Przepis na wegańskie ciasto na święta – proste i szybkie!

Wege ciasto świąteczne na Wigilię – z czego zrobić?
To nie pomyłka! Wegański sernik istnieje, ma się wspaniale i jest cudownie czekoladowy. Jak to możliwe? Wystarczy usunąć z receptury twaróg… i zastąpić go sojowym serem tofu bogatym w białko. To może być naprawdę cudowne zwieńczenie Wigilii całej twojej rodziny. Niejeden wujek lub kuzyn pomylą to wegańskie ciasto świąteczne z klasycznym sernikiem. Wystarczy wiedzieć, z czego i jak go zrobić. Później przyda się też kilka wskazówek jak wyczyścić blaszkę po bożenarodzeniowych wypiekach w stylu wege. Zacznijmy jednak od listy zakupów!WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE – SKŁADNIKI MUSU:
- gorzka czekolada deserowa (150 g)
- kakao do pieczenia (2 łyżki)
- budyń czekoladowy
- mleko roślinne (3/4 szklanki)
- cukier puder (1/2 szklanki)
- mała pomarańcza
- sok z cytryny (2-3 łyżki)
SKŁADNIKI NA SPÓD – WEGAŃSKI SERNIK NA WIGILIĘ:
- orzechy włoskie (70 g)
- daktyle suszone (3 szklanki)
- olej kokosowy (2 łyżki)
- masło orzechowe (1 łyżka)
Jak zrobić ciasto wegańskie? Bożonarodzeniowy sernik czekoladowy
Jest ser, jest czekolada, są też daktyle, czyli zapowiada się smakowicie i przyjemnie słodko. Potrzebna będzie jeszcze tylko jakaś dobra tortownica. Dzięki niej ciasto wegańskie z serka tofu zyska kształt, który idealnie dopasuje się do twojej ulubionej patery świątecznej na łakocie. Zanim jednak przejdziemy do instrukcji i przepisu na sukces, sprawdź również, jak zrobić jesienny fit sernik z dyni. Zaczynajmy! Wigilia już tuż-tuż. Nie pozwólmy, by odbyła się bez wegańskiego sernika czekoladowego według przepisu Tadar.pl!PRZEPIS NA WEGAŃSKI SERNIK CZEKOLADOWY NA ŚWIĘTA:
2. Jeśli masz migdały w całości, zmiel je. Jeśli masz mąkę migdałową, połącz ją ze zmielonymi orzechami włoskimi, a następnie z olejem kokosowym i masłem orzechowym.
3. Namoczone daktyle zmiksuj razem z wodą. Teraz możesz połączyć masę daktylową i orzechową (powinna wyjść ci lepka i zwarta konsystencja).
4. Z szafki, w której trzymasz formy do pieczenia, wyjmij swoją ulubioną tortownicę z powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Na jej dnia rozłóż lekko przygotowaną masę, tworząc spód ciasta wegańskiego, czyli sernika czekoladowego z tofu.
5. Tortownicę ze spodem włóż do lodówki na minimum 20 minut. W tym czasie zetrzyj skórkę z dobrze umytej pomarańczy.
6. Weź dużą miskę i z pomocą miksera połącz serek tofu, mleko roślinne, sok z cytryny, połowę soku z pomarańczy, budyń czekoladowy, cukier puder i kakao.
7. Gorzką czekoladę (ok. 50 g) posiekaj dokładnie i dodaj do serowej masy. Wymieszaj i wylej masę na schłodzony spód.
8. Rozgrzej piekarnik do 175 ℃ i pozwól, by sernik piekł się w nim przez ok. 45 minut.
9. Sernik powinien stygnąć w piekarniku. Gdy będzie zimny, udekoruj go polewą czekoladową zrobioną z reszty deserowej czekolady (100 g, rozpuść ją w kąpieli wodnej). Polewę posyp startą skórką pomarańczy. Podawaj na okrągłej paterze i ciesz się ze smaku oraz konsystencji wegańskiego ciasta świątecznego!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej