3 przepisy na pyszne soki z jab艂ek z sokownika!

Porady 13.10.2019


Jakie jab艂ka na sok?

Zanim przejdziemy do robienia soku z jab艂ek bez sokowir贸wki, wybra膰 musimy odpowiedni ich gatunek. Najlepiej sprawdz膮 si臋 tutaj owoce twarde oraz soczyste. Je偶eli b臋d膮 one zbyt mi臋kkie, zamiast soku uzyskamy mus. Doskona艂膮 baz膮 sok贸w z jab艂ek b臋d膮 odmiany jesienne oraz zimowe, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 ni偶sz膮 kwasowo艣ci膮 od tych kwitn膮cych wiosn膮.
 
Mi艂o艣nicy orze藕wiaj膮cych sok贸w z jab艂ek z sokownika, postawi膰 powinni na gatunki, takie jak Anton贸wka, Mekintosz, Cortland czy Szampion. Osoby, kt贸re preferuj膮 sok z jab艂ek z sokownika, kt贸ry b臋dzie nieco bardziej s艂odki, do produkcji domowej roboty napoju wykorzysta膰 powinny odmiany, jak Malin贸wka, Ligon czy Golden Delicious. Sok o s艂odko-kwa艣nym smaku uzyskamy natomiast wykorzystuj膮c jab艂ka odmian Jonagold, Gloster czy Gala.
 

W czym robi膰 soki z jab艂ek?

Gwarancj膮 codziennych sukces贸w w robieniu pysznego soku z jab艂ek na zim臋 bez sokowir贸wki jest odpowiednio dobrany sokownik. Bogaty wyb贸r wysokiej jako艣ci urz膮dze艅 tego typu znale藕膰 mo偶na w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Dost臋pne s膮 tutaj sokowniki o r贸偶nych pojemno艣ciach — od 5 do 8 l. Godny polecenia jest mi臋dzy innymi zestaw, w sk艂ad kt贸rego wchodz膮 nast臋puj膮ce elementy:
 
  • garnek na owoce o pojemno艣ci 4 l,
  • garnek do zbierania soku o pojemno艣ci 4 l,
  • garnek na wod臋 pojemno艣ci 3 l,
  • 偶aroodporna pokrywa o 艣rednicy 22 cm,
  • w臋偶yk z zaciskiem o d艂ugo艣ci 36 cm,
  • 6 szklanek o pojemno艣ci 200 ml.
 
Do produkcji kompletu wykorzystana zosta艂a wysokiej jako艣ci, higieniczna, odporna na uszkodzenia i 艂atwa w utrzymaniu w czysto艣ci stal nierdzewna.
 

Jak zrobi膰 sok z jab艂ek?

Jak krok po kroku robi si臋 sok z jab艂ek z sokownika? W pierwszej kolejno艣ci owoce nale偶y odpowiednio przygotowa膰. W tym celu, p艂uczemy je w zimnej wodzie i usuwamy ogonki. Nast臋pnie przy pomocy drylownicy usuwamy gniazda nasienne (je偶eli tego nie zrobimy, uzyskamy sok o ciemnej barwie). Na koniec, kroimy jab艂ka na mniejsze kawa艂ki.
 
Jak zrobi膰 sok z jab艂ek w sokowniku? Najpierw ustawiamy garnek na wod臋 na kuchence. Najni偶sze naczynie wchodz膮ce w sk艂ad zestawu nape艂niamy wod膮 do oko艂o 1/3 wysoko艣ci i ustawiamy na nim garnek s艂u偶膮cy do zbierania soku oraz zbiornik na owoce. W najwy偶szym naczyniu umieszczamy jab艂ka i zasypujemy je cukrem. Ile nale偶y go doda膰? Wszystko zale偶y tutaj od tego, z jakiego rodzaju owocami mamy do czynienia. Je偶eli s膮 one s艂odkie, optymalna ilo艣膰 cukru to 100 — 150 g na 1 kg owoc贸w. Gdy do czynienia mamy z kwa艣nymi owocami, najlepiej doda膰 200 — 250 g. Nast臋pnie nak艂adamy pokrywk臋, zaciskamy klamerk臋 w臋偶yka i uruchamiamy kuchenk臋, doprowadzaj膮c wod臋 do wrzenia.
 
Po up艂ywie kilkunastu minut jab艂ka zaczn膮 wydziela膰 sok. W momencie, gdy zacznie on sp艂ywa膰 do najni偶szego pojemnika, otwieramy zacisk w臋偶yka i przelewamy sok z jab艂ek na zim臋 do butelek z korkiem lub zakr臋tk膮 czy s艂oik贸w typu twist lub weck (nale偶y pami臋ta膰 o ich uprzednim wyparzeniu). Na koniec, gotowy sok pasteryzujemy lub wypra偶amy w piekarniku. Na naczyniach warto umie艣ci膰 etykiet臋 z dat膮 produkcji napoju oraz jego rodzajem. W znacz膮cy spos贸b u艂atwi to identyfikacj臋 soku w domowej spi偶arni.
 
Przy pomocy sokownika mo偶emy zrobi膰 nie tylko sok z jab艂ek. Do takiego domowej roboty napoju doda膰 mo偶na r贸wnie偶 inne ulubione owoce i warzywa. Doskonale smakowa膰 b臋dzie na przyk艂ad sok z jab艂ek i marchwi czy sok z aronii i jab艂ek. Takie w艂asnor臋cznie przygotowane soki z jab艂ek z sokownika to doskona艂y pomys艂 na prezent, na przyk艂ad 艣wi膮teczny, dla bliskiej osoby.
 
Soki z sokownika to sprawdzony patent na to, by smakami ulubionych owoc贸w m贸c cieszy膰 si臋 przez okr膮g艂y rok.