Sycąca i zdrowa sałatka z awokado
Sałatka z awokado – przepisy
Prosta sałatka z awokado to pomysł na idealne śniadanie, ale również podwieczorek czy kolację. Ponadto – w wersji bardziej sycącej, np. z dodatkiem mięsa, ryb czy sera – taka potrawa sprawdzi się również jako pełnoprawne danie obiadowe.
Czytaj także:
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
- Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować!
Oto kilka propozycji przepisów na sałatkę z awokado, które uwzględniają zarówno potrzeby i upodobania wegetarian, jak i miłośników mięsa. Awokado możesz przeciąć na pół i wydrążyć środek lub obrać je za pomocą obieraczki do warzyw i owoców.
Czytaj także:
Jak zrobić sałatkę z awokado – wersja wegetariańska
Awokado – z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka – to cenny składnik diety wegetariańskiej.
Czytaj także:
- Sałatka z serem pleśniowym – niejeden pomysł na lekki posiłek
- Cukinia marynowana – przepis na słodko-kwaśno i nie tylko!
W wersji bezmięsnej można zdecydować się na takie wersje sałatki z tym owocem jak:
- Sałatka z awokado i jajkiem – wszystkie składniki pokrój w kostkę i wymieszaj ze sobą. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę z awokado i jajek wzbogać również w świeżo posiekany szczypiorek.
- Sałatka z awokado i fetą – owoc świetnie komponuje się również z serem. Umieść w salaterce pokrojony w kostkę ser feta, awokado oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem oraz dolej oliwę z oliwek.
- Sałatka z awokado, z jajkiem i pomidorem – pierwszą wersję dania uzupełnij o dodatek w postaci pokrojonego w kostkę pomidora oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
Czytaj także:
Jak zrobić sałatkę z awokado – wersja mięsna
Wiosenne danie z awokado świetnie smakuje również w wersji z dodatkiem mięsa lub ryb. Klasyczne warianty sałatki to:
- Sałatka z awokado i kurczakiem – w misce wymieszaj kawałki kurczaka przyprawionego solą, pieprzem i słodką papryką z awokado. Dodaj jajko i natkę pietruszki.
- Sałatka z awokado i tuńczykiem – w tym zestawieniu świetnie sprawdzi się też kukurydza.
- Sałatka z awokado i kurczakiem i feta – to prawdziwa wersja premium w zestawieniu z tą pierwszą. Całość możesz wzbogacić posiekanym porem.
Aby wygodnie przekładać sałatkę na talerze, sięgnij po szczypce.
Jeden owoc daje wiele możliwości. Już dziś wypróbuj przepis, który wpadł Ci w oko. A może przez najbliższy tydzień sprawdzisz wszystkie propozycje?
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej