Pomysły na śniadanie do szkoły – 5 pysznych przepisów

Rok szkolny w pełni, a Ty nie masz pomysłu na to, co możesz przygotować swojemu dziecku na drugie śniadanie? To kilka propozycji, dzięki którym maluch nie będzie głodny w szkole i z apetytem zje zdrowe produkty. Poznaj m.in. przepis na brownie z pomidorów, które przypadnie do gustu dziecku nielubiącemu warzyw.
Pomysły na śniadanie do szkoły – klasyczne propozycje
Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Dlatego zamiast pełnych cukru przekąsek – drożdżówek i pączków, woli przyrządzić mu zdrowsze kanapki. Problem w tym, że taka śniadaniowa klasyka nie zawsze może przypaść do gustu małemu niejadkowi.
Innym pomysłem na śniadanie do szkoły jest przygotowanie tostów. Nie martw się, że kanapki wystygną. Zimne tosty mogą być równie smaczne, co te na ciepło. Taki tost umieść w woreczku śniadaniowym.
Przygotowując smaczne przekąski dla dziecka, nie zapomnij również o tym, by dać mu wodę do picia. Taki zwykły napój w specjalnej butelce na wodę z wkładem można uzupełnić o owoce, np. o cytrynę. Dzięki temu woda zyska dodatkowy smak i będzie wzbogacona o witaminy i minerały znajdujące się w wybranych owocach.
Czytaj także: Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!
Śniadanie do szkoły – przepis na muffinki
Idealną przekąską na drugie śniadanie do szkoły będą z pewnością muffinki z bananami. Wystarczy, że w miseczce rozetrzesz widelcem 2 obrane banany. Następnie wbij 1 jajko. Dodaj ½ szklanki oleju i ¾ szklanki mleka. Po wymieszaniu wszystkiego, dokładnie, przesiej 1,5 szklanki mąki do miseczki. Dosyp łyżeczkę proszku do pieczenia i ¼ cukru, ½ łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Nałóż otrzymane ciasto do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, na programie góra – dół, przez około 25 minut.
Takie śniadanie do szkoły najlepiej zapakować do pudełka, ale możesz zawinąć je również w folię aluminiową.
Czytaj także: Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni
Przepis na śniadanie do szkoły – jabłka w cieście
Chcąc urozmaicić dziecku pobyt w szkole, warto wykorzystać przepis na śniadanie do szkoły, w którym główną rolę odgrywają jabłka w cieście. Chcesz, żeby Twój mały uczeń zjadał owoce, ale nie możesz przekonać go do surowych przekąsek? Przygotuj dla niego jabłka w takiej wersji.
Do przyrządzenia tego przysmaku będą Ci potrzebne:
- 1 jajko,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki mleka,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- mąka – użyj tyle, by uzyskać konsystencję ciasta na wzór gęstej śmietany,
- 2 jabłka.
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto ze sobą. Następnie pokrój jabłka na kawałki i dodaj je do ciasta. Smaż porcję ciasta mieszczącą się na łyżce. Podsmażaj do uzyskania złotego koloru.
Jabłka w cieście świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz je zapakować z dodatkiem dżemu, choć np. ze względu na kwestie higieniczne, lepiej nie dawać otwartej konfitury małemu dziecku do tornistra.
Czytaj także: Przekąski na plażę – 3 propozycje dla dzieci i dorosłych
Zdrowe śniadanie do szkoły – chipsy marchewkowe
Jeżeli Twoje dziecko to miłośnik różnych słonych przekąsek, możesz przyrządzić mu zdrowe śniadanie do szkoły, które będzie bazować na jego ulubionych smakach. Zamiast dawać mu niezdrowe chipsy, możesz samodzielnie wykonać chipsy marchewkowe w piekarniku.
Do przyrządzenia tego przysmaku potrzebne Ci będzie:
- 1 marchewka,
- odrobina oleju,
- papier do pieczenia.
Dokładnie umyj marchewkę, a następnie pokrój ją w cienkie plastry. Umieść je w miseczce i polej olejem w taki sposób, by każdy kawałek marchewki był nim delikatnie pokropiony. Nie przesadzaj z ilością tłuszczu. Następnie umieść kawałki marchewki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Włóż blachę do piekarnika z nawiewem, rozgrzanego do 130 st. Celsjusza. Pozwól, by chipsy piekły się przez godzinę. Na koniec możesz je przyrumienić, podnosząc nieco temperaturę do 140 st. Celsjusza.
Gotowe, przestudzone chipsy umieść w lunchboxie. Możesz je lekko posolić do smaku. Taką przekąską dziecko może poczęstować swoich szkolnych przyjaciół.
Czytaj także: Jakie jedzenie zabrać w góry? 5 propozycji dla dzieci i dorosłych
Zdrowe śniadanie do szkoły – pomidorowe brownie
Mamy też propozycję dla miłośników słodkich łakoci. Czasem, aby sprawić, że dziecko zje warzywa, trzeba zastosować mały trik. Jeżeli chcesz przygotować zdrowe drugie śniadanie do szkoły z pomidorem, możesz przemycić to warzywo w brownie pomidorowym. Dziecko nie powinno wyczuć pomidora. Będzie natomiast przekonane, że zjada słodkie ciasto.
Czytaj także: Jak zrobić owsiankę – na mleku, na wodzie, na zdrowe śniadanie!
Jak przyrządzić taki przysmak? Zgromadź niezbędne składniki:
- 40 dag pomidorów sparzonych, pozbawionych skórek i gniazd nasiennych w kawałkach;
- 4 jajka;
- 1 banana;
- 10 dag ksylitolu lub cukru;
- 20 g kakao;
- 50 g oleju – może być kokosowy;
- 25 dag mąki pszennej;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczkę cynamonu;
- 1 szczyptę chilli (opcjonalnie).
Zblenduj ze sobą pomidory, jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, kakao, cynamon, jednego banana, olej i chili. W osobnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki. Połącz zawartość obu naczyń. Umieść w keksówce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 40-50 minut. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Czytaj także: Przekąski na piknik – 14 prostych przepisów na przekąski
Szybkie śniadanie do szkoły – tortilla zamiast kanapki
Czasem nie mamy tyle czasu, by dzień wcześniej przygotowywać przekąski dla pociechy. Wówczas w grę wchodzi szybkie śniadanie do szkoły. Warto wtedy wrócić do klasycznych kanapek i zadbać o to, by np. zamiast rozpadających się warzyw, umieścić w bułce lub pomiędzy kromkami chleba te bardziej wytrzymałe. Zamiast pomidora, który może łatwo wypłynąć, brudząc tym sposobem np. książki, warto wybrać np. paprykę. Kanapkę można wzbogacić sałatą, serem i szynką.
Raczej niewskazane jest przyrządzanie past rybnych czy jajecznych do szkoły, ze względu na to, że mogą łatwo pobrudzić tornister dziecka. Poza tym pozostawiają intensywne zapachy, co może nie przypaść do gustu każdej osobie w klasie.
Co zapakować na śniadanie do szkoły zamiast kanapek? Warzywa, wędlinę czy ser możesz zawinąć w tortillę. Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki i takie przekąski umieścić w pudełku na śniadanie.
Jeżeli Twoje dziecko nie ma problemu ze zjadaniem warzyw, możesz też pokroić mu kawałki papryki i marchewki i po prostu włożyć te kawałki do lunchboxa.
Czytaj także: Jedzenie na wycieczkę — przepisy na łatwe i szybkie przekąski
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej