Warto przeczytać

Najzdrowsze ryby słodkowodne. Jak je przygotować?
W głębinach jezior kryją się prawdziwe skarby, czyli ryby słodkowodne. Węgorz, łosoś, pstrąg, okoń, sandacz, szczupak, płoć czy karp to tylko kilka gatunków ryb żyjących w polskich wodach. Ryby słodkowodne nazywamy skarbami, ich regularne spożywanie wpływa bowiem pozytywnie na zdrowie. By wyzyskać maksimum wartości odżywczych, ryby trzeba umiejętnie przygotowywać. Jak przyrządzić pyszną, aromatyczną rybę słodkowodną? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
czytaj więcej
Jak zrobić domową frużelinę
Frużelina to często spotykany skłądnik naleśników, gofrów i innych deserów. W skład tego smacznego dodatku wchodzą owoce, cukier, a także substancja zagęszczająca (najczęściej żelatyna). Pyszna, domowa frużelina – jak ją zrobić i wykorzystać? Tego dowiesz się z poniższego tekstu. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcej
Przepis na domowe pesto z bazylii
Klasyczne, włoskie pesto bazyliowe pochodzi z Genui. Stąd jego nazwa – alla Genovese. W składzie tego aromatycznego sosu poza listkami bazylii znajdziesz czosnek, oliwę oraz orzechy piniowe. Przepis na pesto bazyliowe znany jest od wieków, ale swoją popularność zyskał dopiero w połowie XIX wieku. Jak przygotować pyszne, domowe pesto ze świeżych listków bazylii? Już spieszymy z odpowiedzią!
czytaj więcej