Kurczak pieczony z cytryną na 3 sposoby

Porady 4.02.2020


Kurczak pieczony z cytryną — garść praktycznych wskazówek

Jak przyrządzić idealnego kurczaka z miodem i cytryną? W pierwszej kolejności należy umyć go pod bieżącą wodą i osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Mięso najlepiej wyjąć z lodówki na około godzinę przed planowanym pieczeniem. W jakiej temperaturze powinno się piec kurczaka z tymiankiem i cytryną? Wszystko zależy tutaj od jego wagi. Średnio przyjmuje się, że ważącą 1 kilogram tuszkę piec należy przez około 60 minut. Równie ważną kwestią jest temperatura pieczenia kurczaka z cytryną i czosnkiem. Jeżeli będzie ona zbyt niska — danie będzie półsurowe. Piekąc kurczaka w za wysokiej temperaturze — przypali się on z wierzchu i będzie suchy w środku. Optymalna temperatura pieczenia kurczaka z cytryną i tymiankiem to 180 stopni, a w przypadku piekarników z termoobiegiem — 170 stopni. Po upieczeniu kurczaka z cytryną i miodem, przed jego zaserwowaniem warto go zostawić poza piekarnikiem na około 10-15 minut. Dzięki temu soki rozejdą się równomiernie po całym mięsie.
 


Kurczak z cytryną i rozmarynem — sprawdzony przepis

Aby przygotować kurczaka pieczonego z cytryną i rozmarynem, niezbędne będą następujące składniki:
 
  • 2 kg kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 1 garść rozmarynu,
  • 1 główka czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa.
 
Jak krok po kroku przyrządza się to danie? W pierwszej kolejności przyprawiamy kurczaka solą oraz pieprzem. Odstawiamy go na kilka godzin do lodówki. Następnie nacieramy kurczaka oliwą i faszerujemy go cytryną, rozmarynem oraz ząbkami czosnku. Kładziemy mięso na blasze i wkładamy do uprzednio nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 90 minut. Jak poznać, że kurczak jest już gotowy? Mięso odchodzi wówczas z łatwością od kości, a puszczany sok jest klarowny. Przed zaserwowaniem kurczaka, należy usunąć z niego cytrynę, rozmaryn oraz ząbki czosnku. Ostatni składnik można wycisnąć i nasmarować uzyskaną w ten sposób pastą całego kurczaka. Danie to najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniakami.
 


Smakowity kurczak z miodem i cytryną

Marzy Wam się soczysty kurczak z cytryną i miodem? Oto sprawdzony przepis na to danie! Do jego wykonania potrzebne będą:
 
  • 2 kg kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 garść rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz.
 
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. W tym celu, mieszamy ze sobą sok z cytryny, miód, olej, słodką paprykę, posiekany rozmaryn, sól oraz pieprz. Odstawiamy na około 10 minut. Uprzednio umytego i osuszonego kurczaka nacieramy marynatą i umieszczamy w jego wnętrzu kilka gałązek rozmarynu. Mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 2 godziny. Po upływie 30 minut, temperaturę można zmniejszyć do 150 stopni.
 


Kurczak z cytryną i czosnkiem — jak go przyrządzić?

Ostatni propozycja to kurczak z cytryną i czosnkiem. Składniki na to danie do:
 
  • 2 kg kurczaka,
  • 3 cytryny,
  • 4 główki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz.
 
Przygotowywanie potrawy rozpoczynamy od umycia kurczaka, rozcięcia go z obu stron i usunięcia kręgosłupa. Kładziemy mięso piersią do góry i dociskamy. Cytrynę kroimy w plastry, a ząbki czosnku — w połówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej mięso, a dookoła niego rozkładamy uprzednio pokrojone składniki. Nacieramy kurczaka oliwą, solą oraz pieprzem. Pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
 
Jakie wino zaserwować do kurczaka w cytrynie? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie na naszym blogu.
 
Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem według naszych przepisów to gwarancja codziennych, małych sukcesów kulinarnych.