Wege Wielkanoc – 2 przepisy

Porady 18.02.2021


Żurek wielkanocny wegetariański

Bardzo lubimy wegetariańskie potrawy świąteczne. Oprócz wyśmienitego smaku mają przede wszystkim często mniej kalorii. Ich lekkostrawność pomaga z kolei utrzymać zdrową dietę, którą wiele osób zarzuca z okazji rodzinnych okazji. Zawsze możesz zrobić z naszą pomocą dania wege – gotowe pomysły znajdziesz na blogu Tadar.pl. Niektóre z nich warto wykorzystać w trakcie świąt, jak np. Wielkanoc wege. Przepisy te są proste i w całości bezmięsne oraz bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Chcesz wiedzieć jak zrobić wegetariański żurek wielkanocny? Najpierw przygotuj potrzebne produkty!


 

ŻUREK WIELKANOCNY WEGE – SKŁADNIKI:

- duże marchewki (2 sztuki)
- pietruszki (2 sztuki)
- seler (1 korzeń)
- cebula (1 sztuka, biała lub czerwona)
- suszone grzyby (20 g, np. borowiki)
- liście laurowe (5 sztuk)
- ziele angielskie (5 ziarenek)
- zakwas na żurek z mąki żytniej (ok. 400 ml)
- majeranek (2 łyżeczki)
- czosnek (5 ząbków)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- woda (2 litry)
- sól i pieprz do smaku



JAK ZROBIĆ WEGE ŻUREK WIELKANOCNY?

1. Warzywa obierz, umyj i w całości włóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, zalej wodą, wsyp przyprawy (oprócz czosnku, majeranku, soli i pieprzu), zamieszaj i gotuj bulion pod przykryciem przez ok. 90 minut – na małym ogniu.

2. Odcedź bulion, pozbywając się z niego wszystkich warzyw. Grzyby niech zostaną w garnku.

3. Dokładnie zamieszaj zakwas, a następnie dodaj do garnka majeranek, posiekany drobno czosnek oraz pieprz i sól do smaku.

4. Wlej przygotowany olej rzepakowy. Mieszając, powoli dodawaj zakwas, co jakiś czas próbując, czy poziom kwaskowatości wege żurku jest odpowiedni.

5. Gotuj kilka minut, mieszając bez przerwy i powoli, aby mąka z zakwasu nie osiadła na dnie garnka.

6. W wersji wegetariańskiej podawaj z jajkiem. Wielkanocny żurek wege serwuj natomiast z pokrojonymi w paski grzybami i koperkiem (lub kawałkiem słodkiego jabłka).
 


Dania wegetariańskie na śniadanie wielkanocne

Świąteczny żurek warto serwować z pomocą wazy do zupy, co doda elegancji całemu posiłkowi. Sprawnie nalejesz go każdemu z pomocą łyżki wazowej – nabierzesz bez brudzenia obrusu i bardzo wygodnie. Jeśli nie chcesz, by było to jedyne danie wegetariańskie na Wielkanoc w tym roku, rozważ również inne smaczne opcje nawiązujące do tradycyjnego menu tego święta. Gdy natomiast chcesz spróbować czegoś nowego, może warto w ramach przystawki podać pizzę z kalafiora - bezglutenowa, wegetariańska i niskokaloryczna opcja na pyszne i ciepłe urozmaicenie śniadania wielkanocnego w wersji wege. Można też zrobić z tej okazji kilka innych potraw bezmięsnych i pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego jak między innymi:
 
  • Jajecznicę z ciecierzycy zamiast jajka (oczywiście ze świeżym szczypiorkiem)
  • Sałatka z buraczków
  • Kalafior zapiekany w sosie chrzanowym z żurawiną
  • Babkę wegańską na mleczku kokosowym
 


Wielkanocny pasztet wegetariański – prosty przepis

Zapiekając składniki lub dania wegetariańskie na Wielkanoc, koniecznie wykorzystaj naczynia żaroodporne, gdyż pozwolą ci one jednocześnie na podanie gotowego posiłku wprost na stół. W tym przepisie lepiej wykorzystać jednak którąś z keksówek. Dzięki takim podłużnym blachom i formom do pieczenia można nadać odpowiedni kształt bezmięsnym pasztetom. Pamiętasz warzywa, które zostały z gotowania bulionu na żurek? Nic się nie musi zmarnować, gdy masz odpowiedni przepis na wegetariańskie dania na Wielkanoc. Marchewka, pietruszka i seler idealnie pasują właśnie do takich przepisów – wielkanocny pasztet wegetariański zyska dzięki nim odpowiednio zwartą konsystencję. Czas wziąć się do dzieła! Wegański koszyk wielkanocny już gotowy?


 

SKŁADNIKI – PASZTET WIELKANOCNY WEGE:

- zielona soczewica (350 g)
- pieczarki (ok. 250 g)
- cebula (2 sztuki, średniej wielkości)
- mielone siemię lniane (3 łyżki)
- majeranek suszony (2 łyżeczki)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
- bułka tarta (1 łyżka)
- czosnek (2 ząbki)
- pieprz i sól do smaku




ŁATWY PASZTET WEGE NA WIELKANOC – JAK ZROBIĆ W 120 MINUT?

1. Cebule pokrój w bardzo drobną kostkę i obsmaż ja na złoto z pomocą oleju rzepakowego. Chwilę przed końcem szklenia dodaj na patelnię 2 sprasowane ząbki czosnku i majeranek. Wymieszaj dokładnie!

2. Soczewicę ugotuj na bardzo miękko w osolonej wodzie. Podczas gotowania dbaj, by ziarna były cały czas tylko lekko przykryte, a więc dolewaj wodę w trakcie. Na koniec wymieszaj zdecydowanym ruchem, by nadmiar pary dobrze odparował z garnka.

3. Dodaj do soczewicy cebule z czosnkiem i majerankiem z patelni. Połącz dokładnie, możesz nawet zblendować.

4. Posiekaj drobno pieczarki. Dodaj resztę składników. Wymieszaj.

5. Wyłóż masę do przygotowanej keksówki (w naszym wypadku o długości 25 cm) i wygładź wierzch.

6. Ustaw program pieczenia góra-dół i 180 ℃. Włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Danie wegetariańskie na Wielkanoc gotowe!