Kanapki na Sylwestra? Czemu nie – 12 nieoczywistych propozycji!

Klasyczne kanapki imprezowe w smacznym wydaniu
Świetnie sprawdzają się na kameralnych i nieoficjalnych przyjęciach. Są bardzo proste w wykonaniu, a mimo to mogą nie raz zaskoczyć gości swoim smakiem. Mini kanapki co roku robią furorę na wielu imprezach domowych, w tym także na zabawie sylwestrowej. Stawiając na ich różnorodność, można wręcz całkowicie wyeliminować inne przekąski lub ograniczyć je do koreczków i kilku wariantów finger food z pszennych placków tortilli. Najbardziej klasyczną wersją kanapek imprezowych są natomiast mini kanapeczki z chleba tostowego. Smarujesz jedną kromkę, nakładasz dodatki, przykrywasz drugą i kroisz na 4 części. Z czym je zrobić? Proponujemy następujące połączenia składników:- Łososia, sera pleśniowego, świeżego ogórka, papryki żółtej i czarnych oliwek
- Rzodkiewki, sera kanapkowym, szczypiorkiem i ogórkiem
- Pasty z kiełbasy myśliwskiej i majonezu z ogórkiem kiszonym
- Pasty jajecznej z dodatkiem świeżego czosnku, szczypiorku i awokado
Mini kanapeczki – podaj je na krakersach!
Zamiast pieczywa tostowego możesz użyć również innych odmian chleba. Nawet zwykły, pszenny bochenek można zamienić w pyszne kanapki imprezowe na Sylwestra. Podobnie jest ze… słonymi krakersami. Gotowe i małe prostokąciki będą przyjemnie chrupać w ustach, zapewniając dodatkowo wiele przyjemności podniebieniu. Takie mini kanapki są dobre zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wystarczy dobrze skomponować dodatki i ułożyć je tak, by nic nie zsunęło się podczas podnoszenia z talerza wprost do ust. Nam już cieknie ślinka, więc pora na kilka przepisów. Tutaj główną rolę odgrywają zwłaszcza różne pasty. Wystarczy odrobina, by ułożyć kilka pysznych dodatków. Proponujemy, by w tym roku mini kanapeczki na krakersach wzbogacić o:- Pastę z twarożku i posiekanego pora oraz rzodkiewkę
- Hummus, połówki pomidorków koktajlowych i koperek
- Pastę z kurczaka i kiełki brokułu lub jarmużu
- Domową pastę rybną ze startą skórką cytryny i plasterkiem świeżego ogórka
Przekąska sylwestrowa – mini kanapeczki z bagietki
Małe kanapki na imprezę pozwalają w różnorodny sposób dopieścić podniebienie gości. Mogą być przystawką, zanim podasz zupę sylwestrową. Jako element menu na przyjęciu uzupełnią chwile z kolorowym drinkiem w ręce. Mini kanapki zachęcą również dzieci do spróbowania różnych składników, więc dbając o ich wygląd, możesz pomóc maluchowi oswoić się np. ze świeżymi warzywami. Był już chleb, były krakersy, więc została nam… bagietka. Wystarczy, że pokroisz ją na małe krążki, a posmarujesz i ułożysz:- Kremem czekoladowym i posiekanymi słonymi pistacjami
- Powidłami cebulowymi posypanymi drobno posiekanym bekonem
- Pastą z grzybów i mięsa mielonego
- Masłem, żółtym serem i dżemem truskawkowym lub malinowym
Warto przeczytać

Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcej
Kuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcej
Krewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcej
Rolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcej
Ile gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcej
Jak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcej
Biszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcej
Spód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcej
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej