6 przepis贸w na karpia w galarecie!

Karp w galarecie – tradycyjny przepis babci
Zacznijmy od czego艣, co niemal ka偶dy zna z rodzinnych 艣wi膮t, czyli 艣wi膮tecznego karpia w galarecie w wersji wytrawnej. Pisali艣my ju偶 kiedy艣 jak go dobrze przyrz膮dzi膰. Teraz wystarczy troch臋 warzyw, odpowiednie przyprawy i nieco cierpliwo艣ci, by wszystko si臋 uda艂o. Taki karp na zimno b臋dzie smakowa艂 wyj膮tkowo z wigilijn膮 sa艂atk膮 warzywn膮. Przygotowuj膮c go pokrojonego w dzwonki, unikniesz natomiast niewygodnego porcjowania na p贸艂misku. Oczywi艣cie karp w galarecie podany w ca艂o艣ci jest r贸wnie pyszny, ale trudniej go zrobi膰 bez du偶ej brytfanny ceramicznej.
KARP W GALARECIE – PRZEPIS BABCI:
1. Zacznij od oczyszczenia karpia (ok. 1,5 kg) z 艂usek i wyj臋cia wn臋trzno艣ci, o ile ryba nie jest ju偶 ich pozbawiona. Ogon i p艂etwy mog膮 zosta膰, ale 艂eb odetnij. Po oczyszczeniu dok艂adnie umyj karpia, a nast臋pnie osusz r臋cznikiem papierowym i pokr贸j w dzwonki o grubo艣ci 4-5 cm.2. Przygotowane kawa艂ki karpia delikatniej pos贸l. Obierz jedn膮 marchewk臋 i pietruszk臋. Przygotuj sobie r贸wnie偶 艣redniej wielko艣ci cebul臋 i kawa艂ek selera. Wrzu膰 wszystko do garnka o pojemno艣ci minimum 3 litr贸w. Dodaj 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe oraz s贸l i pieprz (wystarczy szczypta!). Ca艂o艣膰 zalej 2 litrami wody, a nast臋pnie doprowad藕 do wrzenia. Gotuj pod przykryciem nie kr贸cej ni偶 20 minut. To b臋dzie twoja baza galarety do karpia w wersji wytrawnej.
3. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wrzu膰 przygotowane kawa艂ki ryby. Gotuj, a偶 karp zmi臋knie, czyli kolejne 20 minut. Nast臋pnie wy艂贸w mi臋so z pomoc膮 szum贸wki i pozostaw je na talerzu do ostudzenia. Gdy karp b臋dzie zimny, usu艅 z niego o艣ci.
4. Z pomoc膮 g臋stego sita odced藕 wywar, kt贸ry pozosta艂 po gotowaniu ryby. Nast臋pnie zredukuj jego obj臋to艣膰 do ok. 1 litra. Ponownie dodaj szczypt臋 soli i czarnego pieprzu.
5. W kubku rozpu艣膰 3 艂y偶ki 偶elatyny w zimnej, przegotowanej wodzie (r贸wnie偶 3 艂y偶ki). Gdy uzyskasz jednorodn膮 konsystencj臋, dodaj j膮 do zredukowanego wywaru. Do garnka wlej r贸wnie偶 2-3 艂y偶eczek soku z cytryny. Wymieszaj, a nast臋pnie pozostaw do ca艂kowitego ostudzenia.
6. Przygotuj g艂臋boki p贸艂misek i wlej na jego dno 330 ml zimnego wywaru. Naczynie wstaw do lod贸wki, aby galareta st臋偶a艂a. W kolejnym kroku u艂贸偶 zimne dzwonki gotowanego karpia i zalej kolejn膮 porcj膮 bulionu z 偶elatyn膮 (330 ml). Po nast臋pnym zastygni臋ciu w lod贸wce ozd贸b p贸艂misek z karpiem w galarecie groszkiem i pokrojon膮 w plasterki, gotowan膮 marchewk膮. Po raz ostatni zalej ca艂o艣膰 wywarem i w艂贸偶 do lod贸wki. W pokrojeniu warzyw mo偶e pom贸c ci np. wielofunkcyjna szatkownica.
Karp w galarecie na s艂odko – jak zrobi膰?
Na t臋 wersj臋 przygotowania karpia w galarecie m贸wi si臋 r贸wnie偶 karp po 偶ydowsku. Do jego przygotowania mo偶na natomiast u偶y膰 wskaz贸wek, kt贸re zgromadzili艣my powy偶ej. R贸偶nice s膮 subtelne, ale warto zwr贸ci膰 na nie uwag臋, aby wszystko wysz艂o idealnie i wigilijny karp w galarecie cieszy艂 podniebienie. W wersji przepisu na s艂odko w tradycyjnej recepturze zmieniaj膮 si臋 nast臋puj膮ce szczeg贸艂y:- Po ugotowaniu karpia, wyj臋ciu mi臋sa i zredukowaniu wywaru, dodaj do niego 2-3 pe艂nych 艂y偶ek cukru, aby nabra艂 s艂odkawego smaku
- Do pierwszej warstwy 偶elatyny na p贸艂misku wysp 2 gar艣ci rodzynek
- W ostatniej warstwie galarety karpia po 偶ydowsku zatop 2 艂y偶ki p艂atk贸w migda艂owych
Karp w galarecie – inne pomys艂y
Dob贸r wina do potraw mo偶e by膰 wymagaj膮cym wyzwaniem, jednak jak zawsze ch臋tnie s艂u偶ymy ci pomoc膮. O tym, kt贸ry trunek b臋dzie pasowa艂 do karpia w galarecie po staropolsku dowiesz si臋 z bloga Tadar.pl. Je艣li chcesz ozdobi膰 to danie szatkowanymi warzywami, w naszym sklepie internetowym znajdziesz co艣, co ci to u艂atwi. Poszukuj膮c natomiast innych inspiracji do stworzenia karpia w galarecie, rozwa偶 w szczeg贸lno艣ci przygotowanie wigilijnego wariantu w postaci:- Kulek, pulpet贸w lub ga艂ek karpia w galarecie
- Karpia mielonego w galarecie
- Karpia w galarecie w s艂oiku
- Karpia w galarecie po angielsku lub lwowsku
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej