Rzeżucha i inne kiełki. 10 pomysłów na wiosenne kanapki do pracy

Kanapki z kiełkami – nowy trend wiosennych lunchów
Gdy nadchodzi wiosna, aż chce się jeść zdrowiej. Ciężkie, tłuste potrawy odchodzą do lamusa, a na stołach zaczynają gościć wszystkie nowalijki oraz zioła i kiełki. Czym są kiełki? Kiełki to młode, zielone, wcześnie wyrastające części roślin np. brokułu, rzodkiewki, słonecznika czy rzeżuchy. W ostatnim czasie stały się one niezwykle popularnym składnikiem w kuchni (zarówno profesjonalnej, jak i tej domowej). Nic więc dziwnego, że trend ten rozszerzył się nawet na tak proste posiłki, jak kanapki.
Rzeżucha i kiełki na kanapki? Wiosenne kanapki z użyciem kiełków to znakomity sposób na urozmaicenie codziennych śniadań i dodanie do nich jeszcze większej ilości witamin. Najbardziej znanym i kochanym rodzajem kiełków jest rzeżucha. Nasiona rzeżuchy można kupić przez cały rok, ale ich dostępność zwiększa się w czasie Świąt Wielkanocnych. W niektórych domach kiełki rzeżuchy pojawiają się właśnie w Wielkim Tygodniu. Gdy zaczyna się wiosna, rozpoczyna się wysiew rzeżuchy. Charakterystyczny ostry smak kiełków rzeżuchy ma wielu sympatyków, dlatego często ląduje ona na świątecznym stole w formie dodatku do jajek i wszelkiego rodzaju past na kanapki. Pieprzyca siewna (czyli rzeżucha) jest bogata w witaminy (C, B, A, K, E) oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, fosfor, cynk, selen, magnez i jod). Regularne spożywanie kiełków rzeżuchy to recepta na zdrowie i wigor.
Chociaż kiełki rzeżuchy są pyszne, to wśród tych małych roślin znajdziesz też inne, równie zdrowe pozycje takie jak kiełki rzodkiewki, fasoli, soi, groszku, lucerny, a nawet kiełki jarmużu. W jaki sposób wykorzystać kiełki soi na kanapki? Poznaj nasze pomysły na zdrowe, wiosenne kanapki z kiełkami w roli głównej!
Wiosenna dieta: jak wykorzystać kiełki w kuchni
Jak wykorzystać w kuchni kiełki groszku? Gdzie dodać kiełki słonecznika lub rzeżuchę? Najprostszym sposobem na wykorzystanie młodych kiełków jest ułożenie tych roślinek na wierzchu potrawy, ale z powodzeniem można używać ich jako dodatku do pasty jajecznej czy twarożku. Wtłoczone w kremowy serek kiełki dodadzą mu nieco charakteru, a pasta jajeczna z rzeżuchą szybko stanie się twoim ulubionym smarowidłem na kanapki.
Spakowane do lunchboxa lub chlebaka kolorowe kanapki z kiełkami z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Z myślą o najmłodszych warto wybrać rośliny o ciekawym wyglądzie i smaku (np. rzeżuchę lub kiełki groszku wąsatego). Kiełki można śmiało używać również do innego rodzaju potraw, np. stir fry. Kiełki lucerny dodane do ulubionego, azjatyckiego makaronu dodadzą mu chrupkości i sporo witamin. Garść rzeżuchy nada wyrazistości potrawom mącznym z dodatkiem nabiału.
Świeże, zapakowane kiełki są dostępne w większości supermarketów, ale można je równie dobrze wyhodować na domowym parapecie. W jaki sposób hoduje się kiełki i czym charakteryzują się poszczególne ich rodzaje? Odpowiedzi szukaj w kolejnym akapicie.
Kiełki – skarbnica witamin i minerałów w Twoim lunchu
Kiełki są niesamowicie pożywne, a codzienne ich spożywanie może korzystnie wpłynąć na twoje zdrowie (w szczególności na skórę i kondycję włosów). Najczęściej uprawiane spośród kiełków są rzeżucha, kiełki brokuła, rzodkiewki i buraka. Rzeżucha to skarbnica tak wielu witamin i minerałów, że powinna być ona stałym elementem ludzkiej diety. Kiełki rzodkiewki zawierają substancje wspomagające trawienie i pozwalają utrzymać szczupłą sylwetkę. Kiełki brokuła natomiast zawierają sporą ilość witamin z grupy B, są również bogatym źródłem witaminy C, błonnika i luteiny. Z kolei kiełki buraka zawierają olbrzymią ilość białka i błonnika, dzięki czemu sprawdzają się w przypadku anemii i chorób krwi.
Jak zrobić kiełki w domu? Założenie rzeżuchowego mini ogródka jest banalnie proste. Potrzebna Ci będzie lignina lub wata (taka jak w płatkach kosmetycznych) i słoik bądź plastikowy pojemnik. Nasiona wysiewa się na ligninę i zwilża wodą. Zaczynając od namaczania nasion, co jakiś czas należy zraszać kiełkujące rośliny, by utrzymywać stałą wilgotność ligniny. Zbyt suche podłoże sprawi, że kiełkowanie szybko się zatrzyma. Wysiana rzeżucha najczęściej po 5-6 dniach nadaje się do zjedzenia. Nasiona pierwsze kiełki wypuszczą po dwóch dniach. Możesz mieszać nasiona rzeżuchy z innymi roślinami dającymi kiełki.
W sklepach ogrodniczych znajdziesz również gotowe zestawy do uprawy. W ich skład wchodzą: odpowiedni rodzaj ziemi, juta i instrukcja wysiewu. Niewątpliwym plusem takiego rozwiązania jest możliwość umieszczenia na zakupionym podłożu kiełkujących roślin, które hodowane były na ligninie. Przy pomocy takiego zestawu nasiona wypuszczą pędy o wiele szybciej. Spróbuj swoich sił, a może za kilka tygodni twój parapet ozdobią same kiełki brokułu, buraka i groszku.
Kiełki na kanapce – proste i szybkie przepisy
Kiełki w roli głównej czy jako dodatek do kanapki? Przeanalizowaliśmy dostępne w sieci i w książkach kulinarnych przepisy na kanapki wiosenne, które zasmakują całej rodzinie. Wybraliśmy spośród nich 10 najlepszych propozycji. Nasze typy to:
-
kanapki z pastą jajeczną i rzeżuchą (można opcjonalnie dodać do pasty 1-2 łyżki chrzanu);
-
kanapki z awokado, mozzarellą, jajkiem sadzonym i kiełkami słonecznika;
-
kanapki z hummusem, suszonymi pomidorami i kiełkami groszku;
-
kanapki z domowym twarożkiem z kiełkami rzodkiewki;
-
kanapki z pastą z bobu i kiełkami lucerny;
-
kanapki z szynką, świeżą papryką i kiełkami buraka;
-
kanapki z drobno siekanymi kiełkami brokułu, burratą i oliwą extra vergine;
-
kanapki z chorizo, serem manchego i kiełkami groszku;
-
kanapki z jajkiem sadzonym, kimchi i kiełkami fasoli mung;
-
kanapki z guacamole, szarpanym kurczakiem i kiełkami soi.
Istnieje mnóstwo połączeń, do których możemy dodawać kiełki rzeżuchy, soi, fasoli, rzodkiewki, lucerny, groszku czy słonecznika. Wszystkie wymienione przez nas kanapki przygotujesz bez jasno określonego przepisu. Do ich wykonania potrzebne Ci będą świeże składniki, a także podstawowe akcesoria kuchenne takie jak nóż i deska do krojenia. Pamiętaj o tym, żeby kiełki na kanapki przechowywać w szczelnych opakowaniach np. pojemnikach do żywności lub zamkniętych torebkach śniadaniowych. Źle przechowywane kiełki mogą szybko stracić świeżość. Spróbuj przyrządzić na śniadanie kanapki z kiełkami rzodkiewki lub brokułu, a zobaczysz, jak pyszne mogą być wczesnowiosenne śniadania.
Kiełki – składnik wiosennych kanapek dla zdrowia i smaku
Podsumowując, warto jeść rzeżuchę i inne kiełki! Wiosna to najlepszy czas na ich uprawę rzeżuchy, rzodkiewki, groszku itd. W niemal każdym sklepie spożywczym kupisz nasiona rzeżuchy. Można je po prostu uprawiać sposobem babcinym, stosując płatki kosmetyczne lub ligninie, albo skorzystać z gotowych zestawów do kiełkowania. Gorąco zachęcamy do tego, by wprowadzić kiełki rzeżuchy do swojej diety, nie tylko wiosną. Rzeżucha jest w stanie wykiełkować nawet zimą, wystarczy zapewnić jej odpowiednie warunki do wzrostu.
Jeśli nie odpowiada Ci smak rzeżuchy, możesz pokusić się o uprawę kiełków brokułów i buraków, które są nieco mniej ostre w smaku. Wprowadzenie do diety kiełków pozwoli Ci wzmocnić organizm i zafundować sobie ciekawe kulinarne doświadczenia. Spróbuj używać kiełków nie tylko na kanapki! Kiełkujące rośliny z pewnością odmienią smak i charakter innych dań, nadając im profesjonalny wygląd, niczym z kilku gwiazdkowej restauracji.
Czytaj także:
Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski
Rzeżucha nie tylko na kanapki – do czego ją wykorzystać?
Kanapki na Sylwestra? Czemu nie – 12 nieoczywistych propozycji!
Zdrowe przekąski w podróży – 13 prostych przepisów na przekąski
Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów
Jakie jedzenie zabrać w góry? 5 propozycji dla dzieci i dorosłych
Warto przeczytać

Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron orzo to prawdziwa rewelacja w świecie włoskiej kuchni! Ten nietypowy makaron w kształcie ziarenka ryżu podbija serca kucharzy na całym świecie. Nie dziwi to wcale - jego uniwersalność sprawia, że sprawdzi się w praktycznie każdym daniu. Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego akurat ten typ makaronu zyskuje taką popularność? Odpowiedź tkwi w jego wyjątkowej teksturze i możliwościach kulinarnych. Przyjrzyjmy się mu bliżej!
czytaj więcej
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron sojowy zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, ale czy rzeczywiście warto go wypróbować? To pytanie nurtuje wielu miłośników dobrego jedzenia, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych rodzajów makaronu. Odpowiedź jest jednoznaczna – tak, zdecydowanie warto! Ten azjatycki specjał to nie tylko ciekawa nowość kulinarna, ale przede wszystkim doskonały składnik zdrowej diety.
czytaj więcej
Makaron z tuńczykiem - proste, szybkie i pyszne danie!
Kto z nas nie zna tego uczucia, gdy po ciężkim dniu stoimy przed lodówką i zastanawiamy się, co szybko ugotować na obiad? Makaron z tuńczykiem to prawdziwy wybawca w takich sytuacjach! To przepyszne danie, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci całą rodzinę. Nie trzeba być mistrzem kulinarnym, żeby stworzyć coś naprawdę smacznego - wystarczy kilka prostych składników i odrobina dobrej woli.
czytaj więcej
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich posiłków? Makaron ryżowy może być tym, czego potrzebujesz! Ten delikatny, bezglutenowy makaron zdobywa coraz większą popularność w polskich kuchniach, i to nie bez powodu. Dzięki swojej wszechstronności doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnych azjatyckich potrawach, jak i w europejskich interpretacjach. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o makaronie ryżowym – od podstawowych informacji po konkretne przepisy, które odmienią twoje kulinarne nawyki.
czytaj więcej
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Świat zdrowej żywności nieustannie nas zaskakuje nowymi odkryciami, ale makaron konjac to prawdziwa rewolucja w kuchni! Ten niezwykły produkt podbija serca osób dbających o figurę i zdrowie. Czy wiesz, że można cieszyć się smakiem makaronu bez wyrzutów sumienia? Sprawdź, dlaczego ten azjatycki przysmak staje się hitem także w polskich domach.
czytaj więcej
Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?
Robiąc domowy chleb, warto mieć rattanowy koszyk rozrostowy. Taki produkt zapewnia odpowiednie garowanie ciasta chlebowego i nadaję mu apetyczną formę bochenka. Jest też jednym z bardziej higienicznych rozwiązań do tego celu. Wystarczy wiedzieć, jak się z nim obchodzić. Opcjonalnie możesz używać takiego koszyczka do wyrastania chleba jak kosza na pieczywo serwowane np. do śniadania. Jeśli chcesz poznać zasady i odpowiedź na pytanie jak używać koszyka rozrostowego, jesteś we właściwym miejscu, by nie powiedzieć u źródła!
czytaj więcej
Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!
Swojskie wędliny są bardzo popularne na polskich stołach. Z jednej strony można zaopatrzyć się w nie u ulubionego rzeźnika, czy też zakupić od zaprzyjaźnionego gospodarza specjalizującego się w wyrobach masarskich. Wszystko jest jednak kwestią ceny, a takie produkty potrafią swoje kosztować. Opłaca się jednak je skosztować, choćby od święta, do żurku, lub z rodziną przy bożonarodzeniowym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by np. taką kiełbasę zrobić samodzielnie. W końcu dzięki temu wiesz zarówno, co jesz oraz masz pełną kontrolę nad procesem. Jeśli w twojej kuchni brakuje nadziewarki do kiełbas (zwanej też lewarem do kiełbasy), to zapraszamy do lektury naszego artykułu!
czytaj więcej
Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej