Jak wyczyścić patelnię? Przypalona patelnia to jeszcze nie koniec!
Jak wyczyścić patelnię ceramiczną?
Patelnia ceramiczna to naczynie, które spotkać można w większości kuchni. Nie ma w tym nic dziwnego — posiada ona całe mnóstwo zalet. Do produkcji patelni z powłoką ceramiczną wykorzystuje się wyłącznie naturalne materiały. Najlepsze patelnie tego typu pozwalają na przygotowywanie potraw z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Czyni to z nich znakomite rozwiązanie dla wszystkich osób dbających o linię. Patelnia cer
amiczna równomiernie rozprowadza ciepło, co pozwala na znaczące skrócenie czasu przeznaczanego na przyrządzanie posiłków. Przyczynia się to również do obniżenia rachunków za prąd. Takie patelnie na długi czas utrzymują wysoką temperaturę dań, co sprawia, że nie wymagają one podgrzewania. Do ich zalet zaliczyć można również odporność na zarysowania, korozję oraz działanie wysokich temperatur. Oprócz tego patelnia ceramiczna nie wchodzi w reakcje ze składnikami pokarmowymi, a smażone na niej produkty zachowują znajdujące się w nich witaminy i minerały. W przypadku takiej patelni nie trzeba się również martwić o przywieranie potraw. Kolejny jej atut to łatwość w utrzymaniu w czystości — do tego celu w zupełności wystarcza bowiem woda.
Przed pierwszym użyciem patelni z powłoką ceramiczną należy ją umyć przy pomocy ciepłej wody oraz płynu do mycia naczyń. Następnie wycieramy naczynie do sucha miękką ściereczką. Kolejny etap to nagrzanie jej przez około 0,5 minuty, zdjęcie z kuchenki i rozprowadzenie po jej powierzchni oleju roślinnego.
Czy patelnię tego typu można myć w zmywarce? Nie jest to zalecane. Stosowane w trakcie mycia detergenty mogłyby się bowiem przyczynić do trwałego uszkodzenia pokrywającej patelnię powłoki.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię ceramiczną? Im szybciej rozpoczniemy jej mycie, tym większa szansa, że uda nam się pozbyć uporczywych zabrudzeń. Do tego celu nigdy nie powinno się stosować ostrych, drucianych szczotek. Zamiast tego, studzimy patelnię, zalewamy ją ciepłą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie nie powinniśmy mieć większych problemów z wyczyszczeniem naczynia. Jeżeli nie okaże się to skuteczne, można spróbować się ich pozbyć przy pomocy miękkiej ściereczki.
Jak jeszcze można wyczyścić przypaloną patelnię ceramiczną? W tym celu sięgnąć można po różnego rodzaju domowe sposoby. Jeden z nich polega na wysypaniu 3 łyżeczek sody oczyszczonej na przypaloną patelnię ceramiczną, wlanie gorącej wody i gotowanie przez kwadrans. W tym czasie soda powinna rozpuścić przypalone resztki jedzenia, co pozwoli nam na skuteczne umycie patelni. Alternatywne rozwiązanie to dodanie do wspomnianej powyżej mikstury 3 łyżek octu winnego i zagotowanie. Czyszcząc przypaloną patelnię ceramiczną, ograniczyć można się również do samego octu. Wlewamy go na patelnię i zostawiamy na noc, a rano myjemy ciepłą wodą, płynem do naczyń i miękką ściereczką. Na koniec wycieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Jest to niezwykle ważny etap — pomijając go, doprowadzić możemy do zaburzenia właściwości nieprzywierających naczynia.
Czy istnieje sprawdzony sposób na to, by uniknąć przypalenia patelni ceramicznej? Pamiętać należy o tym, by do smażenia na niej zawsze używać, chociażby najmniejszej ilości tłuszczu. W przeciwnym wypadku dojść może do jej przegrzania się. Konsekwencją tego będzie trwałe uszkodzenie powłoki i problemy z przywieraniem oraz przypalaniem się przyrządzanych na patelni ceramicznej potraw. Równie ważną rolę odgrywa tu rodzaj używanych tłuszczy oraz temperatura smażenia. W przypadku patelni ceramicznej najlepiej sprawdza się masło klarowane oraz smalec, które rozpuszczać należy na średniej mocy palnika.
Czy porysowana patelnia ceramiczna może być dla nas szkodliwa? Wszystkie niezbędne informacje na ten temat znajdziecie we wpisie Czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa?
Czyszczenie patelni żeliwnej
Równie dużą popularnością cieszą się patelnie żeliwne. To naczynia odporne na uszkodzenia oraz zarysowania, co sprawia, że zaopatrując się w nie, możemy mieć pewność, że posłużą nam one przez długi czas. Co więcej, równomiernie się nagrzewają i na długi czas utrzymują ciepło przyrządzanych na nich potraw. Patelnię żeliwną bez obaw umieszczać można w piekarniku. Do jej zalet zalicza się również to, iż produkowana jest ona z zastosowaniem bezpiecznych dla zdrowia materiałów.
Jak powinno się używać patelni żeliwnej? Przed pierwszym użyciem, takie naczynie należy odpowiednio zakonserwować. W tym celu myjemy je przy pomocy gorącej wody, osuszamy papierowym ręcznikiem, pokrywamy olejem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 stopni. Po około godzinie wyjmujemy patelnię i pozbywamy się nadmiaru tłuszczu.
Jak umyć przypaloną patelnię żeliwną? Najlepiej sięgnąć tu po sprawdzone, domowe sposoby. Jeden z nich polega na umieszczeniu naczynia na kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Następnie na jej dno wysypujemy sól i szorujemy je przy pomocy połówki ziemniaka. Kolejny etap to umycie jej letnią wodą i osuszenie ręcznikiem papierowym. Patelnię pokrywamy olejem kokosowym lub słonecznikowym i ponownie umieszczamy w piekarniku, tym razem rozgrzewając go do 100 stopni. Zostawiamy ją na godzinę, wyłączamy i po ostudzeniu wyjmujemy. W przypadku bardzo uporczywych przypaleń można sięgnąć po drucianą gąbkę. Po jej zastosowaniu konieczna może okazać się jednak ponowna konserwacja patelni.
Naczyń żeliwnych nigdy nie powinno się myć w zmywarce. Do ich czyszczenia nie należy stosować detergentów. W zupełności wystarczy tu gąbka oraz woda. Zanim przejdziemy do czyszczenia takiej spalonej patelni, musimy poczekać, aż wystygnie. W przeciwnym wypadku dojść może do powstania pęknięć na jej powierzchni.
Czym wyczyścić patelnię teflonową?
Patelnie teflonowe to naczynia, które mają wielu zwolenników. Związane jest to między innymi z ich przystępną ceną. Do zalet takich naczyń zaliczyć można również obecność nieprzywierającej powłoki i krótki czas nagrzewania. Patelnie teflonowe pozwalają na smażenie z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu. Ze względu na niską wagę, są one łatwe w przenoszeniu z miejsca na miejsce. Co więcej, używać można ich na różnego rodzaju kuchenkach, w tym indukcyjnych.
Jak wyczyścić patelnię teflonową, która uległa przypaleniu? W tym celu wylewamy na nią odrobinę wody gazowanej i gotujemy przez kilka minut. Skuteczność tej metody związana jest z obecnością dwutlenku węgla w wodzie, który znakomicie radzi sobie z usuwaniem przypalonych resztek. Po jej wylaniu czyścimy naczynie przy pomocy ściereczki wykonanej z mikrofibry. Jak jeszcze można umyć przypaloną patelnię teflonową? Mieszamy wodę z solą aż do uzyskania konsystencji papki, umieszczamy ją na dnie naczynia i zostawiamy na noc. Następnie usuwamy miksturę przy pomocy wody i osuszamy naczynie ręcznikiem papierowym. Jak wyczyścić patelnię z zewnątrz? W tym celu, na kilka godzin nakładamy na nią papkę przygotowaną z wody, soli oraz kwasku cytrynowego, a następnie zmywamy wodą.
Jak należy dbać o patelnię teflonową na co dzień? Do jej mycia używamy wyłącznie wody oraz miękkiej gąbki. Aby pozbyć się resztek jedzenia z jej powierzchni, namaczamy ją przez kilka godzin w gorącej wodzie. Po każdym użyciu teflonowej patelni przecieramy ją papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Smażąc na niej, wykorzystujemy wyłącznie drewniane łopatki.
Czym wyczyścić przypaloną patelnię ze stali nierdzewnej?
Na rynku spotkać można się również z patelniami ze stali nierdzewnej. Naczynia te sprostają oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Związane jest to z faktem, iż są one odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, korozję oraz działanie wysokich temperatur. Jako że ciężko je zarysować, podczas gotowania na nich bez obaw używać można metalowych łopatek. Patelnie ze stali nierdzewnej nadają się do używania na różnego rodzaju kuchenkach, w tym indukcyjnych.
Przed pierwszym użyciem takiego naczynia należy go zahartować. W tym celu zagotowujemy na patelni szklankę wody z obierkami ziemniaków. Po 15 minutach płuczemy ją pod bieżącą wodą, pokrywamy cienką warstwą oleju i smażymy przez 5 minut. Jak wyczyścić przypaloną patelnię żeliwną? Na jej dno wlewamy ocet lub wsypujemy sodę oczyszczoną. Po około godzinie podgrzewamy ją na małym ogniu. Następnie studzimy i czyścimy przy pomocy miękkiej gąbki. Do tego celu nie należy używać drucianej myjki, która mogłaby doprowadzić do powstania zarysowań. Niewskazane jest tutaj również stosowanie agresywnych detergentów takich, jak kapsułki do zmywarki czy płyn do czyszczenia piekarnika.
W jaki sposób należy dbać o patelnie wykonane ze stali nierdzewnej? Do ich czyszczenia najlepiej używać ściereczek z mikrofazy. W przypadku uporczywych zabrudzeń sięgnąć można po dedykowane temu materiałowi preparaty w formie płynu lub mleczka. Przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy nie zawierają one granulek. Przyczynić mogłyby się one bowiem do trwałego uszkodzenia patelni.
Szukacie wysokiej jakości patelni, która posłuży Wam przez długi czas? Zajrzyjcie do naszego sklepu internetowego Tadar! Znajdziecie tutaj zarówno pojedyncze patelnie, jak i praktyczne zestawy składające się z kilku naczyń. Ciekawą alternatywą dla klasycznych patelni są modele stworzone z myślą o grillowaniu, na przykład ryb czy warzyw oraz naczynia o niskiej konstrukcji, które znakomicie sprawdzają się do smażenia naleśników.
Stosując się do powyższych wskazówek, z łatwością uda Wam się wyczyścić nawet najbardziej spaloną patelnię, przywracając jej naturalny wygląd.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej