Warto przeczytać

Jak zrobić sos kurkowy? Kilka smakowitych pomysłów!
Przez jednych nazywane po prostu kurkami. Dla innych skrywają się pod nazwą pieprznik jadalny. Dlaczego tak? Ich zapach ma w sobie przede wszystkim aromaty korzenne i pieprzne. Przyjemnie łechcze powonienie i rozbudza apetyt. Jeśli zdecydujesz się zaprosić je do swojej kuchni, stworzysz wiele przepysznych potraw bogatych w mikroelementy i witaminę D (kurki to jedno z jej popularniejszych źródeł w przepisach wegańskich). Choć są ciężkostrawne, nie zawierają dużo kalorii. Wybornie smakują jako dodatek do porannej jajecznicy smażonej na ulubionej patelni, choć nie tylko.
czytaj więcej
Organizacja przechowywania składników w kuchni – jak robić to dobrze i dlaczego warto?
Organizacja kuchni to nie tylko zaplanowanie rozmieszczenia sprzętu, wybór frontów szafek oraz decyzja o tym, czy korzystać z płyty indukcyjnej, czy pozostać przy palnikach gazowych. Czeka cię również wiele małych wyzwań – jednym z nich jest konieczność zadbania o przechowywanie składników spożywczych. Robiąc to dobrze, zyskasz ich długą przydatność do spożycia. Bagatelizując sprawę, bezpowrotnie utracisz wyjątkowy smak oraz aromat wielu z nich. Ważną rolę grają tu również łatwość dostępu oraz sama estetyka przechowywania. Chcesz wiedzieć, jaki jest nasz sposób?
czytaj więcej
Pięć pomysłów na smaczną, domową herbatę
Jesteś tu, bo lubisz herbatę i cenisz sobie jej właściwości. Zdajesz sobie zapewne sprawę, że gatunków herbaty jest wiele. By łatwiej było wybrać odpowiadającą ci charakterystykę liści i naparu dzieli się je na herbaty czarne, zielone, czerwone, białe, ziołowe, owocowe, czy też yerba mate. Ty jednak szukasz czegoś więcej – połączenia ulubionych smaków i dodatków, które pchną twoją świadomość na nowy poziom smaku w chwilach relaksu. Chcesz wiedzieć jakie owoce, bakalie, zioła, przyprawy, a nawet konfitury możesz wykorzystać w takiej sytuacji?
czytaj więcej


