Zamienniki jaj. Co zamiast jajek, nie tylko na Wielkanoc?

Porady 14.02.2023

Wiele osób świadomie rezygnuje ze spożywania jajek i poszukuje ich zamienników. Co dodać do ciasta zamiast jajek? Jak zrobić majonez, który nie zawiera jaj? Jeśli szukasz zamienników tego produktu, koniecznie przeczytaj nasz artykuł.

Jaja w diecie: zamienniki, które zastąpią jaja w każdym daniu

Jajko w wielu potrawach oraz ciastach odgrywa niezwykle ważną rolę – łączy produkty, by uzyskać odpowiednią konsystencję i strukturę. Składniki można połączyć także bez użycia jajek. Popularność diety wegańskiej i coraz częstsze alergie pokarmowe sprawiły, że na rynku spożywczym powstało wiele alternatyw dla żółtka i białka jaj.

Zastanawiasz się, jak zastąpić jajko? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Zanim jednak zdecydujesz się na jajeczną alternatywę, zwróć uwagę na powód, z którego rezygnujesz z jajek. Ten aspekt jest bardzo ważny, ponieważ może wpłynąć na smak i konsystencję przyrządzanej potrawy. No chyba, że nie przeszkadza Ci smak batata w torcie bezowym.

Jeśli pragniesz wyeliminować jajko z diety, ale zależy Ci na oddaniu jego smaku, powinieneś szukać zamienników jaj zawierających czarną sól.

Jeśli szukasz alternatywnego sposobu na połączenie składników, możesz wykorzystać do tego olbrzymią ilość zamienników np. purée z batata, aquafabę, tofu, masło orzechowe, mączkę chleba świętojańskiego, płatki owsiane, a nawet siemię lniane i tapiokę.

Chcesz wyeliminować jajko z diety z powodu alergii? W kolejnym rozdziale znajdziesz zamienniki jajek, które sprawdzą się zarówno do wypieków, jak i wytrawnych posiłków. 

Jaja a alergie pokarmowe – jakie zamienniki stosować?

Uczulenie na jajka jest niezwykle popularną alergią i dotyka sporą część społeczeństwa. Alergia ta dotyka również dzieci, dlatego wielu rodziców stara się wyeliminować ten składnik z diety, chociaż jest on olbrzymim źródłem pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych. W jaki sposób szukać zamienników jajek dla alergików?

Zastąpienie jajka w dosłownej formie jest najtrudniejsze. Na rynku dostępne są co prawda przeznaczone dla wegan zamienniki jajek w proszku, z których wychodzi znakomita jajecznica. Jednakże stworzenie z nich jajka na twardo czy w wersji sadzonej jest praktycznie niemożliwe, ale nie awykonalne.

Na wegańskich blogach znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak przyrządzić sadzone używając zamiennika jajek (zarówno żółtka, jak i białka), które smakuje i wygląda jak to od kury. W takich eksperymentach w z pewnością sprawdzi się czarna sól, która nada jajeczny posmak i zapach oraz mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, płatki drożdżowe, purée z batata lub marchewki. Ostrzegamy! Stworzenie takiego sadzonego bywa czasochłonne.

Czym zastąpić jajko w daniach? Zdecydowanie łatwiej jest znaleźć zamiennik jajka do panierki czy kotletów. Kurze jajo w tego typu daniach ma za zadanie połączyć składniki, utrzymać panierkę na powierzchni kotleta. Tutaj znakomicie sprawdzi się woda po odsączeniu ciecierzycy, płynna albumina lub przegotowane, mielone siemię lniane.

Alergicy, którzy nie wyobrażają sobie życia bez słodkich wypieków, powinni poszukać zamienników jajek do naleśników i innych deserów. Doskonałym substytutem jajek w wyrobach piekarniczych i cukierniczych jest mąka sojowa, mus jabłkowy, mąka owsiana, nasiona roślin strączkowych (w szczególności fasola) oraz dojrzałe awokado. Fani naleśników powinni spróbować zamienić jajko na wodę gazowaną wymieszaną z glutkiem ze zmielonego siemienia lnianego. Słodkie placki i racuchy będą smakować tak samo dobrze, jak w wersji jajecznej.

