Warto przeczytać

Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
Botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, to niezwykle częsty element jednego z ukochanych polskich dań. Zajadamy się nim głównie latem, gdy chyba nikt nie ma ochoty na ciepłe i ciężkie posiłki. Mowa oczywiście o chłodniku z botwinki, który jest pyszny, sycący i niezwykle esencjonalny. Jednak chłodnik nie jest jedynym daniem, które możemy zrobić z liści buraka.
czytaj więcej
Co można zrobić z liści kalarepy?
Zero waste to piękna moda, która dla wielu osób stała się stylem życia, sposobem na oszczędzanie czy ratowanie planety. Dzięki temu trendowi doskonale wiemy, że niektóre półprodukty nadają się do jedzenia, chociaż wcześniej je wyrzucaliśmy. Tak jest z liśćmi rzodkiewki, winogron, ale również liśćmi kalarepy. Co możesz z nich zrobić?
czytaj więcej
Pesto z czosnku niedźwiedziego na kilka sposobów
Niektóre produkty są w stanie uratować nas w sytuacji, w której nie mamy ani czasu na gotowanie, ani zbytnich pomysłów na obiad. Po prostu chcemy coś zjeść. Pomóc może domowa passata czy też pyszne pesto, z którego w kilka minut zrobisz pyszny makaron. A jeśli mowa pesto, to tylko pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest wyraziste w smaku, niezwykle zdrowe i proste do przygotowania. Możesz włożyć je do słoiczków, by czekało na odpowiedni moment.
czytaj więcej