraz miodu. Du偶e drewniane naczynia z powodzeniem umy膰 mo偶na r贸wnie偶 wod膮 z sokiem z cytryny. To 艣wietny spos贸b na ich dezynfekcj臋 bez u偶ycia chemicznych 艣rodk贸w.
Drewniana deska do krojenia przed pierwszym u偶yciem
Drewniana deska to niezwykle praktyczne akcesorium, kt贸re wykorzysta膰 mo偶na zar贸wno podczas przygotowywania kanapek, jak i krojenia mi臋sa czy warzyw na obiad. Nic nie stoi r贸wnie偶 na przeszkodzie, by zaserwowa膰 na niej ulubione gatunki w臋dlin i ser贸w. Dlaczego warto zaopatrzy膰 si臋 w tego typu produkt? Jest on trwa艂y i sprawdza si臋 podczas krojenia r贸偶nego rodzaju produkt贸w, w szczeg贸lno艣ci suchych. Co wi臋cej, drewniana deska do krojenia wykazuje w艂a艣ciwo艣ci bakteriob贸jcze. Wykorzysta膰 mo偶na j膮 r贸wnie偶 w roli podk艂adki pod gor膮ce garnki.
Oferowane przez nas deski do krojenia r贸偶ni膮 si臋 od siebie rozmaitymi parametrami. Jednym z nich s膮 wymiary. W du偶ych kuchniach 艣wietnie sprawdzi si臋 deska o wielko艣ci 35x26 cm. Na nieco mniejszym blacie umie艣ci膰 mo偶na natomiast desk臋 w formacie 20x15 cm. Drewniane deski do krojenia przybiera膰 mog膮 rozmaite kszta艂ty. Do wyboru, poza standardowymi modelami prostok膮tnymi, s膮 akcesoria drewniane okr膮g艂e, owalne czy w kszta艂cie 艣winki lub rybki. Tego typu fantazyjne wyroby to sprawdzony spos贸b na o偶ywienie kuchennej aran偶acji.
Deski do krojenia z naszego asortymentu wyposa偶one mog膮 by膰 w r贸偶nego rodzaju elementy, kt贸re w znacz膮cy spos贸b u艂atwia膰 b臋d膮 ich codzienne u偶ytkowanie. Zalicza si臋 do nich mi臋dzy innymi modele z silikonowym uchwytem u艂atwiaj膮cym przenoszenie produktu z miejsca na miejsce. R贸wnie funkcjonalne s膮 deski z otworem w r膮czce, kt贸ry pozwala na zawieszenie ich na 艣cianie, a co za tym idzie — zaoszcz臋dzenie miejsca na blacie. Mi艂o艣nikom oryginalnych gad偶et贸w do gustu przypadnie z pewno艣ci膮 deska z wysuwanym pojemnikiem, w kt贸rym umie艣ci膰 mo偶na pokrojone produkty, a nast臋pnie prze艂o偶y膰 je na patelni臋 czy talerz. R贸wnie ciekawie prezentuje si臋 deska z tac膮. Posiada ona prze艣wity, dzi臋ki czemu okruszki pieczywa trafiaj膮 do dolnego naczynia, u艂atwiaj膮c zachowanie porz膮dku na blacie. Je偶eli chcemy, by krojone przez nas produkty na d艂ugi czas zachowa艂y 艣wie偶o艣膰, dobrym rozwi膮zaniem b臋dzie zaopatrzenie si臋 w funkcjonaln膮 desk臋 z kloszem. Mi艂o艣nicy pizzy rozwa偶y膰 mog膮 natomiast zakup specjalnej deski do jej serwowania. Od tradycyjnych drewnianych produkt贸w tego typu r贸偶ni si臋 ona tym, 偶e na jej powierzchni znajduj膮 si臋 rowki dziel膮ce w艂oski przysmak na 6 r贸wnych cz臋艣ci.
Deska drewniana do krojenia produkowana jest z rozmaitych gatunk贸w. Za najtrwalsze i najbardziej odporne na uszkodzenia zalicza si臋 wyroby z drewna d臋bowego. Jak zabezpieczy膰 desk臋 do krojenia przed pierwszym u偶yciem? Do konserwacji deski do krojenia wykorzysta膰 mo偶na mi臋dzy innymi olej jadalny, na przyk艂ad rzepakowy lub oliw臋 z oliwek. Drewnian膮 desk臋 do krojenia pokrywamy t艂uszczem i rozprowadzamy go przy pomocy mi臋kkiej 艣ciereczki. Nast臋pnie myjemy j膮 w gor膮cej wodzie i zostawiamy do wyschni臋cia. Zabieg ten sprawi, 偶e drewniana deseczka zyska odporno艣膰 na dzia艂anie wody. Co wi臋cej, nie b臋dzie ona zmienia艂a swojego naturalnego koloru i ch艂on臋艂a zapach贸w.
Do impregnacji deski do krojenia z powodzeniem wykorzysta膰 mo偶na r贸wnie偶 ocet jab艂kowy. W tym celu zanurzamy j膮 w nim, zostawiamy na kilka godzin, a nast臋pnie wycieramy papierowym r臋cznikiem. To sprawdzony spos贸b na nadanie drewnianej desce pi臋knego koloru i zabezpieczenie jej przed ch艂oni臋ciem intensywnych zapach贸w.
Jak powinno czy艣ci膰 si臋 drewnian膮 desk臋 do krojenia? Do tego celu dobrze sprawdzi si臋 mi臋dzy innymi woda z dodatkiem p艂ynu do naczy艅. Je偶eli na desce kroili艣my ryb臋 lub czosnek, ich intensywnego zapachu z 艂atwo艣ci膮 pozb臋dziemy si臋, nacieraj膮c j膮 po艂贸wk膮 cytryny. Gdy do jej powierzchni przyklei艂y si臋 resztki ciasta, posypujemy sol膮 drewniany wa艂ek i kilka razy pocieramy jej powierzchni臋.
W kuchniach coraz cz臋艣ciej spotka膰 mo偶na si臋 r贸wnie偶 z bambusowymi deskami do krojenia. Do ich produkcji wykorzystuje si臋 mocno sprasowan膮, u艂o偶on膮 w poprzek traw臋. Takie deski s膮 twarde, odporne na uszkodzenia i przyjazne dla 艣rodowiska naturalnego. Opr贸cz tego nie nasi膮kaj膮 wod膮, nie t臋pi膮 no偶y, szybko wysychaj膮 i nie poch艂aniaj膮 zapach贸w 偶ywno艣ci. Impregnacja bambusa wygl膮da identycznie, co klasycznego drewna. Co oko艂o 2 tygodnie tego typu desk臋 warto odkazi膰 przy pomocy octu, sody oczyszczonej lub mikstury sk艂adaj膮cej si臋 z soli oraz soku z cytryny.
Je偶eli chcecie dowiedzie膰 si臋 nieco wi臋cej na temat produktu, jakim jest deska bambusowa, zajrzycie do wpisu Deska bambusowa do krojenia — 20 fakt贸w, kt贸re musisz o niej wiedzie膰.
Drewniany chlebak — dlaczego warto go mie膰?
Kolejnym drewnianym akcesorium, kt贸rego nie mo偶e zabrakn膮膰 w 偶adnej kuchni, jest chlebak. Dzi臋ki niemu nasz ulubiony chleb, bu艂ki czy dro偶d偶贸wki na d艂ugi czas zachowaj膮 艣wie偶o艣膰 i chrupko艣膰. Chlebaki produkuje si臋 mi臋dzy innymi z drewna. Tego typu przybory kuchenne posiadaj膮 ca艂e mn贸stwo zalet. Zaliczy膰 mo偶na do nich mi臋dzy innymi estetyczny wygl膮d, co czyni z chlebaka drewnianego efektown膮 dekoracj臋 kuchennego blatu. Dobrze prezentowa膰 b臋dzie si臋 on w ka偶dym wn臋trzu, bez wzgl臋du na styl, w jakim zosta艂o ono urz膮dzone. Kolejn膮 zalet膮 drewnianego chlebaka jest jego wytrzyma艂o艣膰 i odporno艣膰 na uszkodzenia mechaniczne. Sprawia to, 偶e nawet mimo codziennego, intensywnego u偶ytkowania, na wiele lat zachowa on sw贸j naturalny wygl膮d. Przechowywane w takim chlebaku pieczywo przez d艂ugi czas jest 艣wie偶e. Zwi膮zane jest to z faktem, i偶 tego typu akcesoria kuchenne gwarantuj膮 zachowanie nale偶ytej wilgotno艣ci oraz temperatury we wn臋trzu. Nie spos贸b nie wspomnie膰 tutaj r贸wnie偶 o niskiej cenie drewnianych chlebak贸w — tego typu produkty naby膰 mo偶emy bowiem ju偶 za kilkadziesi膮t z艂otych.
Dost臋pne w naszym sklepie internetowym Tadar chlebaki drewniane r贸偶ni膰 mog膮 si臋 od siebie ca艂ym szeregiem parametr贸w. Jednym z nich s膮 wymiary. W niewielkich kuchniach znakomicie sprawdz膮 si臋 ma艂e modele naro偶ne lub chlebaki, kt贸rych pokrywy pe艂ni膮 jednocze艣nie funkcj臋 deski do krojenia. To sprawdzony spos贸b na zaoszcz臋dzenie miejsca na blacie. Do wyboru s膮 tu modele o kszta艂cie owalnym lub prostok膮tnym. Ciekaw膮 alternatyw膮 dla chlebak贸w wykonanych w ca艂o艣ci z drewna s膮 takie, gdzie materia艂 ten wyst臋puje jedynie w roli pokrywy lub podstawy. Pozosta艂e elementy wykonane s膮 natomiast z tworzywa sztucznego czy stali w臋glowej, kt贸ra to charakteryzuje si臋 odporno艣ci膮 na uszkodzenia i dzia艂anie wilgoci.
Z naszego bloga dowiecie si臋, jak wybra膰 chlebak idealny.
Drewniane stolnice — akcesoria kuchenne na lata
W 偶adnej kuchni mi艂o艣niczki s艂odkich wypiek贸w, pierog贸w czy pizzy nie mo偶e zabrakn膮膰 drewnianego akcesorium, jakim jest stolnica. To produkt, kt贸ry znany jest z kuchni naszych mam i bab膰. Do produkcji stolnic najcz臋艣ciej wykorzystuje si臋 drewno bukowe, kt贸re charakteryzuje si臋 du偶膮 twardo艣ci膮. Na rynku spotka膰 mo偶na si臋 r贸wnie偶 z modelami wykonanymi z drewna klonowego, grabowego czy lipowego. Alternatywne rozwi膮zanie stanowi膮 stolnice bambusowe, do kt贸rych zalet zaliczy膰 mo偶na du偶膮 trwa艂o艣膰 i kr贸tki czas schni臋cia. Najbardziej praktyczne s膮 modele z wysokimi kraw臋dziami z 3 stron — skutecznie zabezpieczaj膮 one przed wysypaniem si臋 sk艂adnik贸w ciasta na kuchenny blat.
Stolnica drewniana czy plastikowa — kt贸ra sprawdzi si臋 lepiej? Odpowied藕 na to pytanie poznacie, czytaj膮c wpis Stolnica drewniana czy plastikowa?.
Drewniane akcesoria to znakomite rozwi膮zanie dla mi艂o艣nik贸w ponadczasowych, trwa艂ych, ekologicznych gad偶et贸w. Dbaj膮c o ich prawid艂ow膮 konserwacj臋, zagwarantujemy im pe艂n膮 funkcjonalno艣膰 i nieskazitelny wygl膮d na d艂ugie lata.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej