3 przepisy na pyszne soki z jab艂ek z sokownika!

Jakie jab艂ka na sok?
Zanim przejdziemy do robienia soku z jab艂ek bez sokowir贸wki, wybra膰 musimy odpowiedni ich gatunek. Najlepiej sprawdz膮 si臋 tutaj owoce twarde oraz soczyste. Je偶eli b臋d膮 one zbyt mi臋kkie, zamiast soku uzyskamy mus. Doskona艂膮 baz膮 sok贸w z jab艂ek b臋d膮 odmiany jesienne oraz zimowe, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 ni偶sz膮 kwasowo艣ci膮 od tych kwitn膮cych wiosn膮.Mi艂o艣nicy orze藕wiaj膮cych sok贸w z jab艂ek z sokownika, postawi膰 powinni na gatunki, takie jak Anton贸wka, Mekintosz, Cortland czy Szampion. Osoby, kt贸re preferuj膮 sok z jab艂ek z sokownika, kt贸ry b臋dzie nieco bardziej s艂odki, do produkcji domowej roboty napoju wykorzysta膰 powinny odmiany, jak Malin贸wka, Ligon czy Golden Delicious. Sok o s艂odko-kwa艣nym smaku uzyskamy natomiast wykorzystuj膮c jab艂ka odmian Jonagold, Gloster czy Gala.
W czym robi膰 soki z jab艂ek?
Gwarancj膮 codziennych sukces贸w w robieniu pysznego soku z jab艂ek na zim臋 bez sokowir贸wki jest odpowiednio dobrany sokownik. Bogaty wyb贸r wysokiej jako艣ci urz膮dze艅 tego typu znale藕膰 mo偶na w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Dost臋pne s膮 tutaj sokowniki o r贸偶nych pojemno艣ciach — od 5 do 8 l. Godny polecenia jest mi臋dzy innymi zestaw, w sk艂ad kt贸rego wchodz膮 nast臋puj膮ce elementy:- garnek na owoce o pojemno艣ci 4 l,
- garnek do zbierania soku o pojemno艣ci 4 l,
- garnek na wod臋 pojemno艣ci 3 l,
- 偶aroodporna pokrywa o 艣rednicy 22 cm,
- w臋偶yk z zaciskiem o d艂ugo艣ci 36 cm,
- 6 szklanek o pojemno艣ci 200 ml.
Do produkcji kompletu wykorzystana zosta艂a wysokiej jako艣ci, higieniczna, odporna na uszkodzenia i 艂atwa w utrzymaniu w czysto艣ci stal nierdzewna.
Jak zrobi膰 sok z jab艂ek?
Jak krok po kroku robi si臋 sok z jab艂ek z sokownika? W pierwszej kolejno艣ci owoce nale偶y odpowiednio przygotowa膰. W tym celu, p艂uczemy je w zimnej wodzie i usuwamy ogonki. Nast臋pnie przy pomocy drylownicy usuwamy gniazda nasienne (je偶eli tego nie zrobimy, uzyskamy sok o ciemnej barwie). Na koniec, kroimy jab艂ka na mniejsze kawa艂ki.Jak zrobi膰 sok z jab艂ek w sokowniku? Najpierw ustawiamy garnek na wod臋 na kuchence. Najni偶sze naczynie wchodz膮ce w sk艂ad zestawu nape艂niamy wod膮 do oko艂o 1/3 wysoko艣ci i ustawiamy na nim garnek s艂u偶膮cy do zbierania soku oraz zbiornik na owoce. W najwy偶szym naczyniu umieszczamy jab艂ka i zasypujemy je cukrem. Ile nale偶y go doda膰? Wszystko zale偶y tutaj od tego, z jakiego rodzaju owocami mamy do czynienia. Je偶eli s膮 one s艂odkie, optymalna ilo艣膰 cukru to 100 — 150 g na 1 kg owoc贸w. Gdy do czynienia mamy z kwa艣nymi owocami, najlepiej doda膰 200 — 250 g. Nast臋pnie nak艂adamy pokrywk臋, zaciskamy klamerk臋 w臋偶yka i uruchamiamy kuchenk臋, doprowadzaj膮c wod臋 do wrzenia.
Po up艂ywie kilkunastu minut jab艂ka zaczn膮 wydziela膰 sok. W momencie, gdy zacznie on sp艂ywa膰 do najni偶szego pojemnika, otwieramy zacisk w臋偶yka i przelewamy sok z jab艂ek na zim臋 do butelek z korkiem lub zakr臋tk膮 czy s艂oik贸w typu twist lub weck (nale偶y pami臋ta膰 o ich uprzednim wyparzeniu). Na koniec, gotowy sok pasteryzujemy lub wypra偶amy w piekarniku. Na naczyniach warto umie艣ci膰 etykiet臋 z dat膮 produkcji napoju oraz jego rodzajem. W znacz膮cy spos贸b u艂atwi to identyfikacj臋 soku w domowej spi偶arni.
Przy pomocy sokownika mo偶emy zrobi膰 nie tylko sok z jab艂ek. Do takiego domowej roboty napoju doda膰 mo偶na r贸wnie偶 inne ulubione owoce i warzywa. Doskonale smakowa膰 b臋dzie na przyk艂ad sok z jab艂ek i marchwi czy sok z aronii i jab艂ek. Takie w艂asnor臋cznie przygotowane soki z jab艂ek z sokownika to doskona艂y pomys艂 na prezent, na przyk艂ad 艣wi膮teczny, dla bliskiej osoby.
Soki z sokownika to sprawdzony patent na to, by smakami ulubionych owoc贸w m贸c cieszy膰 si臋 przez okr膮g艂y rok.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej