Jak wykorzystać fusy z kawy, skorupki jajek i obierki z ziemniaków?

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?
Jakie zastosowanie mogą mieć obierki z ziemniaków? Pierwsza propozycja to chipsy z obierek ziemniaka. Jak je wykonać? Obierki kroimy na kawałki, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Obierki można także obtoczyć w panierce z bułki tartej i usmażyć na patelni. Kolejny smaczny sposób na użycie obierek z ziemniaków to wyłożenie ich na formę uprzednio posmarowaną masłem, polanie śmietaną, posypanie startym serem i zapieczenie przez 20 minut w 200 stopniach.Jak zrobić wywar z obierek ziemniaków? W tym celu, mieszamy je z obierkami cebuli i marchewki oraz liśćmi pora, zalewamy wodą, dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 1,5 godziny. Studzimy bulion, dzielimy go na mniejsze porcje i zamrażamy. Zredukowany wywar wykorzystać można także jako składnik sosów. Obierki ziemniaków posłużyć mogą również jako zamiennik dla bułki tartej. W tym celu suszymy je w piekarniku i drobno siekamy lub rozcieramy w moździerzu.
Przykładanie do skóry łupin z ziemniaków to sprawdzony patent na złagodzenie oparzeń. A obierki z ziemniaków na kamienie żółciowe? Jak je wykorzystać? 2 duże garście umieszczamy w misce, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 30 minut, przecedzamy, dodajemy 1 l przegotowanej wody i pijemy małymi łykami przez cały dzień.
Na bazie łupin z ziemniaków przygotować można także naturalną płukankę do włosów. To idealne rozwiązanie dla wszystkich kobiet, którym zależy na przyciemnieniu siwych pasm. Jak zastosować obierki z ziemniaków? W tym celu, obierki gotujemy przez 30 minut w garnku wypełnionym wodą, studzimy, a następnie polewamy płukanką uprzednio umyte włosy.
Fusy z kawy — zastosowanie
Zamiast wyrzucać fusy do kawy, warto wykorzystać je w roli naturalnego nawozu do roślin. Fusy do kawy z kwiatów skutecznie dostarczą im szeregu kluczowych składników pokarmowych, jak potas, azot czy magnez. Na bazie fusów do kawy w kilka chwil wykonać można odżywczą miksturę do warzyw oraz roślin ozdobnych. W tym celu, 1 szklankę fusów zalewamy 10 l wody. Czekamy aż napęcznieją, mieszamy i podlewamy. Fusów z kawy w ogrodzie używać powinno się nie częściej niż raz w tygodniu.Fusy z kawy to także sprawdzony sposób na poprawienie struktury gleby i wzbogacenie jej w składniki odżywcze. 1 — 2 razy w miesiącu warto zmieszać je z ziemią lub wkopać je na głębokość około 20 cm pod świeżo posadzone rośliny.
Wysuszone fusy z kawy użyć można w ogrodzie do ściółkowania roślin. Rozsypujemy je dookoła nich, rozkładając dodatkowo odrobinę kory ogrodowej.
Jak zastosować skorupki z jajek?
Jakie zastosowanie mogą mieć skorupki z jajek? Znakomicie sprawdzą się one w roli nawozu wapniowego. Związane jest to z faktem, iż skorupki z jajek jako nawóz w ponad 80% składają się z łatwo przyswajalnego wapnia. Dodatkowo, w składzie skorupek jajek znaleźć można także fluor, cynk, krzem oraz siarkę. Skorupki z jajek zastosować można zarówno do roślin ogrodowych, jak i tych hodowanych w doniczkach. Jak go przygotować? To bardzo proste! Wystarczy, że pokruszymy skorupki i rozsypiemy je pod wybranymi roślinami. Na skutek działania wilgoci będą się one rozkładały, uwalniając wapń. Kolejny sposób na wykorzystanie skorupek jajek w ogrodzie to zmielenie ich na drobny proszek. Możemy go zarówno rozsypać wokół rośliny, jak i zmieszać z ziemią i użyć w czasie sadzenia.Jak wykonać płynny nawóz ze skorupek jaj? Zalewamy je zagotowaną wodą i odstawiamy na około 7 dni, mieszając raz na jakiś czas. Gdy skorupki ulegną rozpuszczeniu, przyrządzoną w ten sposób miksturą podlewamy rosnące w domu lub ogrodzie rośliny.
Obierki z ziemniaków, fusy z kawy i skorupki jajek to sprawdzone patenty na domowe sukcesy w byciu zero waste.
Warto przeczytać

Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej