Tabbouleh. Oryginalny przepis na libańską sałatkę

Porady 13.06.2023

Poznaj oryginalny przepis na tabbouleh – sałatkę pełną ziół i warzyw!

Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom. Przekazywany z pokolenia na pokolenie oryginalny przepis na tabbouleh zawierał więcej ziaren od współcześnie znanej wersji. 

Dziś receptura na tabbouleh bazuje na kaszy bulgur, cebuli, pomidorach, oliwie z oliwek, soku z cytryny i olbrzymiej dawce ziół. W zależności od gustu kucharza do sałatki dodaje się miętę, natkę pietruszki, szczypiorek, czasem również kolendrę. Mnogość ziół działa odświeżająco, przez co znakomicie sprawdza się w tym ciepłym klimacie. W jaki sposób przyrządzić tę pyszną sałatkę? Przeczytaj kolejne akapity, by poznać tajniki jej przygotowywania.

Składniki na tabbouleh – co znajdziesz w autentycznym przepisie?

W oryginalnym przepisie na tabbouleh znajdziesz kaszę bulgur, czyli parzone, wysuszone i zmielone ziarno pszenicy o orzechowym smaku, świeże i dojrzałe pomidory, drobno pokrojoną cebulę, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, a wszystko to posypane potężną ilością natki pietruszki i mięty, nadającej teksturę i świeży smak. Współczesne modyfikacje tego dania potrafią jednak zadziwić.

Najczęstszą wariacją na temat klasycznej receptury jest sałatka tabbouleh z kuskusem. Kuskus powstaje tak samo jak bulgur, jednakże jest drobniej zmielony, co sprawia, że tabbouleh nabiera bardziej delikatnego smaku. Tabbouleh z kuskusem można używać jako farsz do roladek mięsnych i warzywnych, a także w formie dodatku wkładanego do chlebka pita. 

Popularną formą serwowania (zwłaszcza latem) jest także sałatka tabbouleh z granatem. Słodko-kwaśny owoc dodaje sałatce jeszcze więcej odświeżenia, czyniąc ją idealnym dodatkiem do letniego obiadu. Trendem ostatni lat stała się sałatka tabbouleh z bobem, którą podaje się jako osobne danie w ozdobnych salaterkach lub miskach. Bób sprawia, że tabbouleh staje się bardziej sycący i pożywny.

Krok po kroku – jak przygotować sałatkę tabbouleh w domu?

Sałatka tabbouleh znakomicie sprawdza się w roli dodatku do obiadu lub kolacji. Aromatyczne zioła, sycąca kasza i soczyste pomidory w towarzystwie oliwy i soku z cytryny odmienią charakter grillowanych mięs i faszerowanych warzyw. Przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję, jak krok po kroku przyrządzić pyszną, odświeżającą sałatkę tabbouleh. 

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 80 g kaszy bulgur,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół szklanki listków świeżej mięty,
  • garść kolendry,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 40 ml soku z cytryny.

Akcesoria:

Przygotowanie:

Starannie opłucz zioła, a następnie dokładnie je osusz. Pomidora umyj, sparz wrzątkiem i ściągnij z niego skórkę. Miąższ pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do miski. Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Osuszone zioła posiekaj drobno i wrzuć do miski. Obierz cebulę i także drobno ją posiekaj, a następnie dodaj do reszty składników. Do miski wlej oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj. Na sam koniec dodaj ostudzoną kaszę i wymieszaj. Gotową sałatkę wsadź do lodówki na 30 minut. Serwuj z dodatkiem falafela lub jagnięcej kofty albo zjedz ją tak, jak lubisz. 

Tabbouleh to znakomity dowód na to, że warto szukać kulinarnych inspiracji także w nieco mniej oczywistych kierunkach. A może skusisz się na inne dania kuchni bliskowschodniej lub śródziemnomorskiej?

Czytaj także:

Sycąca i zdrowa sałatka z awokado

Sałatka z rzodkiewki — 11 wersji na szybką sałatkę z rzodkiewką 

Sałatka z serem pleśniowym – niejeden pomysł na lekki posiłek

3 przepisy na sałatki do dań z grilla

Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski