6 przepis贸w na karpia w galarecie!

Porady 16.10.2020


Karp w galarecie – tradycyjny przepis babci

Zacznijmy od czego艣, co niemal ka偶dy zna z rodzinnych 艣wi膮t, czyli 艣wi膮tecznego karpia w galarecie w wersji wytrawnej. Pisali艣my ju偶 kiedy艣 jak go dobrze przyrz膮dzi膰. Teraz wystarczy troch臋 warzyw, odpowiednie przyprawy i nieco cierpliwo艣ci, by wszystko si臋 uda艂o. Taki karp na zimno b臋dzie smakowa艂 wyj膮tkowo z wigilijn膮 sa艂atk膮 warzywn膮. Przygotowuj膮c go pokrojonego w dzwonki, unikniesz natomiast niewygodnego porcjowania na p贸艂misku. Oczywi艣cie karp w galarecie podany w ca艂o艣ci jest r贸wnie pyszny, ale trudniej go zrobi膰 bez du偶ej brytfanny ceramicznej.
 



KARP W GALARECIE – PRZEPIS BABCI:

1. Zacznij od oczyszczenia karpia (ok. 1,5 kg) z 艂usek i wyj臋cia wn臋trzno艣ci, o ile ryba nie jest ju偶 ich pozbawiona. Ogon i p艂etwy mog膮 zosta膰, ale 艂eb odetnij. Po oczyszczeniu dok艂adnie umyj karpia, a nast臋pnie osusz r臋cznikiem papierowym i pokr贸j w dzwonki o grubo艣ci 4-5 cm.

2. Przygotowane kawa艂ki karpia delikatniej pos贸l. Obierz jedn膮 marchewk臋 i pietruszk臋. Przygotuj sobie r贸wnie偶 艣redniej wielko艣ci cebul臋 i kawa艂ek selera. Wrzu膰 wszystko do garnka o pojemno艣ci minimum 3 litr贸w. Dodaj 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe oraz s贸l i pieprz (wystarczy szczypta!). Ca艂o艣膰 zalej 2 litrami wody, a nast臋pnie doprowad藕 do wrzenia. Gotuj pod przykryciem nie kr贸cej ni偶 20 minut. To b臋dzie twoja baza galarety do karpia w wersji wytrawnej.

3. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wrzu膰 przygotowane kawa艂ki ryby. Gotuj, a偶 karp zmi臋knie, czyli kolejne 20 minut. Nast臋pnie wy艂贸w mi臋so z pomoc膮 szum贸wki i pozostaw je na talerzu do ostudzenia. Gdy karp b臋dzie zimny, usu艅 z niego o艣ci.

4. Z pomoc膮 g臋stego sita odced藕 wywar, kt贸ry pozosta艂 po gotowaniu ryby. Nast臋pnie zredukuj jego obj臋to艣膰 do ok. 1 litra. Ponownie dodaj szczypt臋 soli i czarnego pieprzu.

5. W kubku rozpu艣膰 3 艂y偶ki 偶elatyny w zimnej, przegotowanej wodzie (r贸wnie偶 3 艂y偶ki). Gdy uzyskasz jednorodn膮 konsystencj臋, dodaj j膮 do zredukowanego wywaru. Do garnka wlej r贸wnie偶 2-3 艂y偶eczek soku z cytryny. Wymieszaj, a nast臋pnie pozostaw do ca艂kowitego ostudzenia.

6. Przygotuj g艂臋boki p贸艂misek i wlej na jego dno 330 ml zimnego wywaru. Naczynie wstaw do lod贸wki, aby galareta st臋偶a艂a. W kolejnym kroku u艂贸偶 zimne dzwonki gotowanego karpia i zalej kolejn膮 porcj膮 bulionu z 偶elatyn膮 (330 ml). Po nast臋pnym zastygni臋ciu w lod贸wce ozd贸b p贸艂misek z karpiem w galarecie groszkiem i pokrojon膮 w plasterki, gotowan膮 marchewk膮. Po raz ostatni zalej ca艂o艣膰 wywarem i w艂贸偶 do lod贸wki. W pokrojeniu warzyw mo偶e pom贸c ci np. wielofunkcyjna szatkownica.
 



Karp w galarecie na s艂odko – jak zrobi膰?

Na t臋 wersj臋 przygotowania karpia w galarecie m贸wi si臋 r贸wnie偶 karp po 偶ydowsku. Do jego przygotowania mo偶na natomiast u偶y膰 wskaz贸wek, kt贸re zgromadzili艣my powy偶ej. R贸偶nice s膮 subtelne, ale warto zwr贸ci膰 na nie uwag臋, aby wszystko wysz艂o idealnie i wigilijny karp w galarecie cieszy艂 podniebienie. W wersji przepisu na s艂odko w tradycyjnej recepturze zmieniaj膮 si臋 nast臋puj膮ce szczeg贸艂y:
 
  • Po ugotowaniu karpia, wyj臋ciu mi臋sa i zredukowaniu wywaru, dodaj do niego 2-3 pe艂nych 艂y偶ek cukru, aby nabra艂 s艂odkawego smaku
  • Do pierwszej warstwy 偶elatyny na p贸艂misku wysp 2 gar艣ci rodzynek
  • W ostatniej warstwie galarety karpia po 偶ydowsku zatop 2 艂y偶ki p艂atk贸w migda艂owych
 



Karp w galarecie – inne pomys艂y

Dob贸r wina do potraw mo偶e by膰 wymagaj膮cym wyzwaniem, jednak jak zawsze ch臋tnie s艂u偶ymy ci pomoc膮. O tym, kt贸ry trunek b臋dzie pasowa艂 do karpia w galarecie po staropolsku dowiesz si臋 z bloga Tadar.pl. Je艣li chcesz ozdobi膰 to danie szatkowanymi warzywami, w naszym sklepie internetowym znajdziesz co艣, co ci to u艂atwi. Poszukuj膮c natomiast innych inspiracji do stworzenia karpia w galarecie, rozwa偶 w szczeg贸lno艣ci przygotowanie wigilijnego wariantu w postaci:
 
  • Kulek, pulpet贸w lub ga艂ek karpia w galarecie
  • Karpia mielonego w galarecie
  • Karpia w galarecie w s艂oiku
  • Karpia w galarecie po angielsku lub lwowsku