Tort lodowy - idealny na letnie przyjęcie!

Tort lodowy to doskonały wybór na letnie przyjęcia, łączący w sobie orzeźwiającą świeżość lodów z wyjątkową, kremową konsystencją. Przygotowanie tego deseru jest proste i nie wymaga pieczenia, co czyni go idealnym rozwiązaniem na gorące dni. Dzięki różnorodnym warstwom smakowym i chrupiącym dodatkom, tort lodowy nie tylko zachwyci smakiem, ale także stanie się efektowną ozdobą każdego stołu. Niezależnie od okazji, ten mrożony smakołyk zapewni Twoim gościom niepowtarzalne doznania kulinarne i ochłodę w upalne dni.
Tort lodowy – przepyszny deser
Tort lodowy, najczęściej gości na stole podczas letnich imprez, takich jak urodziny czy imieniny. Sprawdzi się doskonale podczas urodzin dzieci, które oczywiście kochają lody, ale przecież nie tylko. Dorośli obchodzący swoje święta latem także będą zachwyceni tym orzeźwiającym smakiem. Dziś dowiesz się, jak go wykonać na dwa sposoby. Najpierw zajmiemy się pomysłem na szybki tort lodowy. Później natomiast przejdziemy do trochę bardziej skomplikowanego przepisu na lodowy tort, w którym możesz już trochę bardziej poeksperymentować i dodać coś od siebie.
Czytaj także:
- Jak udekorować tort? 8 prostych pomysłów do zrobienia w domu!
- Jak zrobić krem do tortu? Różne sprawdzone przepisy na masy do tortów!
- Przepis na obłędnie pyszny tort mango-marakuja
- Czym udekorować muffinki?
Przepis na tort lodowy
Przepis na tort lodowy, który przygotowaliśmy na początek, jest raczej prosty w wykonaniu. Każdy powinien bez problemu sobie z nim poradzić. Będzie nam potrzebna tortownica lub okrągłe formy do pieczenia.
Ciasteczkowy spód:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 150 g herbatników maślanych
Masa lodowa:
- 800 g mleka skondensowanego słodzonego
- 800 g słodkiej śmietany 30-36%, schłodzonej
- 400 g świeżych truskawek lub innych ulubionych owoców
Rozpocznij od przygotowania spodu. Posiekaj czekoladę i roztop ją razem z masłem w kąpieli wodnej. Herbatniki rozkrusz na bardzo drobne kawałki – najlepiej w malakserze lub blenderze. Poczekaj aż uzyskasz konsystencję piasku. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z roztopioną czekoladą.
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a następnie zamocuj obręcz. Na spodzie tortownicy połóż przygotowaną masę ciasteczkową i równomiernie ugnieć ją łyżką. Odstaw na bok.
Przejdź do przygotowania masy lodowej. Truskawki zmiksuj blenderem. Puree truskawkowe wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym z pierwszej puszki. Ubij 400 g śmietany na sztywno i delikatnie wmieszaj ją szpatułką w masę truskawkową. Wylej tę masę na ciasteczkowy spód w tortownicy.
Następnie ubij pozostałe 400 g śmietany na sztywno i delikatnie połącz je szpatułką z mlekiem skondensowanym z drugiej puszki. Wylej tę masę na warstwę truskawkową.
Teraz czas na dekorację. Tu możesz już puścić wodze fantazji. Świetnie sprawdzą się tu oczywiście owoce, wiórki kokosowe lub czekoladowe. Owiń tortownicę folią spożywczą, umieść w zamrażarce na noc i mamy gotowy tort lodowy.Przepis na niego jest bardzo łatwy, ale daje Ci też sporą swoboda w dodawaniu składników, więc nie krępuj się i eksperymentuj. Samodzielnie przyrządź w domu ten szybki tort lodowy. Przepis na trochę bardziej skomplikowany tort będzie wymagał już większej ilości składników. Więc jeżeli masz ograniczony budżet, lepiej zrób na początku ten prosty tort lodowy, żeby nabrać wprawy przed kolejnymi wyzwaniami.
Czytaj także:
- Jak zrobić rurki z kremem? 8 podpowiedz
-
Tort biszkoptowy niejeden ma smak – prosty przepis i wiele inspirujących pomysłów!
- Tort walentynkowy – zaskocz swoją drugą połówkę!
Jak zrobić tort lodowy? Czas na dekoracje!
Wiesz już jak zrobić tort lodowy. Teraz można pomyśleć nad dekoracjami. Przyda się do tego na pewno rękaw cukierniczy jak i szpryce cukiernicze do niego oraz pędzle kuchenne.
Dekorować możesz, jak tylko dusza zapragnie, o ile nie będzie to psuć smaku tortu. Najbardziej popularne dekoracje to owoce, orzechy, różnego rodzaju wiórki, najczęściej kokosowe. Te i wiele innych możesz dodać do swojego tortu lodowego lodowy.
Jak zrobić tort lodowy tylko ze składników nieprzetworzonych, które znajdziemy w domu? Już za chwile podamy Ci przepis na domowe lody, z których możesz zrobić swój własny wymarzony tort lodowy – domowy i przepyszny.
Czytaj także:
- Jak udekorować tort? 5 akcesoriów!
- Jaką paterę na ciasto wybrać? 5 propozycji
- Chrupka do tortu - pomysły na chrupiącą warstwę w torcie
- Tynk do tortu - jak go zrobić w domu?
Domowy tort lodowy – niezapomniany smak
Żeby wykonać domowy tort lodowy najpierw potrzebujemy domowych lodów. Do nich idealnie pasuje szarlotka i kawa parzona samodzielnie, do tego na pewno przyda Ci się kawiarka, która pozwoli zachować odpowiedni smak kawy. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który wymaga tylko trzech składników do osiągnięcia pysznego rezultatu.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
Aby przygotować domowe lody, wlej 300 ml śmietanki do garnka, wsyp cukier i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj resztę śmietanki i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera lub trzepaczki. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ją, miksuj do uzyskania puszystej konsystencji i ponownie włóż do zamrażalnika na 4 godziny.
Teraz, gdy już mamy gotowe lody, możemy zabrać się za tort lodowy. Domowy, o niespotykanym smaku.
Składniki na domowy tort lodowy
- 3l lodów domowych
- 250 ml śmietanki kremówki
- 7 średnich malin
- 5 ciasteczek
- 7 wafelków
- 2 łyżki kakao
- Dekoracje lub orzechy, które chcesz dodać do lodów
- paczka biszkoptów
Pokrój ciasteczka i wafelki na małe kawałki. Wyłóż brzegi tortownicy biszkoptami, a na dno wsyp pokrojone wafelki i ciasteczka. Zmiksuj litr lodów, kakao oraz 2 łyżki śmietany. Przełóż jedną gałkę otrzymanych lodów na talerzyk i włóż do zamrażarki. Pozostałą masę przełóż do tortownicy wyłożonej ciasteczkami.
Na masę kakaową wyłóż litr lodów – możesz dodać do nich wanilię, by uzyskać inny smak. Pokrój resztę ciasteczek i wafelków na drobno, a następnie wysyp je na masę waniliową.
Zmiksuj pozostały litr lodów z truskawkami i wyłóż tę masę na pokruszone ciasteczka i wafelki. Włóż tort do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu zdejmij obręcz tortownicy. Na środku tortu umieść gałkę lodów, truskawki oraz waflową rurkę.
Ubij pozostałą śmietanę i przełóż ją do rękawa cukierniczego z końcówką typu "zamknięta gwiazda". Wykonaj śmietanowe zdobienia dookoła góry tortu.
Tort lodowy to zarówno pyszny deser jak i idealne zakończenie letniego przyjęcia, które zachwyci Twoich gości. Jego orzeźwiający smak i piękny wygląd zadowolą każdego miłośnika słodkości. Natomiast łatwość przygotowania sprawi, że stanie się on Twoim ulubionym przepisem na letnie dni. Dzięki różnorodnym warstwom i chrupiącym dodatkom, tort lodowy wniesie do Twojego menu coś wyjątkowego, czyniąc każde przyjęcie niezapomnianym.
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej