Tynk do tortu - jak go zrobić w domu?

Porady 11.07.2024

Przygotowanie własnego tynku do tortu w domu może być nie tylko ekscytujące, ale i proste. Składniki dostępne w każdej kuchni i proste sztuczki pozwolą Ci stworzyć krem, który nie tylko zachwyci gości wizualnie, ale także wzbogaci doświadczenie smakowe każdej osoby, która u Ciebie zagości.

Tynk do tortu jest nie tylko ozdobą, ale i ważnym elementem każdego tego typu wypieku, nadającym mu elegancji i smaku. Odkryj, jak samodzielnie przygotować idealnie gładką i kremową masę, która wspaniale podkreśli smak Twojego tortu, sprawiając, że każdy kęs będzie wyjątkowym doznaniem.
 

Krem tynk do tortu

Nie ma udanej imprezy urodzinowej bez pięknego tortu, na widok którego wszystkim gościom cieknie ślinka. Jednak żeby tort był naprawdę estetyczny, trzeba trochę nad nim popracować. Elementem przysmaku, który dziś omówimy, jest tynk do tortu, który upiększy tort, ale również wzbogaci smak. Jednak czym w ogóle jest tynkowanie tortu? Polega to na nakładaniu cienkiej warstwy kremu, masy lub ganache na wierzch i boki tortu, aby uzyskać gładką, jednolitą powierzchnię i stworzyć podkład pod dekoracje. Dlatego żeby uzyskać jak najlepszy efekt, przedstawimy Ci dziś kilka sposobów na to, jak wykonać ten krem. Tynk do tortu jednak nie jest łatwy do nałożenia na tort. Dlatego potrzebujesz takich narzędzi jak szpryce cukierniczerękaw cukierniczy czy też pędzle kuchenne.
 

Czytaj także:

 

Tynk do tortu – przepis

Przepis na tynk do tortu, który dla Ciebie przygotowaliśmy, jest nieskomplikowany i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z cukiernictwem, spokojnie dasz sobie radę. Potrzebujesz jedynie masła, mleka i cukru pudru, żeby wykonać ten tynk do tortu. Przepis jest szybki, więc można zacząć go przygotowywać na koniec całego procesu robienia tortu. 

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • odrobina mleka

Na początku przełóż miękkie masło do miski. Upewnij się, że rzeczywiście jest miękkie, ponieważ twarde masło nie ubije się dobrze. Następnie ubijaj je mikserem na wysokich obrotach przez 7 minut, aż uzyskasz lekki, puszysty krem. Masło powinno stać się niemal białe. Gdy będzie już ubite, stopniowo dodawaj cukier puder, mieszając przez około 3 minuty. Pod koniec ubijania możesz dodać odrobinę mleka do kremu. Ilość mleka zależy od przeznaczenia kremu: do dekoracji wystarczy odrobina, aby krem zachował kształty, natomiast do przełożenia ciasta lub tortu możesz dodać trochę więcej mleka. Jest to chyba najprostszy tynk do tortu, jednak dla bardziej zaawansowanych miłośników cukiernictwa przygotowaliśmy jeszcze inne przepisy, które powinny zaspokoić ich ciekawość.
 

Czytaj także:

Jak zrobić tynk do tortu?

Jak zrobić tynk do tortu, jeżeli możemy poeksperymentować z większą ilością składników, niż tylko masło i cukier? Z tymi półproduktami możesz stworzyć swój własny idealny tynk do tortu.

Tynki do tortu powstają najczęściej z masła lub czekolady. Możesz jednak pójść o krok dalej i dodać takie składniki jak serek mascarpone i mleko skondensowane. Barwniki spożywcze również mogą dodać Twojemu tortu wyjątkowego kolorytu. Spokojnie, pokażemy Ci jak wykonać tynk z każdym z tych składników.
 

Czytaj także:

Prosty tynk do tortu

Wiesz już, jak zrobić prosty tynk do tortu, z którym będziesz w stanie wykonać pyszny tort do kawy dla siebie i swoich bliskich. W takim wypadku oprócz tortu przyda Ci się jeszcze kawiarka. Jednak jeżeli tort był robiony na urodziny lub inną specjalną okazję, warto go trochę bardziej podrasować. Co powiesz na bardziej skomplikowany tynk? Przygotowaliśmy dla Ciebie 5 przepisów na różne tynki. Na pewno znajdziesz w tych przepisach coś dla siebie.
 

Najlepszy tynk do tortu – 5 przepisów od Tadar.pl

Żeby wykonać najlepszy tynk do tortu, potrzebujesz trochę więcej czasu, niż pięć minut. Mimo, że tynk do tortu z masła, o którym pisaliśmy wcześniej, jest naprawdę pyszny, warto sprawdzić inne możliwości. Dzięki temu każdy będzie mógł wybrać idealną dla niego opcje.
 

Tynk do tortu z białej czekolady

Składniki:

  • 250 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
  • 200 g masła

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wkładamy masło i ubijamy mikserem na prawie białą, puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną białą czekoladę, najlepiej w trzech partiach i miksujemy, aż utworzy się jednolity puszysty krem. Oczywiście jeżeli chcesz spróbować zrobić czekoladowy tynk do tortu z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nic nie stoi na przeszkodzie. Zasady są te same.
 

Tynk do tortu z mascarpone

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru 
  • 200 g serka mascarpone

W misce, za pomocą miksera, ucieraj masło z cukrem pudrem, aż otrzymasz puszystą masę. Następnie, nadal miksując, powoli dodawaj serek mascarpone w 2-3 turach. Zmiksuj całość, aż uzyskasz gładki krem.
 

Tynk do tortu z mlekiem w proszku

Składniki:

  • 100 g mleka w proszku
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 ml mleka

Przesiej mleko w proszku do miseczki. W rondelku umieść 50 ml mleka i cukier, podgrzewając je na małym ogniu. Mieszaj cały czas, aż cukier się rozpuści. Następnie ściągnij rondelek z ognia i ostudź mleko do temperatury pokojowej.

W misce, za pomocą miksera, ucieraj masło na jasną i puszystą masę przez co najmniej 12 minut. Gdy masło będzie gotowe, przygotuj masę z mlekiem w proszku. Dodaj mleko w proszku do ostudzonego mleka z cukrem i dokładnie wymieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę. Przygotuj ją tuż przed dodaniem do utartego masła.

Dodaj masę mleczną do masła w 2-3 turach, miksując całość na najwyższych obrotach przez około 2 minuty, aż uzyskasz gładki krem.
 

Tynk do tortu z mlekiem skondensowanym

W tym wypadku masła i mleka skondensowanego musi być tyle samo. Załóżmy, że używamy:

  • 150 g masła
  • 150 g mleka skondensowanego

Również w tym przypadku z łatwością przygotujesz tynk. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną i puszystą masę przez około 7 minut. Następnie wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Dodaj barwnik podczas ubijania, jeśli chcesz zmienić kolor masy. Gotowy krem wykorzystaj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek.
 

Tynk do tortu z mascarpone i śmietanki

Składniki:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru 

Umieść w misce śmietankę, mascarpone i cukier puder. Mieszaj całość mikserem na szybkich obrotach, aż krem zgęstnieje. Gotowy krem od razu nakładaj na biszkopt lub ciasto. Nie przygotowuj kremu wcześniej ani nie przechowuj go w lodówce, ponieważ może się odpowietrzyć i zważyć podczas nakładania.

Stabilność i czas ubijania kremu zależą od rodzaju śmietanki. Gdy krem zacznie gęstnieć, zmniejsz prędkość ubijania, aby nie przeoczyć momentu zważenia się kremu.

Jeżeli chcesz uzyskać kolorowy lub czarny tynk do tortu wystarczy, że dodasz w trakcie miksowania do całości barwnik spożywczy o wybranym kolorze. 

Tortownica już gotowa? A może wolisz okrągłe formy do pieczenia? Niezależnie od tego, jak będzie wyglądać baza tortu, jesteśmy pewni, że będzie on pyszny. Chociażby dzięki doskonałemu tynkowi, który potrafisz zrobić niczym prawdziwy mistrz cukiernictwa!