Jeśli cierpisz na wyjątkowo mocną alergię, pamiętaj o tym, żeby czytać etykiety gotowych produktów. Niestety jajka dodawane są do wielu produktów spożywczych, nawet tych przeznaczonych dla dzieci.

Zamienniki jajek w kuchni – przegląd najskuteczniejszych alternatyw

Czym zastąpić jajka w jajecznicy? Jak zrobić bezę bez białka jajek? Spokojnie! Bez jajek da się przygotować dosłownie każdą potrawę i ciasto. Poznaj najbardziej popularne zamienniki jajek do ciasta, kotletów, jajecznicy i innych pyszności.

Aquafaba

Aquafaba, czyli płyn powstały po gotowaniu ciecierzycy to znakomity zamiennik jajek, który kochają weganie. Na bazie tej zawiesistej cieczy da się zrobić nawet wegański majonez. Należy jednak pamiętać, że woda z ciecierzycy ma specyficzny smak oraz zapach. Należy je złagodzić podczas gotowania odpowiednimi przyprawami lub cukrem.

Aquafaba nadaje się do ubijania kremów oraz mas, utrzymując ich sztywność. Ubita trzepaczką woda po ciecierzycy wraz z cukrem doskonale zastępuje białko potrzebne do stworzenia bezy.

Podobnie do aquafaby działają nasiona chia, które po rozmoczeniu mogą stać się zamiennikiem jajka.

Czarna sól himalajska/Kala namak

Czarna sól lub kala namak jest niezwykle zdrowym zamiennikiem dla jaj. Pochodząca z Hawajów sól pachnie łudząco podobno do jajka i bardzo często dodawana jest do tofucznicy oraz wegańskiego majonezu. Kala namak to źródło cennych składników odżywczych i witamin, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety.

Siemię lniane

Siemię lniane równie dobrze sprawdza się zamiast jajka. Przegotowane, odmoczone siemię lniane tworzy zawiesinę, która idealnie łączy ze sobą składniki i dodaje wilgoci.

Niewątpliwą zaletą tego substytutu jest delikatny smak oraz zapach. Żeby przygotować glutka z siemienia, wystarczy wsypać nasiona do szklanki i zalać je wrzątkiem. Po 15 minutach należy odcedzić płyn od ziaren i gotowe. 2 łyżki siemienia spokojnie zastąpią jedno jajko.

Tofu

Tofu to ser powstający z mleka sojowego, który chętnie jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Własnoręcznie przygotowane tofu wraz z całą zalewą idealnie sprawdzi się jako roślinna jajecznica czy masa serowa do wypieku ciast.

Tofu jest niezwykle uniwersalnym zamiennikiem jaja, można je piec i gotować, a nawet usmażyć na patelni.

Mączka chleba świętojańskiego (guma karobowa)

Mączka chleba świętojańskiego ma właściwości emulgujące i bardzo często wykorzystywana jest w cukiernictwie. Znajdziesz ją w sosach, polewach, lukrach, a nawet dżemach. Dobrze wiąże wodę, dlatego sprawdzi się w przyrządzaniu płynnych mas (np. ciasta naleśnikowego).

Jaja w kuchni wegańskiej – jakie zamienniki są najlepsze i najsmaczniejsze?

Wegańskie zamienniki jajek to nie tylko aquafaba, tofu i czarna sól. Osoby na diecie roślinnej wykorzystują wiele nietypowych produktów o działaniu emulgującym. Weganie zamiast jajka stosują różne gatunki mąki (jak mąka kukurydziana), mus owocowy (w tym mus jabłkowy) i warzywny, orzechy, nasiona chia i masło orzechowe.

Taka dieta wymaga sporo kreatywności, czasu oraz precyzyjnej miarki kuchennej, gdyż proporcje są w niej bardzo istotne.

Jakie zamienniki jaj są najlepsze i najsmaczniejsze? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Baw się i próbuj! Może znajdziesz dla siebie idealną alternatywę jajek?

czytaj także:

Jaka patelnia do jajecznicy? 6 rad i przepis na jajecznicę idealną

Czym i jak ubijać jajka oraz pianę z białek?

Jajka wielkanocne – 9 nieoczywistych przepisów

Zielona szakszuka! Przepis na danie w wiosennej odsłonie

Wegański koszyk wielkanocny – co powinno się w nim znaleźć?

Jak zrobić omlet – przepisy na słodko, fit a nawet z warzywami!