Jak przygotować pastę z awokado?
Pasta z awokado – przepis
Pasta z awokado jest jedną z przekąsek, które bez wątpienia warto przyrządzić na wiosenny stół. Jej podstawę stanowi oczywiście awokado, bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierając ten owoc, zwróć uwagę na to, by był miękki, ale nie przejrzały. Dojrzałe awokado jest nie tylko smaczne, ale też łatwiejsze do zgniecenia.
Czytaj także:
Przepis na pastę z awokado w wersji podstawowej zawiera:
- 1 awokado,
- sok z połowy limonki albo cytryny,
- 2 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, chili.
Znane są również bardziej urozmaicone przepisy na pastę z awokado, uwzględniające m.in. jajka, twaróg i odrobinę pietruszki.
Czytaj także:
- Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!
- Zielona szakszuka! Przepis na danie w wiosennej odsłonie
Pasta z awokado – z czym jeść?
Ten przysmak doskonale sprawdzi się jako dodatek do surowych warzyw czy krakersów. Można też zastosować pastę z awokado do chleba zamiast masła, wzbogacając ją plasterkami pomidora, rzodkiewki czy ogórka i posypując szczypiorkiem.
Pasta z awokado na kanapki może także stanowić smarowidło do wrapów i tortilli. Taka przekąska dobrze smakuje również z makaronem oraz ryżem.
Czytaj także:
Jak zrobić pastę z awokado? Zachwyć domowników zieloną pastą
Przejdźmy teraz do tego, jak przygotować klasyczną pastę z awokado. Na początek sparz owoc. Wyjmij deskę do krojenia i przekrój na niej awokado nożem. Wyjmij pestkę, a następnie wydrąż środek łyżeczką i przełóż do miski. Ugnieć widelcem. Możesz też działać nieco inaczej – po przekrojeniu i wyjęciu pestki obierz awokado ze skórki.
Czytaj także:
Na tarce zetrzyj czosnek. Dodaj również odrobinę limonki oraz olej. Wszystko wymieszaj i przypraw wedle uznania. Twoja pasta awokado jest gotowa. Umieść ją w pojemniku na żywność. Aby przedłużyć jej świeżość, sięgnij po pojemnik hermetyczny, który nie przepuszcza powietrza do środka.
Pasta sprawdzi się jako smaczny dodatek zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Sprawdź też pozostałe nasze przepisy na awokado.
Czytaj także:
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej