Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów
Rok szkolny w pełni, a Ty nie masz pomysłu na to, co możesz przygotować swojemu dziecku na drugie śniadanie? To kilka propozycji, dzięki którym maluch nie będzie głodny w szkole i z apetytem zje zdrowe produkty. Poznaj m.in. przepis na brownie z pomidorów, które przypadnie do gustu dziecku nielubiącemu warzyw.
Pomysły na śniadanie do szkoły – klasyczne propozycje
Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Dlatego zamiast pełnych cukru przekąsek – drożdżówek i pączków, woli przyrządzić mu zdrowsze kanapki. Problem w tym, że taka śniadaniowa klasyka nie zawsze może przypaść do gustu małemu niejadkowi.
Innym pomysłem na śniadanie do szkoły jest przygotowanie tostów. Nie martw się, że kanapki wystygną. Zimne tosty mogą być równie smaczne, co te na ciepło. Taki tost umieść w woreczku śniadaniowym.
Przygotowując smaczne przekąski dla dziecka, nie zapomnij również o tym, by dać mu wodę do picia. Taki zwykły napój w specjalnej butelce na wodę z wkładem można uzupełnić o owoce, np. o cytrynę. Dzięki temu woda zyska dodatkowy smak i będzie wzbogacona o witaminy i minerały znajdujące się w wybranych owocach.
Czytaj także: Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!
Śniadanie do szkoły – przepis na muffinki
Idealną przekąską na drugie śniadanie do szkoły będą z pewnością muffinki z bananami. Wystarczy, że w miseczce rozetrzesz widelcem 2 obrane banany. Następnie wbij 1 jajko. Dodaj ½ szklanki oleju i ¾ szklanki mleka. Po wymieszaniu wszystkiego, dokładnie, przesiej 1,5 szklanki mąki do miseczki. Dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i ¼ cukru, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Nałóż otrzymane ciasto do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, na programie góra – dół, przez około 25 minut.
Takie śniadanie do szkoły najlepiej zapakować do pudełka, ale możesz zawinąć je również w folię aluminiową.
Czytaj także: Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni
Przepis na śniadanie do szkoły – jabłka w cieście
Chcąc urozmaicić dziecku pobyt w szkole, warto wykorzystać przepis na śniadanie do szkoły, w którym główną rolę odgrywają jabłka w cieście. Chcesz, żeby Twój mały uczeń zjadał owoce, ale nie możesz przekonać go do surowych przekąsek? Przygotuj dla niego jabłka w takiej wersji.
Do przyrządzenia tego przysmaku będą Ci potrzebne:
- 1 jajko,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki mleka,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąka – użyj tyle, by uzyskać konsystencję ciasta na wzór gęstej śmietany,
- 2 jabłka.
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto ze sobą. Następnie pokrój jabłka na kawałki i dodaj je do ciasta. Smaż porcję ciasta mieszczącą się na łyżce. Podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
Jabłka w cieście świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je zapakować z dodatkiem dżemu, choć np. ze względu na kwestie higieniczne, lepiej nie dawać otwartej konfitury małemu dziecku do tornistra.
Czytaj także: Przekąski na plażę – 3 propozycje dla dzieci i dorosłych
Zdrowe śniadanie do szkoły – chipsy marchewkowe
Jeżeli Twoje dziecko to miłośnik różnych słonych przekąsek, możesz przyrządzić mu zdrowe śniadanie do szkoły, które będzie bazować na jego ulubionych smakach. Zamiast dawać mu niezdrowe chipsy, możesz samodzielnie wykonać chipsy marchewkowe w piekarniku.
Do przyrządzenia tego przysmaku potrzebne Ci będzie:
- 1 marchewka,
- odrobina oleju,
- papier do pieczenia.
Dokładnie umyj marchewkę, a następnie pokrój ją w cienkie plastry. Umieść je w miseczce i polej olejem w taki sposób, by każdy kawałek marchewki był nim delikatnie pokropiony. Nie przesadzaj z ilością tłuszczu. Następnie umieść kawałki marchewki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Włóż blachę do piekarnika z nawiewem, rozgrzanego do 130 st. Celsjusza. Pozwól, by chipsy piekły się przez godzinę. Na koniec możesz je przyrumienić, podnosząc nieco temperaturę do 140 st. Celsjusza.
Gotowe, przestudzone chipsy umieść w lunchboxie. Możesz je lekko posolić do smaku. Taką przekąską dziecko może poczęstować swoich szkolnych przyjaciół.
Czytaj także: Jakie jedzenie zabrać w góry? 5 propozycji dla dzieci i dorosłych
Zdrowe śniadanie do szkoły – pomidorowe brownie
Mamy też propozycję dla miłośników słodkich łakoci. Czasem, aby sprawić, że dziecko zje warzywa, trzeba zastosować mały trik. Jeżeli chcesz przygotować zdrowe drugie śniadanie do szkoły z pomidorem, możesz przemycić to warzywo w brownie pomidorowym. Dziecko nie powinno wyczuć pomidora. Będzie natomiast przekonane, że zjada słodkie ciasto.
Czytaj także: Jak zrobić owsiankę – na mleku, na wodzie, na zdrowe śniadanie!
Jak przyrządzić taki przysmak? Zgromadź niezbędne składniki:
- 40 dag pomidorów sparzonych, pozbawionych skórek i gniazd nasiennych w kawałkach;
- 4 jajka;
- 1 banana;
- 10 dag ksylitolu lub cukru;
- 20 g kakao;
- 50 g oleju – może być kokosowy;
- 25 dag mąki pszennej;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczkę cynamonu;
- 1 szczyptę chilli (opcjonalnie).
Zblenduj ze sobą pomidory, jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, kakao, cynamon, jednego banana, olej i chili. W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki. Połącz zawartość obu naczyń. Umieść w keksówce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40-50 minut. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Czytaj także: Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski
Szybkie śniadanie do szkoły – tortilla zamiast kanapki
Czasem nie mamy tyle czasu, by dzień wcześniej przygotowywać przekąski dla pociechy. Wówczas w grę wchodzi szybkie śniadanie do szkoły. Warto wtedy wrócić do klasycznych kanapek i zadbać o to, by np. zamiast rozpadających się warzyw, umieścić w bułce lub pomiędzy kromkami chleba te bardziej wytrzymałe. Zamiast pomidora, który może łatwo wypłynąć, brudząc tym sposobem np. książki, warto wybrać np. paprykę. Kanapkę można wzbogacić sałatą, serem i szynką.
Raczej niewskazane jest przyrządzanie past rybnych czy jajecznych do szkoły, ze względu na to, że mogą łatwo pobrudzić tornister dziecka. Poza tym pozostawiają intensywne zapachy, co może nie przypaść do gustu każdej osobie w klasie.
Co zapakować na śniadanie do szkoły zamiast kanapek? Warzywa, wędlinę czy ser możesz zawinąć w tortillę. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki i takie przekąski umieścić w pudełku na śniadanie.
Jeżeli Twoje dziecko nie ma problemu ze zjadaniem warzyw, możesz też pokroić mu kawałki papryki i marchewki i po prostu włożyć te kawałki do lunchboxa.
Czytaj także: Jedzenie na wycieczkę — przepisy na łatwe i szybkie przekąski
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej