Jak zrobić proste ciastka? 3 przepisy Tadar.pl

Porady 16.05.2020


Jak zrobić ciastka owsiane?

Płatki owsiane nadają się nie tylko do robienia pysznej owsianki. Jeśli masz apetyt na coś słodkiego, możesz zamienić je również w proste i smaczne ciasteczka. Nie pozwól swoim akcesoriom do pieczenia na nudę. Idź do kuchni. Upiecz ciastka owsiane z naszej receptury.
 

SKŁADNIKI:

- górskie płatki owsiane (1,5 szklanki)
- masło (10 dkg)
- cukier (4 łyżki)
- mąka (3 łyżki)
- jajka (2 sztuki)
- proszek do pieczenia (łyżeczka)
- miód (łyżeczka)
*opcjonalnie możesz dodać ziarna słonecznika lub pestki dyni (2 łyżki)
 

JAK ZROBIĆ CIASTKA OWSIANE?

1. Z pomocą rondelka roztop masło.

2. W dużej misce połącz ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane i ziarna).

3. Wlej do miski z suchymi składnikami roztopione masło, dodaj miód oraz wbij jajka. Wymieszaj dokładnie.

4. Odstaw masę na ok. 30 minut.

5. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z pomocą łyżki uformuj ciasteczka, spłaszczając je delikatnie i zachowując kilka centymetrów odstępu pomiędzy nimi.

6. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 ℃. Po wstępnym ostudzeniu wyłóż na kratkę do studzenia do czasu, aż ciastka będą zimne.


 

Jak zrobić proste babeczki w foremkach do muffinek?

Proste desery potrafią dać dużo radości. Istnieje wiele przepisów na domowe muffinki, ale skoro zależy ci na czasie, wypróbuj ten. Wszystko, co musisz zrobić to roztopić w kąpieli wodnej 100 g masła i 150 g czekolady deserowej. W kolejnym kroku (i po zdjęciu z ognia) dodaj 150 ml mleka i 2 jajka. Wymieszaj, do momentu aż masa będzie jednolita. Jeśli chcesz uniknąć opadnięcia babeczek po upieczeniu, koniecznie przeczytaj nasze porady na temat studzenia i przygotowania ciast, ciasteczek i babeczek. W osobnej misce połącz mąkę (250 g), cukier (150 g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) i kakao (2 łyżki). Płynne składniki wlej do suchych. Wymieszaj. Uzupełnij przygotowane foremki do muffinek, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Piecz 25 minut w 180 ℃. Udekoruj wedle uznania. Jeśli nie masz w domu mleka, możesz dodać do babeczek coli – będą słodsze!


Proste ciasteczka i prosty przepis

Gdy potrzebujesz deseru na już, foremki do ciastek i babeczek muszą ustąpić miejsca słodkiej niedoskonałości kształtów. Właściwie tak wyglądają nawet jeszcze bardziej apetycznie, choć może to sprawka ich niesamowitego zapachu. Jak zrobić proste ciasteczka kruche i to z białą czekoladą? Nie potrzebujesz wielu akcesoriów do pieczenia.
 


SKŁADNIKI:
(proporcje na ok. 15 ciastek)

- cukier puder (pół szklanki)
- mąka pszenna (20 dkg)
- biała czekolada (20 dkg)
- masło (10 dkg)
- orzechy laskowe lub migdały (pół szklanki)
- duże jajko
- soda oczyszczona (pół łyżeczki)
- proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki)
 


JAK ZROBIĆ PROSTE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ?

1. Posiekaj przygotowane orzechy lub migdały. Pokrój masło i pozostaw je, by się ociepliło w temperaturze pokojowej.

2. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, następnie dodaj jajko i wymieszaj całość. Orzechy lub migdały lekko upraż na suchej patelni.

3. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, czyli proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Następnie dodaj je do ubitej masy i wymieszaj z pomocą szpatułki lub wolnych obrotów miksera. Na koniec dodaj orzechy/migdały oraz pokrojoną na małe kawałki czekoladę (zamiast niej możesz dodać 4 łyżki suszonej żurawiny).

4. Użyj blachy do pieczenia wyłożonej papierem. Układaj ciastka łyżką, za każdym razem zachowując pomiędzy nimi ok. 5 cm odstępu.

5. Piecz w 180 ℃ przez ok. 10 minut (do zarumienienia). Ostudź na kratce do studzenia.