Warto przeczytać

Jak upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym? Szybki przepis bez zakwasu!
Babcine przepisy mają w sobie jakąś ponadczasową magię. Są bardziej swojskie. Przypominają o ciepłej, domowej atmosferze, czasach dzieciństwa i aromatach, od których aż ciekła ślinka. Moja babcia nie była jednak zwyczajną kobietą. Przez połowę życia zmagała się z cukrzycą, a więc zwykłego chleba na zakwasie i z mąki pszennej nie mogła już na co dzień robić.
czytaj więcej
Jesienne dodatki – pizza z sezonowych składników
Pizza to danie, które pomoże ci we wdrożeniu zasady „no waste” we własnym domu. Czasem zostaje przecież kilka składników, z którymi nie wiadomo co robić. A gdyby tak je zapiec na chrupiącym cieście i zjeść w ten sposób pyszną kolację? Każde połączenie, które wydaje ci się apetyczne, będzie dobre. Ważne jest tylko, aby pamiętać o kilku zasadach. Pierwszą jest zadbanie o dobrą recepturę na ciasto. Na drugim miejscu musi być sos (niekoniecznie pomidorowy!). Ostatnią lokatę zajmują dodatki. Nie marnuj jedzenia, a jeśli planujesz upiec domową pizzę, to korzystaj z produktów sezonowych. To chyba wszystko. Zobaczymy więc, co pysznego ma dla nas jesień!
czytaj więcej
Jak odświeżyć pieczywo? Sposoby na suchy chleb i bułki!
Największą przyjemność z jedzenia pieczywa odczuwa się zwykle, gdy chleb lub bułki są świeże. Balans wilgotności i chrupkości uwodzący o poranku twoje zmysły idealnie komponuje się z wieloma dodatkami. Taka oprawa dla składników pozwoli ci stworzyć wiele apetycznych i smacznych kanapek. Co jednak gdy pieczywo wyschnie po kilku dniach? Czy da się je jeszcze uratować? Jak odświeżyć ulubionych chleb i bułki domowymi sposobami? Zapraszamy do lektury naszych sprawdzonych sposobów na poranne sukcesy. Małe śniadanie, a tak wiele przyjemności!
czytaj więcej


