Czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa?
Patelnia ceramiczna — wady i zalety
Do wad patelni ceramicznych 28 cm zalicza się duży ciężar, który może nieco utrudniać swobodne przenoszenie ich z miejsca na miejsce. Nie sposób nie wspomnieć tu również o ich stosunkowo wysokiej cenie.
Mimo to patelnia ceramiczna posiada duże grono zwolenników. Nie ma w tym nic dziwnego — najlepsze patelnie produkowane są z naturalnych oraz przyjaznych dla środowiska materiałów. Pozwalają one na znaczące skrócenie czasu przyrządzania posiłków z ich pomocą. Związane jest to z równomiernym rozgrzewaniem się ich powłoki. Patelnia ceramiczna nieprzywierająca to znakomite rozwiązanie dla osób dbających o linię. Pozwala ona bowiem na przyrządzanie potraw z wykorzystaniem bardzo małej ilości tłuszczu. Co więcej, przygotowywane na dobrej patelni ceramicznej produkty spożywcze zachowują zawarte w nich witaminy oraz minerały. W przypadku tego typu naczyń nie musimy obawiać się o przywieranie dań do ich powierzchni. Do zalet ceramicznych patelni z pokrywką zaliczyć można również fakt, iż są one odporne zarówno na zarysowania, jak i szkodliwe działanie wysokich temperatur. Oprócz tego, na długi czas utrzymują one ciepło przygotowywanych na nich posiłków i pozwalają na znaczące ograniczenie zużycia energii elektrycznej.
Ceramiczna patelnia — jak należy ją używać i czyścić?
Przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej powinno się ją dokładnie umyć przy pomocy wody z dodatkiem płynu do naczyń. Następnie dokładnie wycieramy ją miękką ściereczką. Kolejny etap to rozgrzanie jej przez około 0,5 minuty, zdjęcie z kuchenki, nalanie łyżki oleju i roztarcie go ręcznikiem papierowym.
Podczas smażenia na ceramicznej patelni, używać należy minimalnej ilości tłuszczu. Aby uchronić ją przed przegrzaniem, potrawy przyrządzać powinno się w niskich lub średnich temperaturach. Do mieszania znajdujących się na patelni składników najlepiej sprawdzą się drewniane lub silikonowe łopatki.
Patelni ceramicznej do naleśników nie powinno się myć w zmywarce — prowadzić mogłoby to bowiem do trwałego uszkodzenia pokrywającej ją powłoki. Tego typu naczynie należy czyścić ręcznie, po całkowitym ostudzeniu, używając ciepłej wody, płynu do mycia naczyń oraz miękkiej gąbki lub ściereczki.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat czyszczenia ceramicznej patelni, zajrzyjcie do wpisu (Jak wyczyścić patelnię? Przypalona patelnia to jeszcze nie koniec!).
Czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa?
Czy porysowana patelnia jest szkodliwa? Tego typu obawy użytkowników związane są w tym, iż w przeszłości do produkcji takich naczyń stosowany był kwas perfluorooktanowy (PFOA) mogący mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jak wykazały badania, przyczyniać może się on do rozwoju kilku rodzajów nowotworów, w tym piersi. Co więcej, PFOA wywoływać może problemy z tarczycą. Na skutek zarysowania ceramicznej patelni, dochodzi do uwolnienia się szkodliwego kwasu perfluorooktanowego. Obecnie odchodzi się od jego stosowania lub dodawany jest on w znikomych ilościach, co sprawia, że porysowana patelnia ceramiczna jest w 100% bezpieczna dla zdrowia.
Poza ceramiczną patelnią warto zaopatrzyć się również w garnki ceramiczne do gotowania. Bogaty wybór wysokiej jakości produktów tego typu znaleźć można w naszym sklepie internetowym Tadar.
Ceramiczna patelnia to doskonałe rozwiązanie dla wymagających. Jest ona produktem trwałym, praktycznym, a co najważniejsze — w pełni bezpiecznym.
Warto przeczytać
Babeczki waniliowe — pyszny przepis
Babeczki waniliowe to małe, puszyste wypieki, które zachwycają swoim smakiem i bogatym aromatem. W jaki sposób upiec pyszne, wilgotne babeczki o zniewalającym waniliowym smaku? Poznaj nasz szybki i smaczny przepis!
czytaj więcejBabskie drinki – 8 propozycji nie tylko dla kobiet!
Świat drinków to nie tylko domena barmanów. Obecnie coraz więcej osób odkrywa radość z kreowania wyjątkowych napojów alkoholowych w zaciszu swojego domu, a kolorowe koktajle z różnorodnych składników zyskują na popularności nie tylko wśród kobiet. Jak przygotować eleganckie, kobiece drinki, które zasmakują nie tylko paniom? Poznaj kilka naszych propozycji!
czytaj więcej6 słodkich, rozgrzewających drinków
Zima to świetny moment na eksperymentowanie z różnymi napojami o rozgrzewających właściwościach, także tych z prądem. Rozgrzewające drinki to coś więcej niż grzane wino i wcale nie muszą być podawane na ciepło! Poznaj 6 naszych propozycji!
czytaj więcejZ czym i jak pić tequilę?
Zapewne kojarzysz tę scenę z filmu, w którym bohaterzy liżą sól, piją shoty i zagryzają je cytryną? Ten najbardziej popularny sposób serwowania tequili mixto, wymyślony w celu zwiększenia sprzedaży tego trunku na rynku międzynarodowym, to tylko jeden z wielu sposobów na jej picie. W poniższym artykule omówimy także inne interesujące sposoby na picie tequili. Sprawdź je wraz z nami!
czytaj więcejDrinki z tequilą – 6 najpopularniejszych przepisów
Tequila to alkohol o meksykańskich korzeniach, który tradycyjnie produkuje się z soku agawy niebieskiej. Produkcja tequili na masową skalę przyczyniła się do poprawy warunków życia mieszkańców regionu Jalisco, co czyni ją niezwykle ważnym elementem kultury Meksyku. Ten interesujący napój spirytusowy z agawy cieszy się międzynarodowym uznaniem i stanowi bazę dla wielu pysznych koktajli. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Poznaj nasze pomysły na klasyki z tequilą!
czytaj więcejDobre whisky – czyli jakie? Na to zwróć uwagę!
Dobra whisky kojarzy się z wyrafinowaniem i luksusem, a także wysoką ceną. Ale dobra whisky nie musi być droga. Jak wybrać dobrą whisky, która zachwyci swoją złożonością i nie nadwyręży przy tym Twojego portfela? Poznaj kilka kluczowych aspektów, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów.
czytaj więcejPrzetwory na zimę — 39 przepisów na pikle, dżemy i konfitury, nalewki, kompoty i soki
Nadchodząca zima wcale nie oznacza końca sezonu na warzywa i owoce. Wszystkie dobroci lata można zamknąć w słoikach i cieszyć się nimi przez cały rok. Przetwory są doskonałym sposobem na przemycenie smaków lata do zimowego jadłospisu. Jak zrobić wyśmienite dżemy? Co dodać do kiszonek, by zachowały swoją chrupkość? W tym artykule zebraliśmy wszystkie nasze poradniki, dzięki którym przygotujesz pyszne przetwory na zimę.
czytaj więcejKuchnia włoska. Z czego słynie?
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o pizzy. To przepyszne i sycące, pochodzące z Włoch danie sprawiło, że kuchnia z tego kraju stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych kuchni regionalnych. Historia włoskiego gotowania i celebrowania pięknych chwil w towarzystwie jedzenia narodziła się jeszcze w czasach antycznych. Jak rozwinęła się włoska kuchnia i z czego słynie? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym tekście.
czytaj więcejZdrowe potrawy wigilijne – które potrawy mają mało kalorii?
Wigilia jest jednym z tych dni, podczas których często dajemy sobie dyspensę i zajadamy się pysznymi potrawami przez cały dzień. Zapominamy o diecie i cieszymy się smakiem karpia, śledzia w śmietanie i pierogów. Czy jednak można pogodzić jedno z drugim? Mieć doskonały smak i lekkie potrawy? Oczywiście, że tak. Dania wigilijne mogą być zdrowe, lekkie i niskokaloryczne, jeśli tylko trochę się postarasz. Z chęcią Ci w tym pomożemy.
czytaj więcej