Jak podawać lody? 5 sposobów

Porady 3.02.2020

Desery lodowe w pucharkach to smakołyki, po które chętnie sięgamy w sezonie letnim, ale nie tylko. Tego typu słodkościami z powodzeniem delektować można się przez okrągły rok. Marzy Wam się deser lodowy w pucharku? Zamiast wybierać się do cukierni, możecie spróbować wykonać go samodzielnie. Jak udekorować lody w pucharkach?


Jak zrobić deser lodowy? Sprawdzony przepis

Jak w kilka chwil przyrządzić smaczne lody z kremem i owocami? Do tego celu potrzebować będziecie:
 
  • 5 kulek lodów o ulubionym smaku,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki surowych białek,
  • 0,5 szklanki soku z cytryny,
  • 4 łyżeczek żelatyny,
  • bitej śmietany.
 
W pierwszej kolejności, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Białka ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo żelatynę oraz sok z cytryny. Mieszamy, przekładamy na dno pucharków i wstawiamy do lodówki na około 0,5 godziny. Na kremie układamy lody i pokrywamy bitą śmietaną.
 


Jak udekorować lody w pucharkach?

Aby własnoręcznie przygotowany deser lodowy cieszył oko, zadbać należy o odpowiednie jego zaserwowanie. Pucharek na lody ma kształt kielicha i szeroką czaszę. Bardzo gustownie prezentują się modele na niskiej nóżce. Do serwowania lodów do pucharków najlepiej wykorzystać specjalną łyżkę określaną mianem gałkownicy. Przed nałożeniem każdej gałki, należy ją zamoczyć w gorącej wodzie. Najefektowniej prezentują się desery składające się z 3 porcji lodów, każda o innym smaku.
 
Z czym podać lody? Możliwości jest tutaj całe mnóstwo. W roli dodatków do lodów znakomicie sprawdzą się różnego rodzaju owoce egzotyczne, takie jak kiwi, ananasy czy banany, którymi wykładamy dno pucharka. Jeżeli chcecie dekoracyjnie podać owoce, zadbajcie o to, by były one dopasowane kolorystycznie do pozostałych składników deseru. Kolejny nieodłączny składnik lodów w pucharkach to bita śmietana, którą pokrywamy wierzch kompozycji. Najlepiej smakuje ta przyrządzona samodzielnie z dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36%. Dobrą alternatywą dla niej mogą być rozmaite polewy, na przykład toffi lub kremy — z białej czekolady czy serka mascarpone.
 
Czym udekorować lody w pucharku? Do tego celu wykorzystać można między innymi świeże listki mięty, dekoracyjne posypki, na przykład czekoladowe, wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy włoskie, rurki waflowe czy niewielkie wafelki, które wbijamy w gotowy deser.
 


Jak podawać lody? Praktyczne akcesoria

Jak nakładać lody gałkowe? Do tego celu z powodzeniem wykorzystać możecie akcesoria dostępne w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Godnym polecenia gadżetem jest gałkownica Sunplast Pastel Neon Lux z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Na uwagę zasługuje tu jej okrągła forma umożliwiająca tworzenie idealnych lodowych kulek. Gałkownica posiada praktyczny uchwyt z przyciskiem odrywającym, który ułatwia nakładanie smakołyków do pucharków. Gadżet ten wykorzystać można jednak nie tylko do tworzenia lodów w pucharkach. Z jego pomocą z łatwością robić można efektowne dekoracje z musu owocowego, ryżu czy kaszy.
 
Kolejna propozycja to łyżka Starke Pro Accessori. Posiada ona ergonomicznie zaprojektowaną budowę, dzięki czemu bardzo dobrze leży w dłoni. Łyżka wyprodukowana została z trwałej, higienicznej stali nierdzewnej, a jej rączka — z bakelitowego tworzywa sztucznego.
 
Jak podać lody? Aby cieszyły one oko, warto zaserwować je w pucharku Tadar Hebe z wysokiej jakości, transparentnego szkła. Proste tłoczenia w formie arkad nadają mu eleganckiego wyglądu. W takim pucharku zaserwować można zarówno lody, jak i inne desery, na przykład na bazie owoców i bitej śmietany. Naczynie nadaje się do mycia w zmywarce, co ułatwia utrzymanie go w czystości.
 
Z naszego bloga dowiecie się, jak w kilka chwil przygotować domowej roboty lody. Znajdziecie tam również sprawdzone przepisy na karnawałowe desery w pucharku.
 
Lody w pucharku to łatwy do wykonania, smaczny deser i gwarancja codziennych, małych sukcesów w rozpieszczaniu bliskich.