Rzeżucha i inne kiełki. 10 pomysłów na wiosenne kanapki do pracy
Kanapki z kiełkami – nowy trend wiosennych lunchów
Gdy nadchodzi wiosna, aż chce się jeść zdrowiej. Ciężkie, tłuste potrawy odchodzą do lamusa, a na stołach zaczynają gościć wszystkie nowalijki oraz zioła i kiełki. Czym są kiełki? Kiełki to młode, zielone, wcześnie wyrastające części roślin np. brokułu, rzodkiewki, słonecznika czy rzeżuchy. W ostatnim czasie stały się one niezwykle popularnym składnikiem w kuchni (zarówno profesjonalnej, jak i tej domowej). Nic więc dziwnego, że trend ten rozszerzył się nawet na tak proste posiłki, jak kanapki.
Rzeżucha i kiełki na kanapki? Wiosenne kanapki z użyciem kiełków to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych śniadań i dodanie do nich jeszcze większej ilości witamin. Najbardziej znanym i kochanym rodzajem kiełków jest rzeżucha. Nasiona rzeżuchy można kupić przez cały rok, ale ich dostępność zwiększa się w czasie Świąt Wielkanocnych. W niektórych domach kiełki rzeżuchy pojawiają się właśnie w Wielkim Tygodniu. Gdy zaczyna się wiosna, rozpoczyna się wysiew rzeżuchy. Charakterystyczny ostry smak kiełków rzeżuchy ma wielu sympatyków, dlatego często ląduje ona na świątecznym stole w formie dodatku do jajek i wszelkiego rodzaju past na kanapki. Pieprzyca siewna (czyli rzeżucha) jest bogata w witaminy (C, B, A, K, E) oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, fosfor, cynk, selen, magnez i jod). Regularne spożywanie kiełków rzeżuchy to recepta na zdrowie i wigor.
Chociaż kiełki rzeżuchy są pyszne, to wśród tych małych roślin znajdziesz też inne, równie zdrowe pozycje takie jak kiełki rzodkiewki, fasoli, soi, groszku, lucerny, a nawet kiełki jarmużu. W jaki sposób wykorzystać kiełki soi na kanapki? Poznaj nasze pomysły na zdrowe, wiosenne kanapki z kiełkami w roli głównej!
Wiosenna dieta: jak wykorzystać kiełki w kuchni
Jak wykorzystać w kuchni kiełki groszku? Gdzie dodać kiełki słonecznika lub rzeżuchę? Najprostszym sposobem na wykorzystanie młodych kiełków jest ułożenie tych roślinek na wierzchu potrawy, ale z powodzeniem można używać ich jako dodatku do pasty jajecznej czy twarożku. Wtłoczone w kremowy serek kiełki dodadzą mu nieco charakteru, a pasta jajeczna z rzeżuchą szybko stanie się twoim ulubionym smarowidłem na kanapki.
Spakowane do lunchboxa lub chlebaka kolorowe kanapki z kiełkami z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Z myślą o najmłodszych warto wybrać rośliny o ciekawym wyglądzie i smaku (np. rzeżuchę lub kiełki groszku wąsatego). Kiełki można śmiało używać również do innego rodzaju potraw, np. stir fry. Kiełki lucerny dodane do ulubionego, azjatyckiego makaronu dodadzą mu chrupkości i sporo witamin. Garść rzeżuchy nada wyrazistości potrawom mącznym z dodatkiem nabiału.
Świeże, zapakowane kiełki są dostępne w większości supermarketów, ale można je równie dobrze wyhodować na domowym parapecie. W jaki sposób hoduje się kiełki i czym charakteryzują się poszczególne ich rodzaje? Odpowiedzi szukaj w kolejnym akapicie.
Kiełki – skarbnica witamin i minerałów w Twoim lunchu
Kiełki są niesamowicie pożywne, a codzienne ich spożywanie może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie (w szczególności na skórę i kondycję włosów). Najczęściej uprawiane spośród kiełków są rzeżucha, kiełki brokuła, rzodkiewki i buraka. Rzeżucha to skarbnica tak wielu witamin i minerałów, że powinna być ona stałym elementem ludzkiej diety. Kiełki rzodkiewki zawierają substancje wspomagające trawienie i pozwalają utrzymać szczupłą sylwetkę. Kiełki brokuła natomiast zawierają sporą ilość witamin z grupy B, są również bogatym źródłem witaminy C, błonnika i luteiny. Z kolei kiełki buraka zawierają olbrzymią ilość białka i błonnika, dzięki czemu sprawdzają się w przypadku anemii i chorób krwi.
Jak zrobić kiełki w domu? Założenie rzeżuchowego mini ogródka jest banalnie proste. Potrzebna Ci będzie lignina lub wata (taka jak w płatkach kosmetycznych) i słoik bądź plastikowy pojemnik. Nasiona wysiewa się na ligninę i zwilża wodą. Zaczynając od namaczania nasion, co jakiś czas należy zraszać kiełkujące rośliny, by utrzymywać stałą wilgotność ligniny. Zbyt suche podłoże sprawi, że kiełkowanie szybko się zatrzyma. Wysiana rzeżucha najczęściej po 5-6 dniach nadaje się do zjedzenia. Nasiona pierwsze kiełki wypuszczą po dwóch dniach. Możesz mieszać nasiona rzeżuchy z innymi roślinami dającymi kiełki.
W sklepach ogrodniczych znajdziesz również gotowe zestawy do uprawy. W ich skład wchodzą: odpowiedni rodzaj ziemi, juta i instrukcja wysiewu. Niewątpliwym plusem takiego rozwiązania jest możliwość umieszczenia na zakupionym podłożu kiełkujących roślin, które hodowane były na ligninie. Przy pomocy takiego zestawu nasiona wypuszczą pędy o wiele szybciej. Spróbuj swoich sił, a może za kilka tygodni twój parapet ozdobią same kiełki brokułu, buraka i groszku.
Kiełki na kanapce – proste i szybkie przepisy
Kiełki w roli głównej czy jako dodatek do kanapki? Przeanalizowaliśmy dostępne w sieci i w książkach kulinarnych przepisy na kanapki wiosenne, które zasmakują całej rodzinie. Wybraliśmy spośród nich 10 najlepszych propozycji. Nasze typy to:
-
kanapki z pastą jajeczną i rzeżuchą (można opcjonalnie dodać do pasty 1-2 łyżki chrzanu);
-
kanapki z awokado, mozzarellą, jajkiem sadzonym i kiełkami słonecznika;
-
kanapki z hummusem, suszonymi pomidorami i kiełkami groszku;
-
kanapki z domowym twarożkiem z kiełkami rzodkiewki;
-
kanapki z pastą z bobu i kiełkami lucerny;
-
kanapki z szynką, świeżą papryką i kiełkami buraka;
-
kanapki z drobno siekanymi kiełkami brokułu, burratą i oliwą extra vergine;
-
kanapki z chorizo, serem manchego i kiełkami groszku;
-
kanapki z jajkiem sadzonym, kimchi i kiełkami fasoli mung;
-
kanapki z guacamole, szarpanym kurczakiem i kiełkami soi.
Istnieje mnóstwo połączeń, do których możemy dodawać kiełki rzeżuchy, soi, fasoli, rzodkiewki, lucerny, groszku czy słonecznika. Wszystkie wymienione przez nas kanapki przygotujesz bez jasno określonego przepisu. Do ich wykonania potrzebne Ci będą świeże składniki, a także podstawowe akcesoria kuchenne takie jak nóż i deska do krojenia. Pamiętaj o tym, żeby kiełki na kanapki przechowywać w szczelnych opakowaniach np. pojemnikach do żywności lub zamkniętych torebkach śniadaniowych. Źle przechowywane kiełki mogą szybko stracić świeżość. Spróbuj przyrządzić na śniadanie kanapki z kiełkami rzodkiewki lub brokułu, a zobaczysz, jak pyszne mogą być wczesnowiosenne śniadania.
Kiełki – składnik wiosennych kanapek dla zdrowia i smaku
Podsumowując, warto jeść rzeżuchę i inne kiełki! Wiosna to najlepszy czas na ich uprawę rzeżuchy, rzodkiewki, groszku itd. W niemal każdym sklepie spożywczym kupisz nasiona rzeżuchy. Można je po prostu uprawiać sposobem babcinym, stosując płatki kosmetyczne lub ligninie, albo skorzystać z gotowych zestawów do kiełkowania. Gorąco zachęcamy do tego, by wprowadzić kiełki rzeżuchy do swojej diety, nie tylko wiosną. Rzeżucha jest w stanie wykiełkować nawet zimą, wystarczy zapewnić jej odpowiednie warunki do wzrostu.
Jeśli nie odpowiada Ci smak rzeżuchy, możesz pokusić się o uprawę kiełków brokułów i buraków, które są nieco mniej ostre w smaku. Wprowadzenie do diety kiełków pozwoli Ci wzmocnić organizm i zafundować sobie ciekawe kulinarne doświadczenia. Spróbuj używać kiełków nie tylko na kanapki! Kiełkujące rośliny z pewnością odmienią smak i charakter innych dań, nadając im profesjonalny wygląd, niczym z kilku gwiazdkowej restauracji.
Czytaj także:
Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski
Rzeżucha nie tylko na kanapki – do czego ją wykorzystać?
Kanapki na Sylwestra? Czemu nie – 12 nieoczywistych propozycji!
Zdrowe przekąski w podróży – 13 prostych przepisów na przekąski
Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów
Jakie jedzenie zabrać w góry? 5 propozycji dla dzieci i dorosłych
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej