Jak usunąć plamy z czekolady na kanapie?
Usuwanie plam z czekolady – podstawowe wskazówki
Zwykle zaczyna się niewinnie, bo od prostego przepisu na to jak zrobić domową czekoladę. Problemy zaczynają się później, gdy okazuje się, że w trakcie gotowania zabrudziliśmy czekoladą ubranie lub dzieciom tak smakowały słodycze, że z entuzjazmu zapomniały o ostrożności. Tak właśnie powstają plamy z czekolady – zmora tych, którzy szukają sposobów na to, jak sprzątać mieszkanie szybko i skutecznie. Najgorsze są te na tapicerce, gdyż trudno je zaprać nie powiększając zabrudzenia. Pamiętaj więc, że gdy na kanapie pojawi się plama z czekolady, powinno się:- Delikatnie zeskrobać zaschniętą czekoladę, uważając, by nie powiększyć przebarwionego miejsca
- Korzystać z mało inwazyjnych środków, aby po usuwaniu plam z czekolady nie zostało wyraźnie zniszczone miejsce na tapicerce (np. w wyblakniętym kolorze)
- Używać ciepłej wody
- Uzbroić się w cierpliwość oraz delikatną gąbkę i szmatki, gdyż niektóre sposoby wymagają pozostawienia na jakiś czas, aby wilgoć dobrze wchłonęła się w materiał ściereczki
Jak usunąć plamy z czekolady domowym sposobem?
Tym razem niezawodne mopy, miotły, myjki, szczotki i zmiotki na nic ci się nie przydadzą. Usuwanie plam z czekolady wymaga zupełnie innych akcesoriów do sprzątania. Nie musisz także korzystać z wiadra, gdyż obfite płukanie tapicerki nie jest dobrym pomysłem. Może np. nasączyć wilgocią wypełnienie siedziska lub doprowadzić do korozji skrytych pod materiałem sprężyn. Co zatem zrobić z czekoladowymi plamami na kanapie? Jakie domowe środki można w tym przypadku wykorzystać? Do usuwania plam z czekolady na tapicerce domowych mebli zastosuj przede wszystkim:- Ciepłe mleko (tym sposobem rozpuścisz tłuszcze zawarte w plemię z czekolady, później wystarczy zaprać miejsce przy użyciu szarego mydła i odrobiny ciepłej wody)
- Żółtko z gliceryną (z tych dwóch składników uzyskasz papkę, którą należy dokładnie nałożyć na miejsce zabrudzenia, aby móc później z łatwością usunąć plamę z czekolady – zmyć po ok. 10 minutach ciepłą wodą)
- Sodę oczyszczoną (z połączenia 2 łyżeczek sody i łyżeczki wody otrzymasz gęstą pastę, którą należy nałożyć na plamę i zmyć po ok. 10 minutach, a następnie miejsce zaprać dodatkowo szarym mydłem)
Plamy z czekolady na kanapie – inne sposoby
Rękawice gumowe nie będą ci potrzebne, choć nie zaszkodzi ich użyć, aby podczas usuwania plamy z czekolady nie nadwyrężyć kondycji skóry dłoni. Przyda się natomiast coś innego. Nie obawiaj się, domowe sposoby na plamy po czekoladzie na tapicerce kanapy lub fotela da się zrealizować z pomocą najprostszych środków. Wystarczy wiedzieć jak zareagować i odpowiednio przygotować takie miejsce. Nie musimy ci chyba mówić, że im dłużej zwlekasz, tym zadanie stanie się trudniejsze. Gdy nie wiesz jak usunąć plamy czekoladowe – i to nie tylko z kanapy – wypróbuj te dwie możliwości:- Wodę ze spirytusem denaturowym (po kilku minutach od zwilżenia wystarczy przetrzeć wilgotną gąbką nasączoną letnią wodą – stosować do materiałów naturalnych, jednak uważać, aby przy zbyt mocnym pocieraniu nie zetrzeć barwy tapicerki)
- Ciepłą wodę z płynem do naczyń (po kilku przetarciach na zmianę z płukaniem czystą gąbką, plama z czekolady na kanapie powinna zostać wspomnieniem)
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej