Sycąca i zdrowa sałatka z awokado

Sałatka z awokado – przepisy
Prosta sałatka z awokado to pomysł na idealne śniadanie, ale również podwieczorek czy kolację. Ponadto – w wersji bardziej sycącej, np. z dodatkiem mięsa, ryb czy sera – taka potrawa sprawdzi się również jako pełnoprawne danie obiadowe.
Czytaj także:
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
- Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować!
Oto kilka propozycji przepisów na sałatkę z awokado, które uwzględniają zarówno potrzeby i upodobania wegetarian, jak i miłośników mięsa. Awokado możesz przeciąć na pół i wydrążyć środek lub obrać je za pomocą obieraczki do warzyw i owoców.
Czytaj także:
Jak zrobić sałatkę z awokado – wersja wegetariańska
Awokado – z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka – to cenny składnik diety wegetariańskiej.
Czytaj także:
- Sałatka z serem pleśniowym – niejeden pomysł na lekki posiłek
- Cukinia marynowana – przepis na słodko-kwaśno i nie tylko!
W wersji bezmięsnej można zdecydować się na takie wersje sałatki z tym owocem jak:
- Sałatka z awokado i jajkiem – wszystkie składniki pokrój w kostkę i wymieszaj ze sobą. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę z awokado i jajek wzbogać również w świeżo posiekany szczypiorek.
- Sałatka z awokado i fetą – owoc świetnie komponuje się również z serem. Umieść w salaterce pokrojony w kostkę ser feta, awokado oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem oraz dolej oliwę z oliwek.
- Sałatka z awokado, z jajkiem i pomidorem – pierwszą wersję dania uzupełnij o dodatek w postaci pokrojonego w kostkę pomidora oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
Czytaj także:
Jak zrobić sałatkę z awokado – wersja mięsna
Wiosenne danie z awokado świetnie smakuje również w wersji z dodatkiem mięsa lub ryb. Klasyczne warianty sałatki to:
- Sałatka z awokado i kurczakiem – w misce wymieszaj kawałki kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i słodką papryką z awokado. Dodaj jajko i natkę pietruszki.
- Sałatka z awokado i tuńczykiem – w tym zestawieniu świetnie sprawdzi się też kukurydza.
- Sałatka z awokado i kurczakiem i feta – to prawdziwa wersja premium w zestawieniu z tą pierwszą. Całość możesz wzbogacić posiekanym porem.
Aby wygodnie przekładać sałatkę na talerze, sięgnij po szczypce.
Jeden owoc daje wiele możliwości. Już dziś wypróbuj przepis, który wpadł Ci w oko. A może przez najbliższy tydzień sprawdzisz wszystkie propozycje?
Czytaj także:
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej