Przepis na wegańskie ciasto na święta – proste i szybkie!

Porady 21.10.2020


Wege ciasto świąteczne na Wigilię – z czego zrobić?

To nie pomyłka! Wegański sernik istnieje, ma się wspaniale i jest cudownie czekoladowy. Jak to możliwe? Wystarczy usunąć z receptury twaróg… i zastąpić go sojowym serem tofu bogatym w białko. To może być naprawdę cudowne zwieńczenie Wigilii całej twojej rodziny. Niejeden wujek lub kuzyn pomylą to wegańskie ciasto świąteczne z klasycznym sernikiem. Wystarczy wiedzieć, z czego i jak go zrobić. Później przyda się też kilka wskazówek jak wyczyścić blaszkę po bożenarodzeniowych wypiekach w stylu wege. Zacznijmy jednak od listy zakupów!

 

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE – SKŁADNIKI MUSU:

- naturalne tofu (ok. 720 g)
- gorzka czekolada deserowa (150 g)
- kakao do pieczenia (2 łyżki)
- budyń czekoladowy
- mleko roślinne (3/4 szklanki)
- cukier puder (1/2 szklanki)
- mała pomarańcza
- sok z cytryny (2-3 łyżki)
 



SKŁADNIKI NA SPÓD – WEGAŃSKI SERNIK NA WIGILIĘ:

- zmielone migdały lub mąka migdałowa (100 g)
- orzechy włoskie (70 g)
- daktyle suszone (3 szklanki)
- olej kokosowy (2 łyżki)
- masło orzechowe (1 łyżka)
 



Jak zrobić ciasto wegańskie? Bożonarodzeniowy sernik czekoladowy

Jest ser, jest czekolada, są też daktyle, czyli zapowiada się smakowicie i przyjemnie słodko. Potrzebna będzie jeszcze tylko jakaś dobra tortownica. Dzięki niej ciasto wegańskie z serka tofu zyska kształt, który idealnie dopasuje się do twojej ulubionej patery świątecznej na łakocie. Zanim jednak  przejdziemy do instrukcji i przepisu na sukces, sprawdź również, jak zrobić jesienny fit sernik z dyni. Zaczynajmy! Wigilia już tuż-tuż. Nie pozwólmy, by odbyła się bez wegańskiego sernika czekoladowego według przepisu Tadar.pl!
 


 

PRZEPIS NA WEGAŃSKI SERNIK CZEKOLADOWY NA ŚWIĘTA:

1. Zacznij od wyparzenia przez kwadrans suszonych daktyli, które w tym czasie powinny ładnie zmięknąć.

2. Jeśli masz migdały w całości, zmiel je. Jeśli masz mąkę migdałową, połącz ją ze zmielonymi orzechami włoskimi, a następnie z olejem kokosowym i masłem orzechowym.

3. Namoczone daktyle zmiksuj razem z wodą. Teraz możesz połączyć masę daktylową i orzechową (powinna wyjść ci lepka i zwarta konsystencja).

4. Z szafki, w której trzymasz formy do pieczenia, wyjmij swoją ulubioną tortownicę z powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Na jej dnia rozłóż lekko przygotowaną masę, tworząc spód ciasta wegańskiego, czyli sernika czekoladowego z tofu.

5. Tortownicę ze spodem włóż do lodówki na minimum 20 minut. W tym czasie zetrzyj skórkę z dobrze umytej pomarańczy.

6. Weź dużą miskę i z pomocą miksera połącz serek tofu, mleko roślinne, sok z cytryny, połowę soku z pomarańczy, budyń czekoladowy, cukier puder i kakao.

7. Gorzką czekoladę (ok. 50 g) posiekaj dokładnie i dodaj do serowej masy. Wymieszaj i wylej masę na schłodzony spód.

8. Rozgrzej piekarnik do 175 ℃ i pozwól, by sernik piekł się w nim przez ok. 45 minut.

9. Sernik powinien stygnąć w piekarniku. Gdy będzie zimny, udekoruj go polewą czekoladową zrobioną z reszty deserowej czekolady (100 g, rozpuść ją w kąpieli wodnej). Polewę posyp startą skórką pomarańczy. Podawaj na okrągłej paterze i ciesz się ze smaku oraz konsystencji wegańskiego ciasta świątecznego!