Przepis na domowy ros贸艂 z szybkowaru

Porady 24.08.2020


Ros贸艂 z szybkowaru – co warto wiedzie膰?

Ju偶 sama nazwa wskazuje, 偶e jest to produkt, kt贸ry pozwala na szybsze gotowanie wielu r贸偶nych da艅. Aby zrozumie膰 jego fenomen, warto pozna膰 podstawy dzia艂ania takiego garnka. Przepisy na dobry ros贸艂 nie musz膮 wcale bardzo si臋 zmienia膰, 偶eby zrobi膰 je w ten spos贸b. Tutaj najwa偶niejszy jest czas, kt贸ry dzi臋ki wytworzeniu wysokiego ci艣nienia w naczyniu znacznie si臋 skraca. Ros贸艂 mo偶esz wi臋c ugotowa膰 w szybkowarze nawet w p贸艂 godziny. Nie zapomnij o przyprawach, aby domowa zupa mia艂a jak najg艂臋bszy smak i apetyczny aromat. W jednym z poprzednich artyku艂贸w podpowiadamy, kt贸re b臋d膮 najlepsze w takim wypadku. Koniecznie zapisz sobie nasz przepis na dobry ros贸艂 z szybkowaru i wr贸膰 do niego tak偶e o innej porze roku.


Ros贸艂 z szybkowaru – jakie sk艂adniki?

Pora na przygotowania do gotowania dobrego roso艂u. Koniecznie z mi臋sem z kury, kt贸re daje delikatny smak i pozwala na wzbogacenie zupy o pi臋kne oka t艂uszczu. Przydadz膮 si臋 r贸wnie偶 warzywa. Dzi臋ki nim bulion stanie si臋 bardziej wyrazisty, a ty unikniesz sztucznego posmaku tak charakterystycznego dla u偶ycia gotowych kostek bulionowych. Zero sztuczno艣ci, sama natura. Cho膰 ros贸艂 w szybkowarze gotuje si臋 bardzo szybko, nie znaczy, 偶e b臋dzie mniej zdrowo. Wszystko, czego potrzebujesz na taki szybki obiad z szybkowaru, to:
 
  • 1 soczyste udko z kurczaka
  • 2 艣rednie marchewki
  • ½ pora
  • 1 pietruszk臋
  • 1 du偶膮 cebul臋
  • ¼ selera
  • 3-4 z膮bk贸w czosnku
  • Lubczyk
  • S贸l i pieprz do smaku
 


Jak gotowa膰 ros贸艂 w szybkowarze?

Przepisy do szybkowaru s膮 zwykle bardzo proste. Je艣li sk艂adniki wymagaj膮 wcze艣niejszej obr贸bki, zazwyczaj jest to obieranie. Czasem trzeba co艣 wst臋pnie podsma偶y膰 lub przypiec. Reszt膮 zajmie si臋 natomiast ten sprytny garnek dla tych, kt贸rzy lubi膮 mie膰 wi臋cej wolnego czasu i sprawnie gotowa膰, nie trac膮c przy tym ulubionych smak贸w. Dobry ros贸艂 z szybkowaru mo偶na ugotowa膰 w 30 minut! Je艣li tylko chcesz mo偶e on p贸藕niej sta膰 si臋 dobr膮 baz膮 do innych zup z szybkowaru. Pyszny i w sam raz nawet na niedzielny obiad. Oto jak go zrobi膰, by dawa艂 tyle samo przyjemno艣ci, co ten tradycyjny i wolno gotowany!
 


JAK ZROBI膯 PYSZNY ROS脫艁 W SZYBKOWARZE?

1. Obierz marchew, seler oraz pietruszk臋 i pokr贸j je w s艂upki. Pora podziel na kilka kr膮偶k贸w. Cebul臋 opal w ca艂o艣ci nad gazem (w przypadku kuchenki elektrycznej lub indukcji przekr贸j cebul臋 na p贸艂 i podsma偶 j膮 delikatnie na suchej patelni).

2. W艂贸偶 do szybkowaru udko z kurczaka, przygotowane warzywa oraz obrane z膮bki czosnku. Opr贸sz sk艂adniki pieprzem oraz lubczykiem. Wszystko zalej wod膮 do poziomu, w kt贸rym sk艂adniki s膮 ca艂kowicie zakryte.

3. Dok艂adnie zamknij szybkowar i ustaw na kuchence. Doprowad藕 wod臋 wewn膮trz do wrzenia. Nast臋pnie zredukuj moc palnika do minimum i gotuj tak przez 20 minut.

4. Zacznij stopniowo wypuszcza膰 ci艣nienie z szybkowaru. Gdy garnek b臋dzie mo偶na ju偶 bezpiecznie otworzy膰 dopraw zup臋 szczypt膮 soli. Podawaj z ulubionym makaronem. Szybki i pyszny ros贸艂 gotowy. Tak jak obiecali艣my, czas gotowania by艂 bardzo kr贸tki!