Warto przeczytać

Mata silikonowa, papier do pieczenia czy folia aluminiowa? Co wybrać?
Gdy pieczesz ciasta lub babeczki, sprawa jest prosta. Wybierasz odpowiednią formę ze stali węglowej, papilotki, keksówkę, blaszkę do tarty lub tortownicę. A po co sięgasz, gdy trzeba zrobić szaszłyki z piekarnika, bezy, frytki, czy pizzę? Jedni preferują woskowany papier do pieczenia. Inni są wierni foli aluminiowej. Coraz więcej osób używa także kolorowych mat silikonowych. Które rozwiązanie jest jednak najlepsze? Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię!
czytaj więcej
Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować!
Co wrzucić na grilla? Współczesne grillowanie przestało się już ograniczać do przygotowywania mięs i wędlin — dania na grilla występują dziś także w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej, a same przepisy na grillowane potrawy są coraz bardziej różnorodne i kreatywne.
czytaj więcej
Jak upiec bezę i o czym warto wówczas pamiętać?
Lekkie jak puch i słodkie jak nektar pity niegdyś przez bogów Olimpu. Niewiele trzeba składników, by zrobić domowe bezy, jednak nie każdemu się to udaje. Warto jednak zakochać się w tej efemerycznej chrupkości i wykorzystać ją do rozmaitych deserów, a nawet domowego tortu. Jak to zrobić? Oczywiście poznając dobry przepis na bezę i trzymając się kilku wskazówek podczas przygotowania i pieczenia.
czytaj więcej


