Wegańska ryba po grecku – jak to się robi? [90-minutowy przepis]

Porady 27.10.2020


Ryba po grecku inaczej – czego potrzebuje?

Składniki na wegańską rybę po grecku są w większości bardzo zwyczajne. Wystarczy trochę warzyw, przypraw i dodatków. Jeśli masz dużą rodzinę może przydać się także brytfanna – na pewno łatwiej będzie w niej mieszać większą ilość produktów. Nie obędzie się też bez szatkownicy lub dobrego zestawu noży. Niektórzy mówią na te danie tofu po grecku lub kotlety sojowe po grecku. My nie zamierzamy na siłę tworzyć nowych nazw, zwłaszcza że smak dania do złudzenia przypomina klasyczną rybę po grecku (choć w wersji wegańskiej). Zrobienie jej to kwestia zakupu odpowiednich składników.
 
 

WEGE RYBA PO GRECKU – SKŁADNIKI:

- marchew (4 sztuki)
- cebula (2 sztuki)
- duża pietruszka (1 sztuka)
- selera (połowa korzenia)
- por (mały lub połowa dużego)
- koncentrat pomidorowy (300 g)
- sos sojowy (2 łyżki)
- liście laurowe (3 sztuki)
- ziele angielskie (2-3 ziarenek)
- słodka papryka i majeranek (po 1 łyżeczce)
- glony nori (jeden arkusz) lub listki wakame (kilka sztuk)
- sól oraz pieprz czarny i biały
- woda (1 szklanka)
- kotlety sojowe (1 opakowanie) lub tofu (ok. 360 g)
 
 



Wege ryba po grecku – przepis

Z przyjemnością dzielimy się naszymi pomysłami na codzienne sukcesy. Pamiętasz artykuł z poradami na obieranie i krojenie cebuli? Rozprawiliśmy się także z kilkoma tematami, które sprawiały, że w polskich domach coraz mniej było solidnych naczyń do gotowania i smażenia, jak np. brytfanny. Ryba po grecku bez ryby także nam niestraszna. Mamy na nią świetny przepis, przez który przeprowadzimy cię krok po kroku.
 


 

JAK ZROBIĆ RYBĘ PO GRECKU W WERSJI WEGAŃSKIEJ?

1. Z pomocą szatkownicy lub ostrego noża posiekaj drobno cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i por.

2. Na patelnię z gorącym olejem wrzuć przygotowane warzywa i smaż z liściem laurowym oraz zielem angielskim.

3. Do podsmażonych warzyw dodaj przygotowany koncentrat pomidorowy (wcześniej rozrób go tylko w szklance wody). Wymieszaj, nakryj patelnię i duś, dopóki warzywa nie zmiękną (w tym celu ustaw najmniejszą moc palnika).

4. Podduszoną mieszankę warzyw dopraw słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem czarnym oraz białym. Wyłów natomiast ziele angielskie i liście laurowe.

5. Glonu pokrusz, zmieszaj z wrzątkiem i zalej kotlety sojowe. Jeśli masz ser tofu, pokrój go w plastry i z obu stron skrop sosem sojowym oraz oprósz posiekanymi glonami.

6. Kotlety odcedź po ok. 20 minutach. Tofu pozostaw na kwadrans, aby sos sojowy dobrze wsiąknął.

7. Na dnie półmiska na wegańską rybę po grecku ułóż cienką warstwę warzyw z patelni. Następnie rozmieść kotlety sojowe lub tofu. Całość przykryj resztą smażonych warzyw z przyprawami i sosem pomidorowym.

8. Podawaj na zimno (po 24 godzinach w lodówce) lub na ciepło (zapiecz przez 10 minut w piekarniku w 160 ℃).