Wegański koszyk wielkanocny – co powinno się w nim znaleźć?
Święconka a Wielkanoc dla wegan – co zamiast wędlin?
Wegańskie potrawy świąteczne świetnie nadają się do święconki. Weźmy za przykład taki pasztet z warzyw, które zostały po przygotowaniu żurku wege. Wystarczy ukroić kawałek i włożyć do koszyczka. Żadne zwierzę nie musi przez to ucierpieć. Wędlin w wersji wege jest bardzo dużo, więc jeśli nie chcesz przygotowywać ich samodzielnie, możesz skorzystać z gotowych produktów kupionych w pobliskim supermarkecie. Nagle Wielkanoc dla wegetarian i wegan staje się prawdziwą ucztą, a to przecież tylko kilka wybranych składników do święconki. Podobnie jak w przypadku wędlin możesz zaopatrzyć się na tę okazję np. w kiełbasy bezmięsne. Pizza z kalafiora – bezglutenowa, wegetariańska i niskokaloryczna – tym razem się nie zmieści, ale możesz podać ją na wielkanocny obiad wegański.
Święconka bez jajek – wege Wielkanoc
Dla jednych rzecz nie do pomyślenia dla innych konieczność z racji wybranej diety. Jajka niestety nie wpisują się w menu wege Wielkanocy. Na szczęście wegetarianie nie mają z nimi większego problemu, więc ich obecność w święconce jest kwestią indywidualnego wyboru. W koszyczku poza odpowiednio przygotowanymi wędlinami powinny znaleźć się również inne podstawowe składniki. Może jakieś proste dania wege? Gotowe przepisy znajdziesz na naszym blogu. A może po prostu postawisz na składniki i produkty łatwo dostępne i niewymagające większego przygotowania, czyli:- Chlebek żytni
- Wege jajka z mleczka kokosowego i kawałka brzoskwini
- Pastę z tofu i szczypiorku
- Hummus
- Ser wegański
Wielkanoc dla wegetarian – co słodkiego?
Delikatniejszy smak warzyw wymaga często kilku aromatycznych przypraw, by mogły podbić podniebienia zarówno osób, które jedzą, jak i nie jedzą mięsa. Odpowiednio zaopatrzone, domowe przyprawniki są zatem niezbędne, nawet jeśli planujesz święconkę wegetariańską na Wielkanoc. Niemal od zawsze w koszyczku obok wędlin i jaj nosi się do kościoła kilka słodkich produktów. Pamiętaj, że nie może to być nic zawierającego mleko krowie lub jakiekolwiek odzwierzęce produkty. Co jednak powiesz, by wielkanocna i wegetariańska święconka została uzupełniona o kilka w pełni roślinnych łakoci. Kuszące wydają się w takim wypadku w szczególności:- czekolady deserowe minimum 80 %
- mieszanki orzechów i suszonych owoców (np. fig lub śliwek)
- czekoladowe zajączki
- wegańska babka
- wegański mazurek
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej