Zielona szakszuka! Przepis na danie w wiosennej odsłonie
Szakszuka to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które od wielu lat cieszy się popularnością również na polskich stołach. Klasyczna szakszuka z pomidorów i jajek jest niezwykle smaczna i sycąca, ale jej zielona wersja to istna bomba witaminowa. Poznajcie nasz przepis na zieloną wersję szakszuki z bukietem warzyw.
Zielona szakszuka: przepis na pyszny i zdrowy posiłek
Szakszuka to danie, do którego można dodać prawie całą zawartość lodówki. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie wybieranym pomysłem na śniadanie. Jajka od rolnika, świeże składniki i domowy chleb maczany w płynnym żółtku – brzmi pysznie, co nie? Znakomitą alternatywą dla tradycyjnej, pomidorowej wersji tego dania jest zielona szakszuka.
W niemalże każdym przepisie na to sycące danie znajdziesz cukinię, szpinak i jajka, ale równie smaczna szakszuka wyjdzie ci ze szparagami, jarmużem, zieloną papryką lub brukselką! Do smaku możesz dodać także ser feta, dwa ząbki czosnku i orzechy włoskie, a całość oprószyć pieprzem i solą. W jaki sposób przygotować idealną, wiosenną szakszukę? Do jej przyrządzenia będą ci potrzebne ulubione przyprawy z kuchennego przyprawnika, zielone warzywa, a także patelnia z pokrywką i odrobina cierpliwości.
Jak przygotować idealną zieloną szakszukę
Przyrządzenie smacznej zielonej szakszuki to bajecznie prosta sprawa, jednakże należy uzbroić się w cierpliwość, bo usmażenie idealnie chrupkich warzyw może trochę zająć. Jest kilka ważnych rzeczy, o których należy pamiętać w trakcie przygotowywania, by twoja szakszuka z cukinią lub innym zielonym warzywem smakowała wyśmienicie.
Chociaż danie to można zrobić dosłownie z każdego zielonego składnika, to staraj się wybierać świeże i chrupiące warzywa. Papryka, która straciła swoją chrupkość tydzień temu, może zepsuć całe danie. Bardzo ważny jest także wybór patelni do smażenia.
Do przyrządzania szakszuki w kuchni Biskiego Wschodu używa się kilku przypraw. Sól i pieprz są oczywiste, ale najważniejszą przyprawą jest kmin rzymski. To właśnie on nadaje jej ten charakterystyczny smak.
Idealna patelnia do szakszuki powinna mieć grube dno, wysokie brzegi i pokrywkę. Cała sztuka przyrządzania tego dania tkwi w procesie przygotowywania, w którym najpierw się smaży, a później poddusza.
Jeśli chcesz, by Twoja szakszuka zielona smakowała jak ta z restauracji, podsmaż warzywa na oliwie. Starannie mieszaj całość łopatką lub łyżką, żeby składniki zbyt mocno się nie przysmażyły.
Jakie warzywa najlepiej wykorzystać w zielonej szakszuce
Szakszuka to rodzaj dania podobny do gulaszu – można dodać do niej wszystkie wymarzone warzywa! Spróbuj przygotować wiosenną wersję na bazie świeżego szpinaku, cukinii i fety. Jeśli masz ochotę trochę poszaleć, możesz dodać do niej zieloną paprykę, brukselkę, szparagi, fasolkę edamame, a nawet jarmuż i liście botwinki. Szakszuka z jarmużem smakuje wybornie z dodatkiem wędzonego twarogu i gałką muszkatołową. Nie zapomnij o obowiązkowym elemencie tego dania – cebuli i czosnku oraz doprawieniu całości solą i pieprzem!
Zielona szakszuka: idealna na śniadanie, lunch lub kolację
Produkty wybrane, wskazówki zapamiętane, więc nadszedł czas na przyrządzenie idealnej, sytej wiosennej szakszuki. Weź patelnię w dłoń i zaczynamy! Podajemy nasz sprawdzony przepis na zieloną szakszukę.
Składniki:
-
świeży szpinak – 2 garści,
-
4 jajka,
-
ćwiartka dużej cukinii,
-
20 g masła,
-
1 zielona papryka,
-
4 ząbki czosnku,
-
1 szalotka,
-
kmin rzymski,
-
gałka muszkatołowa,
-
ser feta,
-
oliwa,
-
szczypta soli i pieprz,
-
nóż,
-
patelnia,
-
deska do krojenia.
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw i obrania czosnku. Na patelnię wlej oliwę i poczekaj, aż się nagrzeje, a następnie wrzuć paprykę i cukinię. Smażymy całość przez około 10 minut. Czosnek pokrój i razem z szalotką dodaj do reszty składników. Po upływie 2 minut dodaj liście szpinaku, gałkę oraz kmin i zamieszaj. W masie zrób małe wgłębienia i wsadź do nich masło, a następnie wbij do nich jajka. Całość przykryj pokrywką i poczekaj, aż białko się zetnie. Na sam koniec smażenia oprósz całość pokruszoną fetą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. I już!
Zielona szakszuka z naszego przepisu jest gotowa! Przełóż danie na talerze, póki jeszcze jest gorące. Życzymy smacznego!
Czytaj także:
Szybkie i zdrowe śniadanie – 5 pomysłów na dobry poranek!
Jaka patelnia do jajecznicy? 6 rad i przepis na jajecznicę idealną
Co na śniadanie – do pracy, szkoły i w wolne dni
Czym i jak ubijać jajka oraz pianę z białek?
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej