Przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego, które przygotuje każdy!
Proste przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego
Zacznijmy może od tych najprostszych, których zrobienie zajmuje niewiele więcej czasu niż przygotowanie sylwestrowych koreczków lub stworzenie talerza mini kanapek imprezowych. Jeśli zadbasz o różnorodność przekąsek sylwestrowych z ciasta francuskiego, reszta menu „na 2 kęsy” nie będzie potrzebna. Zrób tylko coś na słono i na słodko, aby był wybór. Jedno ciasto francuskie nie starczy, ale nie martw się, bo będzie pysznie. Najprościej zrobisz w takim przypadku:- Paszteciki z ciasta francuskiego (z mięsem i pieczarkami, z twarożkiem i porem, z serkiem śmietankowym i kawałkami owoców kandyzowanych itp.)
- Farsz zawijany w ciasto francuskie i podany w formie mini-roladek lub ślimaczków
- Parówki w cieście do maczania w sosie lub z sosem w środku
Paszteciki z ciasta francuskiego na Sylwestra – z czego farsz?
Równie dobrze smakują na zimno i na ciepło. Wyśmienite przekąski z ciasta francuskiego oczarują twoje podniebienie, bez względu na to, czy będą na słono, czy na słodko. Najłatwiej zrobić z nich paszteciki. Wielkość nie gra roli. Z gotowego ciasta francuskiego wykrawasz kwadraty lub prostokąty dowolnej wielkości. Na połowie układasz farsz, drugą lekko nacinasz wszerz i zakrywasz smaczne wnętrze, zlepiając ciasto na brzegach. Potem 200 ℃ w piekarniku z termoobiegiem i po 20-25 minutach masz już gotowe przekąski na sylwestra. Z ciasta francuskiego wyczarujesz ich naprawdę dużo. Polecamy szczególnie takie rodzaje farszu, jak:- boloński z mięsem mielonym, cebulą i gęstym sosem pomidorowo-ziołowym
- pomidorami, szpinakiem i serem feta
- pieczarkami, boczkiem oraz mozzarellą
- musem dyniowym i kozim serem
- konfiturą truskawkową i czekoladą
- piankami marshmallow i kandyzowanymi kawałkami pomarańczy
- kawałki kurczaka z kapustą i grzybami
Pierożki lub roladki, czyli przekąski z ciasta francuskiego na ciepło
Możesz wykorzystać do nich farsz, który zwykle dajesz do pasztecików imprezowych. Możesz też skomponować coś na wskroś świeżego. Wystarczy trochę szpinaku, posiekany por, bekon, i kulka mini mozzarelli. Czasem wkładając do środka odrobinę borówek i łyżkę sera do sernika, możesz uzyskać szybką przystawkę na Sylwestra w wersji na słodko. Nawet żółty ser, szynka i klasyczne warzywa jak papryka, marchewka, groszek, czy brukselka będą dobre. My szczególnie lubimy robić w takim wypadku brokuły w cieście. Każdą różyczkę zawijasz osobno i pieczesz, aż przekąska z ciasta francuskiego się zarumieni. Potem wystarczy zrobić do tego sos miodowo-paprykowy i gotowe. Udanej zabawy Sylwestrowej i wielu małych codziennych sukcesów w Nowym Roku!
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej