Jak przygotować pastę z awokado?

Porady 17.04.2023

Pasta z awokado – przepis

Pasta z awokado jest jedną z przekąsek, które bez wątpienia warto przyrządzić na wiosenny stół. Jej podstawę stanowi oczywiście awokado, bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierając ten owoc, zwróć uwagę na to, by był miękki, ale nie przejrzały. Dojrzałe awokado jest nie tylko smaczne, ale też łatwiejsze do zgniecenia.

Czytaj także:

Przepis na pastę z awokado w wersji podstawowej zawiera:

  • 1 awokado,
  • sok z połowy limonki albo cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz, chili.

Znane są również bardziej urozmaicone przepisy na pastę z awokado, uwzględniające m.in. jajka, twaróg i odrobinę pietruszki.

Czytaj także:

Pasta z awokado – z czym jeść?

Ten przysmak doskonale sprawdzi się jako dodatek do surowych warzyw czy krakersów. Można też zastosować pastę z awokado do chleba zamiast masła, wzbogacając ją plasterkami pomidora, rzodkiewki czy ogórka i posypując szczypiorkiem.

Pasta z awokado na kanapki może także stanowić smarowidło do wrapów i tortilli. Taka przekąska dobrze smakuje również z makaronem oraz ryżem.

Czytaj także: 

Jak zrobić pastę z awokado? Zachwyć domowników zieloną pastą

Przejdźmy teraz do tego, jak przygotować klasyczną pastę z awokado. Na początek sparz owoc. Wyjmij deskę do krojenia i przekrój na niej awokado nożem. Wyjmij pestkę, a następnie wydrąż środek łyżeczką i przełóż do miski. Ugnieć widelcem. Możesz też działać nieco inaczej – po przekrojeniu i wyjęciu pestki obierz awokado ze skórki.

Czytaj także:

Na tarce zetrzyj czosnek. Dodaj również odrobinę limonki oraz olej. Wszystko wymieszaj i przypraw wedle uznania. Twoja pasta awokado jest gotowa. Umieść ją w pojemniku na żywność. Aby przedłużyć jej świeżość, sięgnij po pojemnik hermetyczny, który nie przepuszcza powietrza do środka.

Pasta sprawdzi się jako smaczny dodatek zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Sprawdź też pozostałe nasze przepisy na awokado.

Czytaj także: